Ben jij op zoek naar een sociale, actieve en trouwe viervoeter? Dan is de Engelse Setter misschien iets voor jou. Wil je graag eerst iets meer weten over dit soort hond? Lees dan vooral verder!
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Engelse Setter als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Engelse Setter hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Engelse Setter?
Een Engelse Setter is van nature een jachthond. Dit soort Engelse honden werden vroeger vooral gebruikt tijdens het vogels spotten. Deze hondensoort stamt uit de veertiende eeuw en is een van de oudste jachthonden soorten die er bestaan. Vandaag de dag wordt de Engelse Setter, door hobbyjagers, nog steeds gebruikt tijdens de jacht.
De Engelse Setter lijkt veel op zijn naamgenoten, zoals de Ierse Setter en de Gordon Setter, maar het karakter duidt op een duidelijk verschil. De Ierse Setter kan een ietwat koppig karakter hebben en de Gordon Setter een robuust karakter. Deze drie Setter soorten zijn ook uit elkaar te houden dankzij de kleur van hun vacht.
De Engelse Setter komt in vele kleuren, waarmee je ook specifiek een Setter kan onderscheiden. Dit zijn: Blue Belton, Orange Belton, Liver Belton, chestnut Belton, maar ook een combinatie van deze kleuren. Belton zijn de vlekken in de vacht van de hond.
De reu van de Engelse Setter is iets groter dan het teefje en weegt ook iets meer. De reu weegt 29 tot 36 kg en is 63 tot 68 cm groot. Het teefje kan 20 tot 31 kg wegen en is 58 tot 66 cm groot. Hiermee is het een middel groot hondenras.
De gemiddelde leeftijd van een Engelse Setter is 12 jaar, al kunnen sommige natuurlijk ook jonger of ouder worden. De Engelse Setter is tevens een zeer herkenbare hond. Je kunt ze namelijk herkennen aan hun flaporen en hun lange, zachte, golvende, gevlekte vacht.

Wat voor karakter heeft een Engelse Setter?
De Engelse Setter is een echte familie hond. Hij houdt namelijk van aandacht en heeft veel liefde om te geven. Deze kindvriendelijke hondensoort is dan ook zeer beschermend naar zijn familie en territorium toe. Hij zal daarom alles doen om hen te beschermen. Maar zodra de hond weet dat het in orde is, kalmeert hij ook snel.
Een Engelse Setter is ook erg sociaal en zal daarom ook graag met andere honden en kinderen spelen. Ze zijn als puppy ook erg actief en hebben veel behoefte aan beweging. Hoe ouder deze hond wordt des te meer hij bedaard en rustiger wordt.
Honden moeten hun energie kunnen kwijtraken door het wandelen of door het spelen. Mocht je jouw hond niet voldoende zijn energie laten benutten, kan deze ongewenst gedrag vertonen. Dit geldt voor alle honden en niet alleen voor de Engelse Setter. Een hond onderhouden is een grote verantwoordelijkheid, maar je krijgt er zoveel liefde en plezier voor terug!

Hoe verzorg je een Engelse Setter?
Jouw viervoeter verdient natuurlijk de beste verzorging, maar wat houd dit precies in bij dit hondenras? Zoals hierboven kort vermeld is de Engelse Setter een actief beest. Hij moet zijn energie kwijt kunnen, zeker als pup. Wandel en speel daarom veel met jouw hond!
Let er echter op dat de botten van een Engelse Setter pas zijn volgroeid wanneer hij 14 maanden oud is. Om overbelasting van de beenderen te voorkomen bouw je langzaam een wandelroute op. De Engelse Setter is ook een familiehond en daarom zal hij het gelukkigst zijn met een warm plekje in huis. Een hondenhok buiten is voor deze hond niet aangeraden.
Voeding
Hoe groter de hond, des te meer vitamines en hondenvoeding deze nodig heeft om gezond te blijven. Dit klinkt logisch, maar bij Engelse Setters zit er een addertje onder het gras! Deze hondensoort is namelijk zeer gevoelig voor maagproblemen, zoals onder andere een opgeblazen gevoel. Het wordt daarom aangeraden om kleine porties eten te geven.
Ben je er niet zeker van welke voeding je moet geven? Dan kan je dit altijd navragen aan jouw dierenarts. Op de meeste verpakkingen dierenvoer staat achterop de verpakking wat de ideale hoeveelheid is per gewicht van de hond.
Vachtverzorging
De prachtige vacht van de Engelse Setter verdient ook de aandacht die hij nodig heeft. Om klitten te voorkomen, maar ook om het mooi te houden, is het aangeraden om de vacht minstens één keer per week te borstelen.
Dit kan je zelf doen met een borstel voor honden of laten doen bij een dierensalon. Deze hondensoort moet ook regelmatig getrimd worden, waarbij vooral de voetzolen en de oren belangrijk zijn. Mochten de oren namelijk niet genoeg getrimd worden, kan de hond last krijgen van oorontstekingen.
De Engelse Setter is een echt pracht beest als je zijn vacht goed en regelmatig verzorgd. Deze hondensoort wordt om zijn prachtige vacht ook vaak tentoongesteld tijdens hondenshows.

Is een Engelse Settergeschikt voor een gezin met kindjes?
Een Engelse Setter is een echte familiehond. Hij houd en beschermt zijn familie. Het is ook een zeer nieuwsgierige hondensoort die houdt van spelen. Dit is dus een hondensoort die perfect past bij een gezin met andere huisdieren of jonge kinderen. Wees er wel van op de hoogte dat de Engelse Setter veel aandacht nodig heeft en of je dit kan combineren met het dagelijks gezinsleven.
De aanschaf van een Engelse Setter
Ben je van plan om een Engelse Setter in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over dit hondenras. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!