Field Spaniel: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

De Eurasiër is een populaire Duitse hondenras, dat nog niet zo heel lang bestaat. Toch heeft dit ras in de laatste jaren veel populariteit gewonnen. Overweeg jij om dit ras toe te voegen aan jouw gezin? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Field Spaniel. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Field Spaniel hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Field Spaniel?

Dit hondenras is ontstaan in Engeland, waar hij is voortgekomen uit verschillende kruisingen met andere Spaniëls. Oorspronkelijk deed dit Engelse rashond dienst als jachthond. Tegenwoordig zijn het leuke gezelschapshonden.

De Field Spaniel is een hond met een elegante uitstraling. De vacht is halflang en glanst. Op de buik, borst en bij de poten is de vacht wat langer. De kleur van de vacht is doorgaans (chocolade)bruin of zwart en soms met witte aftekeningen.

Het is een middel groot hondenras, met een schofthoogte van rond de 46 centimeter. Het gewicht zit doorgaans rond de 21 kilo. Hun lichaam is lang, wat een typisch kenmerk van dit ras is.

De levensverwachting ligt rond de 10 tot 12 jaar. Het is een overwegend gezond ras, maar wel komen er oog- en hartproblemen voor. Kies dus altijd voor een hond van een fokker die hier voldoende rekening mee houdt om zo de kans op problemen en daarmee hoge dierenartskosten te voorkomen.

hond field spaniel

Wat voor karakter heeft een Field Spaniel?

Naast de uiterlijke kenmerken is ook het karakter van een hond erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk voor het grootste gedeelte of het een hond is die bij jou en jouw gezin past.

De Field Spaniel is een levendige hond die dol is op een spel en elke andere vorm van activiteit. Ze rennen dan ook graag achter hondenballen aan of lopen braaf mee naast de fiets, als je een honden fietsbeugel hebt.

Ook een lange wandeling in het bos is zeker aan de Field Spaniël besteed, echter moet je hier rekening houden met het jachtinstinct. Als je de hond dus los laat lopen, zorg dan dat hij goed onder commando staat. Als je er voor zorgt dat de hond zijn energie goed kwijt kan, dan is het een hond die prima enkele uurtjes alleen kan blijven en niet tot overlast zorgt.

Hun zachtaardige en gemoedelijke karakter maakt dat het honden zijn die voor veel mensen geschikt zijn. Wel zijn het echte huishouden, dus geen hond die het goed doet op het erf. Blaffen zullen ze echter zeker wel doen als er bezoek binnenkomt, maar verder niet.

Training van deze hond zal soepel verlopen. Het zijn honden die goed reageren op je stem en positieve beloning zeker waarderen. Met andere dieren kan de Field Spaniel goed overweg, maar een goede en vroege socialisatie is hierbij van belang. Neem je hond zo veel als mogelijk overal mee naar toe en laat hem wennen aan diverse omstandigheden, mensen, dieren en geluiden. Zo zorg je dat de hond zich ontwikkelt tot een evenwichtig dier.

Hoe verzorg je een Field Spaniel?

De Field Spaniel is een hond die graag in de buurt van zijn gezin is en ook graag betrokken wordt bij alle dagelijkse activiteiten. De hond moeten meerdere keren op uit en gaat daarnaast graag mee op bezoek of naar een hondensport. Samenwerking tussen baas en hond is altijd goed om een optimale band op te bouwen.

Naast reguliere controles bij de dierenarts, enten en ontwormen en verzorging van het gebit en de nagels, zijn de voeding en vachtverzorging van groot belang. We vertellen je hier graag meer over, zodat ook jij weet wat je kunt verwachten en waar je op moet letten als de een Field Spaniël aanschaft.

field spaniel hond

Voeding

Een goede voer voor honden is van groot belang om de hond te voorzien van energie en de groei en ontwikkeling te ondersteunen. Zeer als de hond nog jong is, heeft hij daarom alle belangrijke bouwstoffen nodig. Selecteer de voeding dan ook zorgvuldig en vermijd toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen.

Vers vlees zou bijvoorbeeld een goede keuze zijn, zowel voor de jonge als voor de wat oudere hond. Het voordeel van vlees is bovendien dat het de hond direct van vocht voorziet. Mocht je een slechte drinker hebben, dan is dit wel zo prettig. Als je vlees geeft, dan is het aan te raden om smaken af te wisselen.

Heb je de voorkeur voor droogvoer, zoals de beste hondenbrokken of geperste brokken voor honden? Kijk dan altijd naar de samenstelling. Voedt een hond bovendien niet te veel, maar kijk altijd naar het figuur van de hond. Dit vertelt je al snel of de hond te veel of te weinig krijgt. Hier kun je de porties altijd op aan passen.

Zo zal een jongere, meer actieve hond meer nodig hebben dan een oudere hond die zich over het algemeen minder inspant en daarbij dus minder calorieën verbruikt.

Vachtverzorging

De vacht van de Field Spaniël is toch wel het visitekaartje van deze prachtige, sierlijke hond. De vacht is golvend en heeft in goede conditie een mooie glans. Om de vacht in deze staat te houden, is het belangrijk om de hond wekelijks te kammen. Pak daarom de beste honden kam die je kan vinden.

Ook het juiste voer is hierop van invloed. Aan de vacht kun je al snel zien hoe de hond in zijn vel zit. Is de vacht wat dof aan het worden, dan heeft dit aan dat je moet kijken waardoor dit komt, wat van nature hebben deze honden dat niet.

De vacht rondom de oren vraagt wat meer aandacht, omdat hier gemakkelijk klitten ontstaan en het tevens een broedplaats vormt voor bacteriën, zeker als de hond nat geweest is. Op deze plek en rond de poten kan de vacht dan ook bet best een enkele keer getrimd worden. Voor de rest van het lichaam is dit niet nodig.

Is een Field Spaniel geschikt voor een gezin met kindjes?

Het is altijd goed om na te gaan hoe een bepaald ras met kinderen omgaat. De Field Spaniël is een heel rustige, toegankelijke hond die met jonge kinderen erg geduldig is. Richting hen zal deze hond zich tolerant opstellen, maar af en toe kan dit ras ook wel een klein beetje eigenwijs zijn. Leer de hond daarom direct aan wat gewenst en ongewenst gedrag is en let er op dat het juiste gedrag zich ook voortzet in de omgang met kleine kinderen.

In een speelse bui kan een klein kind nog wel eens omver gelopen worden of een kwispelende staart in het gezicht krijgen, maar gelukkig valt in zulke gevallen de schade meestal erg mee. Leer de hond wel dat hij niet mag springen, ook niet om enthousiast te begroeten. Een hond hoort alle poten op de grond en hoe eerder jouw hond hier aan went, hoe meer het een gewoonte zal zijn.

Het leuke aan dit ras is dat het speelse honden zijn, die tegelijkertijd zachtaardig zijn en goed luisteren over het algemeen. Als de kinderen eenmaal groot genoeg zijn om ook daadwerkelijk met de hond te spelen, dan hebben ze een leuk maatje aan elkaar.

De aanschaf van een Field Spaniel

Ben je van plan om een Field Spaniel in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Field Spaniel. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie