Duitse Dog: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

Ben jij momenteel de Duitse Dog aan het overwegen als nieuwe lid van jouw gezin? Dan is het niet zo heel gek dat je meer te weten wilt komen over dit hondenras. Je bent bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres!

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Duitse Dog als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Duitse Dog kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Duitse Dog?

De Duitse Dog is met een schofthoogte tussen de 72 en 80 cm en een gewicht rond de 90 kg een imposante verschijning. Raszuivere exemplaren beschikken over een gladde, glanzende vacht in een van de kleuren helder geel tot goud, zwart met eventuele witte markeringen op de borst en poten, of staalblauw, met dezelfde witte markeringen.

Dit ras is in de 16e eeuw vanuit Engeland naar Nederland en Denemarken gebracht, als een kruising tussen de Ierse Wolfhond en de Mastiff. Het is daarom dat de Duitse Dog ook als Deense Dog bekend is.

Halverwege de 19e eeuw kreeg de Duitse Dog meer bekendheid, mede omdat Rijkskanselier Otto van Bismarck ruim 60 jaar Duitse Dogs in huis had. Hierdoor krijg het dier de bijnaam ‘Reichshond’ en wordt het gezien als een Duitse hond.

De prijs voor een Duitse Dog hangt af van verschillende factoren zoals de stamboom, de reputatie van de fokker en de vraag naar puppy’s. Hou rekening met een bedrag tussen de € 750 en € 1500 euro.

Als groot hondenras is hun levensduur korter dan kleinere honden. Hun levensverwachting ligt tussen de zeven en tien jaar. Vooral de fokgeschiedenis en genetische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en heupdysplasie, zijn van invloed op hun levensduur.

duitse dog

Wat voor karakter heeft een Duitse Dog?

Hoewel de Duitse Dog door zijn omvang wat vervaarlijk overkomt, beschikken ze over een zachtaardig en aanhankelijk karakter. Ze zijn ongecompliceerd en beschikken over een rustig temperament, waardoor het ze zich goed in een gezin thuis voelen.

De Duitse Dog wil zich soms als een schothond gedragen, maar met een eigen, grote rustplaats nemen ze zeker genoegen. Ze hebben een natuurlijke aandrang om voor de familieleden te zorgen en ze te beschermen, waardoor het goede waakhonden zijn.

Ondanks hun menslievende eigenschappen, zijn ze niet onderdanig en bezitten ze zeker over een eigen wil. Door zijn loyaliteit kan het dier last krijgen van verlatingsangst. Dit is te voorkomen door ze op jonge leeftijd te trainen, ze actief bezig te houden en voldoende speeltjes te geven waarmee ze zichzelf vermaken.

De combinatie van een grote hond en veel energie maakt dat het dier veel bewegingsruimte nodig heeft. Een grote, ommuurde tuin heeft hierbij de voorkeur.

duitse dog hond

Hoe verzorg je een Duitse Dog?

De verzorging van een Duitse Dog is niet moeilijk en kost weinig tijd. Besteed speciale aandacht aan het schoonhouden van de oren en huidplooien, omdat hier anders infecties kunnen ontstaan. Zoals iedere hond met je ze als puppy goed trainen en socialiseren.

Door hun omvang is speciale aandacht voor voorzichtigheid als ze in buurt zijn van kinderen of andere huisdieren. Als intelligent hondenras houden ze van een goede training en voor hun gezondheid is regelmatige lichaamsbeweging, maar ook mentale uitdagingen belangrijk.

Ze hebben dagelijks minimaal een uur beweging nodig, waarbij ze graag een stuk willen rennen. Combineer je een lange wandeling met speelse activiteiten, dan zal de Duits Dog dit zeer waarderen.

Socialisatie is erg belangrijk omdat je geen grote hond wil hebben die zich verzet of bang is contact met vreemden. De nagels moet je kort houden omdat ze anders groot groeien, waarmee ze onbedoeld schade in huis kunnen aanrichten. Dit leer je ze het beste aan door hier mee te beginnen als ze nog een puppy zijn.

Poets dagelijks de tanden van je Duitse Dog, om de ontwikkeling van parodontitis te voorkomen. Door het verwijderen van tandplak en tandsteen zal het gebit van de hond, ook op latere leeftijd, gezond blijven. Er is speciale tandreiniging verkrijgbaar, waarmee ze hun tanden ‘zelf poetsen, terwijl ze een kauwbot opeten.

Voeding

Als grote hond heeft de Duitse Dog meer goede hondenvoeding nodig dan de kleinste hondenrassen. Ze lusten zowel honden brokken als natte voeding voor honden, zolang het voer van hoge kwaliteit is, zodat de hond gezond groeit en langer gezond blijft.

Dit ras groeit zeer snel. Een puppy weegt bij zijn geboorte ongeveer 600 gram en groeit in twee jaar door tot een gewicht van 70 kilo. Tot aan de leeftijd van 6 maanden voer je ze meerdere malen per dag, daarna volstaat een kleine portie in de ochtend en een groot portie voer in de avond.

Overleg met een dierenarts of rasvereniging voor het beste voedingsadvies. Door hun omvang is het verstandig om de drink- en voerbakken wat hoger te plaatsen, omdat dit hun spijsvertering bevorderd. Geef de hond voldoende water en ververs dit dagelijks. Je doet een Duitse Dog veel plezier met een grote hondenbot, waarmee ze zich ook vermaken als ze even alleen in huis zijn.

Vachtverzorging

De korte en glanzende vacht van de Duitse Dog heeft weinig onderhoud nodig. Gebruik de beste hondenborstel om de vacht wekelijks in conditie te houden, omdat je hiermee kleine loszittende haren die in de vacht vastzitten verwijderd.

Tijdens de ruiperiode kun je de vacht wekelijk wassen met lekker ruikende hondenshampoo of puppyshampoo. Hiermee masseer je de loszittende haren eenvoudig weg.

In huis kan het lastig zijn om je Duitse Dog in bad te krijgen, omdat ze gewoonweg te groot zijn. Een alternatief is handmatig afsponsen van de vacht. Vul hiervoor de wastafel of bad met lauw water en hondenshampoo. Gebruik een speciaal washandje voor de hond en was de hond hiermee beetje voor beetje.

Ververs het lauwe water en spoel hiermee de zeepresten uit de vacht. Gebruik een handdoek hond, honden haardroger, hondenbadjas of waterblazer hond om de vacht te drogen. Tijdens warme zomermaanden kun je de hond buiten in een hondenzwembad wassen en gebruik maken van een tuinslang om de zeepresten af te spoelen.

deense dog kopen

Is een Duitse Dog geschikt voor jonge kindjes?

De Duitse Dog kan prima samen met kinderen, maar wel in een woning waarin het dier voldoende ruimte heeft. Ze zijn tegenover kinderen vriendelijk, tolerant en houden ervan om samen met ze te spelen of knuffelen. Ze reageren tolerant, maar door hun gewicht moet je wel oppassen dat het dier niet te enthousiast wordt en onbedoeld de kinderen omvergooit.

Zeker op jonge leeftijd is ouderlijk toezicht nodig. Bijtincidenten komen gelukkig bijna niet voor, zeker omdat hun kaken groter zijn dan de gemiddelde hond. Een goede socialisatie op jonge leeftijd is de beste start voor een Duitse Dog in het gezin, waarbij het net zo belangrijk is om de kinderen goed te leren omgaan met hun nieuwe huisgenoot.

Kan een Duitse Dog goed alleen zijn?

De Duitse Dog is geen hondenras om de hele dag alleen in huis te zijn. Ze hebben behoefte aan een bekend persoon om zich heen, waardoor ze zich veilig en op hun gemak voelen. Blijven ze te lang alleen in huis, dan kunnen ze met hun grote kaken, schade veroorzaken aan het interieur.

Heeft het huis de beschikking over voldoende ruimte, dan kun je de hond voor korte momenten leren dat hij in een kennel verblijft. Staat de kennel buiten, dan moet de hond altijd een plek hebben waar het droog blijft. Zorg er altijd voor dat er hondenspeeltjes in de kennel aanwezig zijn.

De aanschaf van een Duitse Dog

Ben je van plan om een Duitse Dog in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Duitse Dog. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie