De Borzoi is bij bij veel gezinnen een oprecht onderdeel van dat gezin. Ben jij ook aan het overwegen om dit hondenras in huis te halen? Dan is het niet zo gek dat je meer wilt weten over dit ras. Je bent bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres!
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Borzoi als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Borzoi hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Borzoi?
Een Borzoiis te herkennen aan het slanke en lange postuur en valt onder de grote hondenrassen. Een reutje wordt over het algemeen 70 tot 82 centimeter groot, terwijl een teefje 65 tot 77 centimeter groot wordt. Het gewicht van dit hondenras ligt ongeveer tussen 35 tot 45 kg.
De vacht is zijdezacht en over het algemeen middellang. De vacht is goudkleurig, wit, rood, zwart, grijs of een combinatie hiertussen. De lengte in combinatie met het slanke postuur maakt deze hond enorm elegant. De Borzoi beschikt over een erg fijne en strakke huid met een fijne pigmentatie.
Het langgerekte lichaam gaat over in een lange hals met een goede bespiering. Dit ras heeft geen losse keelhuid, ook wel wammen genoemd. De Borzoi beschikt over een lange staart, welke hij meestal in een ontspannende stand naar beneden draagt. In actie brengt de hond zijn staart omhoog, maar deze komt niet boven de lijn van de rug uit. De Borzoi wordt ongeveer zeven tot tien jaar oud.
De Barsoi is een Russisch hondenras, oftewel de Russische Wolfshond. De Borzoi wordt ook wel eens Sorwaya Barzaya of Barzoi genoemd en valt onder de windhonden. Dit hondenras is gemaakt om te rennen, omdat ze een slank postuur hebben en enorm snel zijn.

Hun elegante uitstraling hebben ze te danken aan hun lengte. De Borzoi is vrij onderdanig en zal niet snel dominant zijn. Wel is dit type ras zelfbewust en onafhankelijk, waardoor ze soms zelfs arrogant kunnen zijn.
Door de jaren heen is dit ras steeds vriendelijker geworden. Het is geen allemansvriend, maar is wel aanhalig voor zijn eigen mensen. Borzois onderling kunnen het erg goed met elkaar vinden. Kleine hondjes en honden met een wolfachtig uiterlijk kunnen het jachtinstinct van de Borzoi aanwakkeren. Dit hondenras kan je daarom het beste aangelijnd of op een afgesloten hondenveld uitlaten.
Volgens de FCI (Fédération Cynologique Internationale) valt dit hondenras in de eerste categorie, de windhonden met gegolfde en/of lange haren.
Wat voor karakter heeft een Borzoi?
Een Borzoi heeft over het algemeen een onderdanig, kalm en rustig karakter rondom het huis. Dit rustige hondenras vindt het fijn om in contact te zijn met hun eigen mensenfamilie. Deze honden zijn gevoelig, waardoor het niet wordt aangeraden om de Borzoi in eenzaamheid of een kooi te laten verblijven.
Bij vreemden is dit hondenras gereserveerd en afwachtend. Ze zullen niet snel op iemand afstuiven om geknuffeld te worden. De Borzoi vindt het geweldig om snelle bewegingen te maken en veel te rennen.
Dit hondenras beschikt over een uitmuntend jachtinstinct. Een hondensport zoals coursing (trainen met lokaas) of rennen met honden is ideaal. Wil je meegaan in de behoefte van dit hondenras om veel te rennen, dan haal je het beste uit je hond als hij meegaat tijdens het fietsen, joggen of skaten. Laat je Borzoi lekker rennen en uitrazen, dan is hij enorm gelukkig. Andere karaktereigenschappen voor de Borzoi zijn:
- Respectvol
- Zelfstandig
- Rustig
- Intelligent
- Atletisch
- Zachtaardig

