Bergamasco: Ontdek alles wat je moet weten over dit ras [foto’s]

De Bergamasco heeft een uniek en typerend uiterlijk, waardoor veel mensen dit hondenras helemaal geweldig vinden. Ben jij ook één van deze mensen? Lees dan dit blog, waarin je alles te weten komt over dit ras.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Bergamasco als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Bergamasco hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Bergamasco?

Binnen je zoektocht naar een leuke, lieve hond voor jou en je eventuele gezin, dan zul je merken dat er zoveel rassen zijn, dat je toch een bepaalde richting op moet om mee te beginnen. Laten we dus eens kijken naar de oorsprong van dit ras en de kenmerken die specifiek aanwezig zijn bij de Bergamasco om mee te beginnen.

Deze honden zijn afkomstig van de Italiaanse herdershonden, maar er gaan geruchten rond dat de hond ook afstamt van de Franse Briard en Hongaarse Puli. Lange tijd heeft dit ras dienst gedaan als waak- en drijfhond van het vee. Het was echt de rechterhand van mening herder in het noord-Italiaanse gebied dat Bergamo heet en nog steeds wordt dit ras veel gebruikt voor dat specifieke doel.

Kijkend naar het uiterlijk, dan vallen het gestalte en de warrige vacht direct op. Mannetjes kunnen tot wel 60 centimeter hoog worden, vrouwtjes ongeveer 57 centimeter. Met een gewicht van rond de 29 kilo voor vrouwtjes en 35 kilo voor de mannetjes lijken ze op het oog dus zwaarder dan dat ze daadwerkelijk zijn. Het zijn dus middel grote honden tot grote honden.

De vacht van deze hond die geen haar loslaat komt in meerdere kleuren voor, te weten: zwart, zwartbruin, lichtbruin en grijs. Deze honden hebben een dikke ondervacht en een lange, krullende bovenvacht, lijkend op dreadlocks.

Dit Italiaanse hondenras wordt gemiddeld rond de 13/14 jaar oud. De kans op onder meer heupproblemen is wel aanwezig. Hier dien je dan met de belasting goed op te letten. Voor de rest is er helaas weinig bekend over de gezondheid, maar gezien de gemiddelde leeftijd, kun je stellen dat het een overwegend gezond ras is.

Bergamasco pup

Wat voor karakter heeft een Bergamasco?

Ook een karakteromschrijving kan je een stapje in de goede richting helpen, dus lees je hieronder wat je zoal van dit ras kunt verwachten als je dit ras in huis neemt.

Het is in beginsel goed om je te realiseren dat dit honden zijn die erg gedreven zijn en gewend zijn om alleen te moeten werken. Het werk als hoeder van het vee heeft tenslotte altijd een grote mate van zelfstandigheid van het ras verwacht en dat is iets wat je nog altijd terug kunt zien in het karakter van nu. Dit betekent niet dat de hond niet van aandacht houdt, want daar is hij zeker dol op. Als gezelschapshond doet dit ras het doen ook goed, al blijft zijn zelfstandigheid een puntje van aandacht.

In de opvoeding houdt dit in dat je duidelijk moet zijn. Bovendien is het goed als de hond zijn plaats kent binnen het gezin en dat is toch altijd onderaan. Wanneer je hier oog voor houdt, is het een hond die vriendelijk en tolerant is. Dit zowel voor andere mensen, als voor andere dieren. Even knuffelen of spelen, de hond vindt het doorgaans allemaal prima, al zullen ze het altijd snel laten merken als ze hier geen behoefte aan hebben.

Het is een ras met een hoog energieniveau. Even een blokje om volstaat dus zeker niet. Je zult er echt wat langere stukken op uit moeten, zodat de hond zijn energie goed kwijt kan. Heb je een keer wat minder tijd, zorg dan voor voldoende geestelijke uitdaging, aangezien ook dit erg vermoeiend kan zijn.

Bergamasco hond

Hoe verzorg je een Bergamasco?

Hoe leuk en lief een hond ook kan zijn, de verzorging is ook zeker een punt om goed over na te denken. Hoeveel tijd wil je bijvoorbeeld maximaal kwijt zijn aan de verzorging van de vacht en wat als een hond meer eet dan gemiddeld? De kosten lopen dan ook op, dus beide vormen aspecten om zeker rekening mee te houden.

Voeding

Voor welke voeding je gaat en hoeveel je hier van moet geven, verschilt per hond en is mede afhankelijk van waar jij je zelf prettig bij voelt. Om de hond goed te voorzien in zijn energiebehoefte, is in ieder geval voeding met een hoog eiwitgehalte belangrijk.

Je kunt gaan voor brokken, waarbij geperste brokken van goede kwaliteit geadviseerd wordt. Bij dit soort voer worden belangrijke voedingsstoffen beter behouden worden dan bij “gewone” brokjes voor honden. Ook kun je gaan voor blikvoer hond. Het belangrijkste is om te kijken naar de vitaminen en mineralen en afwisseling tussen smaken is nooit verkeerd.

Vachtverzorging

Als je kijkt naar het uiterlijk van dit ras, dan zul je begrijpen dat de vacht het nodige onderhoud vergt. Alleen als dit op je volledige toewijding kan rekenen, is dit een hond die voor jou geschikt kan zijn.

De Bergamasco verhaart meerdere keren per jaar, omdat de ondervacht dan los laat. Deze blijft geregeld hangen in de dikke bovenvacht. Dat alleen al is een punt van aandacht, maar de krullende strengen vormen soms ook nog een uitdaging. Even snel met een borstel er doorheen, is er hier niet bij. Je zult echt gericht aan het werk moeten.

De strengen vacht zullen gaan vervilten, wat heel natuurlijk is. Het is namelijk hoe de hond als het ware zelf zijn vacht onderhoudt. Het is vervolgens aan jou om de strengen apart te borstelen en vuil en knopen te verwijderen.

Ook een knipbeurt hoort erbij. De vacht hangt al snel tot op de grond, wat maakt dat er gemakkelijk vuiligheid in blijft hangen. Ook bij de ogen en oren is het altijd even goed opletten. Houdt de vacht op deze plekken goed schoon en waar gewenst, wat korter. Een regelmatige wasbeurt mag uiteraard ook niet ontbreken. Houd wel rekening met een lange droogtijd of gebruik hiervoor een hondenföhn, maar pas op dat deze niet te warm is.

Bergamasco kopen

Is een Bergamasco geschikt voor een gezin met kindjes?

Niet elke hond kan even goed overweg met kinderen en soms is er een ras dat kinderen prima vindt, maar pas vanaf een wat oudere leeftijd. Wat is nu bij de Bergamasco het geval?

Het zijn loyale honden die graag in het gezelschap van hun gezin verblijven. Als ze opgroeien met kinderen, vormt dit dan ook geen probleem in de interactie onderling. Wel is het zo dat de Bergamasco het beter doet in een wat rustigere omgeving, dus als de kinderen nog erg jong (en dus druk) zijn, kan het zijn dat de hond dit minder prettig vindt. Een confrontatie zal hij niet zomaar aan gaan, maar hij zal er voor kiezen om zich meer af te zonderen.

Wat ook altijd even opletten is, is dat de hond niet te beschermend optreedt. Hoe goed het ook bedoeld is, het is niet altijd even gewenst. Hoewel de hond dus, mits een goede socialisatie, overweg kan met kinderen, zou het beter zijn om deze hond pas in huis te nemen als de kinderen al wat ouder zijn.

De aanschaf van een Bergamasco

Ben je van plan om een Bergamasco in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Bergamasco. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie