In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Beaglier. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Beaglier hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van een Beaglier.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Beaglier?
Nieuwe hondenrassen die ontstaan door kruising zijn al jaren aan populariteit aan het winnen en dat mag niet verbazen. Door het combineren van de mooiste eigenschappen van twee, soms heel uiteenlopende rassen, komt men tot een nieuw ras dat vele harten doet smelten.
De ene kruising mag dan al wel bekender zijn dan de andere, allemaal hebben ze zo hun charme en dat geldt zeker ook voor de Beaglier. Deze verrassende kruising van een Beagle en een Cavalier King Charles Spaniel won al snel aan populariteit.
De oorsprong van de Beaglier moeten we zoeken omstreeks 1990 in Australië. Het idee achter deze kruising was dat men op zoek wou gaan naar een hondenras dat klein en energiek is, maar dan wel met een minder sterk ontwikkelde geurdrive dan we van de Beagle kennen.
De kenmerken van de Beagle en de Cavalier King Charles Spaniel bleken succesvol deze combinatie op te leveren. De laatste jaren zien we dat de Beaglier ook in Europa aan populariteit wint en al de harten van menige gezinnen voor zich wist te winnen.
Een Beaglier heeft een gemiddelde schofthoogte van 30 tot 40 centimeter en weegt tussen de 4.5 en 11.5 kilogram. Hiermee is het een middelklein hondenras.
Wat voor karakter heeft een Beaglier?
Een Beaglier is en blijft een kruising, wat wil zeggen dat voor iedere hond op zich net iets meer kenmerken van het ene ras dan van het andere kunnen aanwezig zijn. Door de bank genomen kun je stellen dat deze hond barst van de energie en nooit nee zegt tegen lekker rennen en spelen. Het lijkt wel alsof hun energie geen grenzen kent en dat is natuurlijk wel een aandachtspunt als je overweegt om een Beaglier op te nemen in je gezin.
Het hele gezin kan en mag wel rekenen op een enorme loyaliteit van de hond naar hen toe. Een ander aspect waar rekening moet mee gehouden worden, is dat een Beaglier niet graag lang alleen wil zijn. Voor gezinnen waar iedereen uit werken en naar school gaat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is dit ras in geen geval de beste keuze.
Een baasje daarentegen die veel tijd met de hond kan doorbrengen, die samen met de hond lange wandelingen maakt en die tijd maakt om te spelen, wordt in geen tijd de beste vriend van de Beagle.

Hoe verzorg je een Beaglier?
Zoals bij iedere kruising het geval is, moeten we er bij de Beaglier ook rekening mee houden dat medische problemen van de 2 gecombineerde rassen kunnen voorkomen. Specifiek in het geval van de Beaglier moet aandacht besteed worden aan suikerziekte, epilepsie, glaucoom, heupdysplasie, aandoeningen aan de tussenwervelschijf en endocardiose.
Het spreekt voor zich dat een goede verzorging van de hond en regelmatige dierenartsbezoeken veel leed kunnen voorkomen. We geven de meest gekende aandoeningen hier louter informatief mee, het is in geen geval zo dat we kunnen stellen dat de meerderheid van de Beagliers hier vroeg of laat mee af te rekenen krijgt.
Voeding
Iedere hond, van welk ras ook, heeft nood aan kwalitatieve voeding die naar voedingsstoffen perfect uitgebalanceerd is. Droge en geperste hondenbrokken van hoge kwaliteit die over 2 tot 3 porties per dag verdeeld worden, zijn ideaal om het energieniveau en de gezondheid van de Beaglier optimaal te houden.
Omdat dit ras er gevoelig aan is om overgewicht te hebben, is het niet aan te raden de hond tussen de maaltijden door nog veel snoepjes of ander lekkers voor te schotelen. Daarbij doen graanvrije voer hond, glutenvrije voer hond en hypoallergene voer hond het erg goed.
Vachtverzorging
Bij de Beaglier kunnen we de vachtkleuren in enkele veel voorkomende types indelen, namelijk citroen-wit, rood-wit, zwart-wit, rood-wit-zwart en zwart getint. De relatief korte vacht vraagt weinig verzorging en een wekelijkse lekkere borstelbeurt zou moeten volstaan om de vacht gezond en glanzend te houden.