Hoe verzorg je een Borzoi?
Een Borzoi is een type hond welke in alle levensfases voer van hoogwaardige kwaliteit nodig heeft. Het ras heeft veel lichaamsbeweging nodig en de ruimte krijgen om te kunnen rennen, natuurlijk wel in een veilige omgeving. In veel gemeenten zijn er afgesloten hondenveldjes waar je jouw hond even heerlijk kunt laten rennen. Dit is dankzij het jachtinstinct van de Borzoi aan te raden, omdat je jouw hond anders kwijt kunt zijn.
Zien ze een ander dier, dan gaan ze er waarschijnlijk achteraan. De vacht van de Borzoi heeft af en toe een borstelbeurt en een bad nodig. Het haar achter de oren en in de broek kan gemakkelijk gaan klitten. De vacht dient twee tot drie keer pre week verzorgd te worden, wat voldoende is voor de Borzoi.
De vacht van de hond wordt niet getrimd, geplukt of geknipt. Behalve het haar tussen de voetkussens, dat moet wel regelmatig geknipt of getrimd worden. Dit voorkomt dat de hond uitglijdt. De hond verhaart erg veel in de rui.
Overweeg je een Borzoi als huisdier, dan ben je de meeste tijd kwijt aan het wandelen, fietsen of skaten met de hond. De vachtverzorging vergt niet veel tijd, omdat de lange en soepele vacht bijna ‘zelfreinigend’ is. Vanwege het grote postuur van de Borzoi is dit hondenras iets gevoeliger voor maagtorsies.
Hierdoor raden wij aan om de hond na het eten te laten rusten en regelmatig een klein portie voer te geven. Wil je het beste uit je hond halen, dan is een bezoek aan een hondenschool of deelname aan een hondensport het mooist voor jou en je hond.
Voeding
De Barzoi heeft hoogwaardige en uitgebalanceerde hondenvoer nodig. Honden, ook Barzois, zijn vleeseters, maar hoogwaardige hondenbrokken zonder graan kunnen ook goed zijn voor dit hondenras. Kies je voor vers hondenvlees, dan is het belangrijk dat je voor hoogwaardig vlees kiest.
Op een uitgebalanceerde maaltijd doen Barzois het over het algemeen erg goed. Daarnaast kan je dit hondenras enorm blij maken met een groot hondenbot, vooral wanneer ze even alleen zijn. Dit hondenras heeft ondanks zijn grote postuur niet zoveel voeding nodig. De hoeveelheid voeding komt overeen met de voeding voor een middelgrote hond.
Vachtverzorging
De vacht van de hond dient regelmatig (ongeveer twee tot drie keer per week) geborsteld te worden met een goede honden borstel. Extra aandacht gaat hierbij naar de vacht achter de oren en bij de broek. Belangrijk is dat de borstel geschikt is voor langharige honden.
Verder zorgt een hondenbad weer voor een glanzende vacht, samen met professionele hondenshampoo of een honden conditioner. Hoe vaak je Barzois moet wassen hangt ook af van hoe vies ze worden. Ga je vaak wandelen in het bos of in een modderachtige omgeving, dan kan het nodig zijn om de hond regelmatig (ongeveer een keer per maand) te wassen.
Het haar bij de voetkussens kan je het beste regelmatig even trimmen. Hiermee voorkom je klitten en glijdt de hond minder makkelijk uit in huis. Veiligheid en gezondheid van je hond boven alles.

Is een Borzoi geschikt voor een gezin met kindjes?
Een Borzoi is een zelfbewuste en sterke hond, die niet goed reageert op commando’s en bevelen. Dit ras moet worden opgevoed met wederzijds respect en vertrouwen en heeft een goede socialisatie nodig. Dit hondenras kan je het beste niet zonder toezicht met kinderen alleen laten.
De Borzoi kan goed omgaan met oudere kinderen. Heb je kleine, drukke kinderen? Dan is dit ras geen goede keuze. Het is erg belangrijk dat je verstandig omgaat met dit hondenras bij kinderen, vooral ook dankzij hun grote omvang.
De aanschaf van een Borzoi
Ben je van plan om een Borzoi in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Borzoi. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!