Een goede verzorging van onze harige viervoeters hangt nauw samen met hun voeding. Als hondeneigenaar streef je natuurlijk voor het beste voor je vriendelijke kameraad, maar wat betekent dat als het gaat om hun dieet? Is routine het antwoord, of is er een wetenschappelijke onderbouwing voor het regelmatig aanpassen van het hondenvoer?
1. Voedingsdiversiteit is natuurlijk
Kijk eens naar het wild – wolven en wilde honden hebben geen vast menu of een vast tijdstip voor hun maaltijd! Hun dieet varieert, en is afhankelijk van de prooi die beschikbaar is. Het resultaat is een breed scala aan voedingsstoffen en een natuurlijke neiging naar voedingsdiversiteit die ook bij onze huishonden kan worden opgemerkt.
2. Nutriëntenbalans
Zou je een goede blik werpen op hondenvoer, dan zul je zien dat ieder hondenvoer een unieke samenstelling kent. De eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen – de balans in nutriënten kan wezenlijke verschillen hebben.
Door met enige regelmaat af te wisselen, profiteren honden van verschillende voedingsprofielen. En dit is met name voordelig voor het voorkomen van tekorten of overmaat aan bepaalde nutriënten. Bijvoorbeeld, brokken gemaakt van kip met aardappelen combineren met lam en rijst hondenvoer, kan een goede manier zijn voor het creëren van een meer divers en gezonder voedings- en smaakprofiel.
3. Stimulatie van de smaakpapillen
Want ja, net als mensen, genieten honden ook van een verandering in smaak! Dus een beetje diversiteit kan nuttig zijn, met name voor de kieskeurige eters. Met verschillende smaken en texturen wordt de eetervaring verrijkt en kun je de eetlust en tevredenheid van je hond stimuleren.
4. Vermindering van allergieën en intoleranties
Wist je dat een constant dieet van één soort voedsel soms voedselallergieën of intoleranties in de hand kan werken? Variëren met kwalitatieve hondenvoeding, droog en nat voer, kan het risico verlagen op het ontwikkelen van deze allergieën. Bovendien stelt het hondenbaasjes ook in staat om gemakkelijker mogelijke allergenen te identificeren.
5. Preventie van verveling
Stel je het eens voor, dat je elke dag hetzelfde gerecht eet… Zou je dat op een gegeven moment niet saai gaan vinden? Ook honden kunnen verveeld raken met hun voeding, en door het voer geregeld af te wisselen, voorzie je ze van een nieuwe eetervaring, wat het voedingsmoment spannender maakt.
Tot slot, aangeraden wordt om geleidelijk over te schakelen door het nieuwe voer te mengen met het oude, waarbij je in de loop van een week de hoeveelheid van het nieuwe voer verhoogt. Zo kan je viervoeter beter wennen aan de dieetveranderingen!