Van een hondenbadje kan de Beaglier wel genieten, maar wees je ervan bewust dat het goed drogen van de vacht een absolute vereiste is om infecties geen kans te geven. Gebruik hiervoor de beste shampoo hond of shampoo puppy, een goede hondenfohn of een handdoek voor honden.
Is een Beaglier geschikt voor gezinnen met jonge kinderen?
Het kan niet genoeg benadrukt worden dat jonge kinderen alleen laten met een hond, eender welke, nooit een goed idee is. Zowel kinderen als honden kunnen onvoorspelbaar gedrag vertonen waardoor het tussen beide al eens mis kan gaan. Veel hierin hangt natuurlijk af van wat hond en kind van bij het begin af aan worden aangeleerd.
Kinderen moeten geleerd worden de hond met rust te laten als die aan het eten of het slapen is, anderzijds moet de hond van pup geleerd worden hoe hij om moet gaan met enthousiaste kinderen rond zich heen. Algemeen kunnen we stellen dat de Beaglier het gezelschap van oudere kinderen en volwassenen meer op prijs zal stellen dan de drukte van jonge kinderen.

Kan een Beaglier goed alleen zijn?
Hierop kunnen we heel kort en bondig antwoorden, nee de Beagle houdt er helemaal niet van om alleen te zijn. Het energieniveau, de aanhankelijkheid en het speels karakter zorgen ervoor dat deze hond het liefst van alles de hele dag in gezelschap vertoeft.
Dit zorgt ervoor dat mensen met een drukke baan en veel activiteiten buitenshuis beter op zoek kunnen gaan naar een ander hondenras. Een Beaglier die te vaak alleen vertoeft, zal zich gaan vervelen met alle gevolgen zoals kapot gebeten meubelen en spullen tot gevolg. Samen met het baasje de dag doorbrengen en van tijd tot tijd een goede wandeling, je kunt er geen hond een groter plezier mee doen dan een Beaglier. Tevens kan je met een camera voor huisdieren je hond goed in de gaten houden.
We kunnen niet genoeg benadrukken dat het opnemen van een hond in een gezin met de nodige aandacht moet gebeuren. Lees jezelf daarom steeds goed in over de verschillende rassen die je voorkeur dragen, ga kennismaken bij fokkers van die rassen en stel jezelf de vraag of jij echt diegene bent die de hond een gouden mandje te bieden heeft. Noch de hond, noch jij en je gezin hebben erbij te winnen als naderhand blijkt dat de keuze toch niet ideaal is en de combinatie niet lijkt te werken. Kiezen voor een hond is echt een nieuw gezinslid verwelkomen en dat heeft voor iedereen gevolgen. Maak je de juiste keuze, dan kun je ervan op aan dat je een vriend voor het leven gevonden hebt die dag na dag trouw aan je zijde zal staan
De aanschaf van een Beaglier
Ben je van plan om een Beaglier in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Beaglier hond. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!
Ben op zoek naar enkele fokkers van de Beaglier.
Tot op heden heb ik er nog maar eentje in het Noorden van Nederland.
Hebben jullie enkele adressen?
Hey Patrick,
Wij zelf niet, maar wellicht andere mensen die op dit blog (willen) reageren wel.
Hoi Patrick. Er zijn maar 2 fokkers in Nederland. Waarvan Kennel de Harmonie in Roswinkel er 1 is. De andere fokker (kleinschalig) zit in Noardburgum (Friesland), echter deze laatste heeft geen website en adverteerd alleen op Marktplaats als ze pups hebben.
Heel af en toe komt er ook een particulier met een nestje en die worden dan ook op Marktplaats aangeboden.
Wij hebben zelf 3 beagliers, 1 uit Noardburgum en 2 uit Roswinkel…ik kan je zeggen dat het z’n rit waard is
Hoi Annet,
Heb jij de naam of telefoonnummer van de fokker uit Noardburgum toevallig nog? Ik weet alleen zijn voornaam. Ik heb eerder een pup bij hem gehaald en zou graag nog een pup bij hem willen halen.
Groet,
Arjen de Jong