Aangezien jij dit artikel leest, wil je meer weten over de Australische herder. Je bent bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Australische herder als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Australische herdershond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Australische herder?
De afkomst van de Australische herder is niet zoals je zou verwachten het land Australië. Het ras is afkomstig uit het Amerikaanse Westen. In 1957 werd de Australian Shepherd Club of America opgericht. De naam “Australisch” werd aan dit hondenras gegeven, omdat zij leken op de herdershonden die in de 19de eeuw vanuit Australië in Amerika aankwamen.
De mannelijke Australische herder zal ongeveer tussen de 51 en 58 centimeter groot worden en tussen de 25 en 34 kilogram wegen. De vrouwelijke Australische herder zal ongeveer tussen de 46 en 54 centimeter groot worden en tussen de 19 en 26 kilogram wegen. Teefjes zijn dus slanker en lichter dan de reutjes en zien er ook visueel kleiner uit. Hiermee zijn het dus medium honden.
De vacht van de Australische herder is dik en heeft een dubbele laag. De ondervacht is wollig en de buitenlaag is langer, golvend en waterdicht. Wanneer de Australische herder in een warm klimaat leeft zal de binnenlaag licht zijn, maar in koudere of vochtige klimaten wordt deze binnenlaag dikker. Op het gezicht en de benen is het haar kort en aan de achterkant van de voor- en achterbenen langer.
De vachtkleuren zijn zeer divers van zwart, grijs, rood of bruin en wit tot effen zwart, effen rood, rood merle of blauw merle kleuren. Vaak zijn er witte aftekeningen op de borst, de voeten en het gezicht. Dit ras staat ook bekend om de ogen deze zijn vaak lichtblauw of warm bruin en soms zelfs allebei. Australische herders worden gemiddeld twaalf tot vijftien jaar oud.

Wat voor karakter heeft een Australische herder?
De Australische herder is gefokt om te hoeden en is daardoor een zeer actieve en hard werkende hond. Deze hond is graag bezig en heeft uitdaging nodig. Desalniettemin is dit hondenras zeer geschikt als gezinshond.
De Australische herder is lief, sociaal, vriendelijk en aanhankelijk en is graag onderdeel van het gezin. Vanwege het energieke karakter is het belangrijk dat deze hond zijn energie ook kwijt kan door veel wandelen maar ook door uitdaging door middel van sport en spel. De Australische shepherd is erg intelligent en leert snel. Deze honden blinken uit in behendigheid, gehoorzaamheid en schapendrijven.
Dit ras heeft naast fysieke uitdaging dus ook echt mentale uitdaging nodig. Wanneer dit niet wordt gegeven kan de Australische herder gedragsproblemen gaan vertonen. Daarom dat een een snack voerbal of puzzel voor honden geen overbodige luxe is.
De Australische herder is tevens een echte herder en zal er alles aan doen om zijn vertrouwde omgeving te beschermen. De Australische herder kan proberen kinderen, andere gezinsleden of huisdieren te gaan hoeden. Daarom dient er op tijd begonnen te worden met trainen. Dit ras kan goed samen met katten en andere honden, mits zij de tijd krijgen om hieraan te wennen.

Hoe verzorg je een Australische herdershond?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de Australische herder een intelligente en rustige gezinshond. Dit betekent dat je veel tijd kwijt zult zijn aan de verzorging van deze hond. Voor de wandelingen zul je ongeveer twee uur per dag kwijt zijn om de Australische Shepherd fysiek moe te maken.
Daarnaast zul je hem ook de nodige mentale uitdaging moeten geven in de vorm van bijvoorbeeld gehoorzaamheidstraining, denkspel hond of door te spelen met een speeltunnel hond. Deze hond is dus absoluut niet geschikt voor verzorgers die niet van beweging houden of in een appartement wonen.
De Australische herder heeft genoeg ruimte nodig om zijn energie goed kwijt te kunnen. Het is zeer belangrijk om de opvoeding en socialisatie van deze hond vanaf begin af aan serieus te nemen. Je zult in ieder geval een puppycursus moeten volgen. Een Australische herder kan eenkennig zijn en daardoor erg gericht op het gezin dat hij dient te bewaken. Hier dient zeker rekening mee gehouden te worden tijdens de socialisatie en training van de pup of jongvolwassen hond.
De Australische Shepherd zal dienen te wennen aan bijvoorbeeld vreemde mensen, andere dieren, hardlopers en fietsers, zodat hij daar niet continue waakzaam op zal reageren. De Australische herder heeft een consequente baas nodig en een positieve opvoeding.
Goed en wenselijk gedrag dient tevens te worden beloond. Door de intelligentie van dit hondenras duurt het langer voordat zij helemaal volwassen zijn. Hierbij kun je zeker wel denken aan een periode van anderhalf tot twee jaar. Voor de opvoeding is dan ook veel geduld en positiviteit nodig.
Voor de opvoeding van deze hond dien je echt de tijd te nemen. De Australische shepherd heeft door zijn eigen wil, hoge intelligentie, hoog energieniveau, waakzaamheid, alertheid en neiging tot verveling vanaf het begin een consequente en duidelijke opvoeding nodig. Deze hond is dan ook vanwege zijn toch wat complexere karakter niet de beste keuze voor beginnende hondenbezitters.
Voeding
Een Australische shepherd heeft twee maaltijden per dag nodig. De hoeveelheid hangt af van de grootte van de hond, het activiteitenniveau en het gewicht. Bij de voeding dient rekening te worden gehouden met vaak voorkomende aandoeningen zoals overgewicht, allergieën en gewrichtsaandoeningen.
Voor actieve honden mag het voer meer koolhydraten bevatten en voor rustige honden juist minder om overgewicht te voorkomen. Soorten voeding voor honden die het goed doen bij dit ras is een hypoallergene voeding, glutenvrije voeding of graanvrije voeding. Voor honden met overgewicht schaf je een dieetvoeding hond aan.
Vachtverzorging
De vacht van de Australische herder dient regelmatig gekamd en geborsteld te worden. De vacht is niet perse gevoelig voor klitten, maar dient minimaal een keer per week goed te worden gekamd en verzorgd. Dit doe je met een kam hond of borstel hond.
Tijdens het verzorgen zijn de ogen en de oren belangrijk om te checken op achtergebleven vuil. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen er gemakkelijk ontstekingen ontstaan. Die plekken dienen extra goed te worden gekamd en met een tissue of wattenstaafje schoon gedept te worden. Hiervoor dient gekookt water te worden gebruikt dat je laat afkoelen tot lauwwarm water.
Ook de tenen dienen aandacht te krijgen, vanwege eventueel achtergebleven vuil. De nagels dienen regelmatig te worden geknipt met een honden nagelschaartje of hondenvijl.
De tanden dienen minimaal één keer per week gepoetst te worden met speciale tandpasta voor honden en tandenborstel voor honden. De Australische herder verhaart behoorlijk, met name in de lente en in de herfst. In deze periodes is het aan te raden om regelmatig te borstelen, te baden en grondig te föhnen met een honden föhn om dit een beetje onder controle te houden.

Is een Australische herder geschikt voor jonge kindjes?
De Australische herder is een speelse hond en houdt wel van uitdagingen. Deze hond vindt het dan ook leuk om met kinderen te spelen. Het is uiteraard belangrijk dat de kinderen respectvol met de Australische herdershond omgaan.
Doordat de Australische herder een echte herder is, kan het gebeuren dat de Australische Shepherd het gezin gaat proberen te hoeden. Deze honden hoeden vee door naar de hielen van de dieren te happen. Wanneer deze honden geen kudde hebben om te hoeden, kunnen zij dit bij gezinsleden gaan doen.
Het is zeer belangrijk dat dit gedrag direct wordt gecorrigeerd en bijgestuurd. Dit doe je door de hond veeleisende en interessante andere taken of hondenspelletjes aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan onverwoestbare hondenspeeltjes of interactief speelgoed hond.
De aanschaf van een Australische herder
Ben je van plan om een Australische herder in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Australische herder. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!