Flatcoated Retriever: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

Overweeg jij om de Flatcoated Retriever toe te voegen aan jouw gezin? Dan ben je bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres!

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Flatcoated Retriever. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Flatcoated Retriever hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Flatcoated Retriever?

De flatcoated Retriever vindt zijn herkomst in het Verenigd Koninkrijk. Daar waar hij in de verte afstamt van de Newfoundlander, is het ras uiteindelijk ontstaan uit een kruising tussen Setters en spanielachtigen.

Tijdens de jacht was het de taak van deze hond uit Engeland om het afgeschoten wild te apporteren. Rond de eerste wereldoorlog was het ras echter bijna uitgestorven, maar dit is weten te voorkomen en inmiddels is de flatcoated Retriever uitgegroeid tot een zeer bekend en tevens populair ras.

Het is hond van redelijk formaat. Een vrouwtje is rond de 57 centimeter groot en een mannetje rond de 60 centimeter. Het gewicht ligt meestal rond de 30 à 34 kilo. Hierdoor is het een medium hond. De vacht van deze hond licht dicht op de huid en voelt glad aan. Voorkomende kleuren zijn zwart en een leverkleur.

De Flatcoated Retriever wordt rond de 8 tot 14 jaar. Dit is voornamelijk afhankelijk van de gezondheid. Het ras is namelijk erg gevoelig voor kanker en als dit jouw hond treft, dan ligt de levensverwachting in veel gevallen dus dichter bij de 8 dan bij de 14 jaar.

flatcoated retriever hond

Wat voor karakter heeft een Flatcoated Retriever?

Wat het karakter van dit ras betreft, kan deze hond omschreven worden als een uiterst vriendelijke en gemoedelijke, maar zelfverzekerde hond. Het ras kent nauwelijks uitschieters, aangezien het honden zijn die makkelijk in de omgang en opvoeding zijn. Zowel met andere mensen, vreemd of bekend, als andere dieren vormt de flatcoated Retriever geen probleem. Een goede socialisatie is hier echter wel belangrijk bij en deze dient doorgezet te worden na de eerste weken.

De behoeften van deze hond zijn divers en ben je van plan om een flatcoated Retriever aan te schaffen, dan doe je er goed aan om voor jezelf de afweging te maken of dat je de hond daadwerkelijk in zijn behoeften kan voorzien.

Zo is de flatcoated Retriever een hond met een hoog energielevel. Een paar keer per dag een blokje om, daar wordt deze hond niet gelukkig van. Neem de hond mee naar het bos, laat hem lopen langs de fiets en vooral: laat de hond apporteren en zwemmen. Dit zijn toch wel zijn favoriete bezigheden.

In huis is het een rustige hond, mits hij zijn energie voldoende kwijt kan. Als hier geen sprake van is, dan kan de hond zich nerveus gaan gedragen en gaan blaffen en janken, iets wat hij doorgaans niet snel zal doen. Zorg dus voor voldoende beweging en tijd samen. Ook spelletjes die een mentale uitdaging vormen, zijn zeer geliefd bij dit intelligente hondenras.

Commando’s pikt de jonge flatcoated Retriever snel op. Het is een hond die graag voor en met je werkt en daardoor ook goed te trainen is. Een harde aanpak is niet nodig en kan zelfs averechts werken.

zwarte flatcoated retriever

Hoe verzorg je een Flatcoated Retriever?

De verzorging van de Flatcoated retriever bestaat uit veel liefde, aandacht, beweging, regelmatige controles bij de dierenarts en de verzorging van de fysieke binnen- en buitenkant. Denk hierbij aan goed eten en drinken, enten en ontwormen, als ook aan het knippen van de nagels en het kammen en wassen van de hond. Op de voeding en verzorging van de vacht gaan we hieronder wat dieper in.

Voeding

Gelet op het hoge energieniveau van deze hond, doe je er goed aan om te zorgen voor een volwaardige en goede voeding voor honden die voorziet in de nodige calorieën en koolhydraten. Dit, te samen met een goede balans tussen vitaminen en mineralen, maakt dat je de hond optimaal tegemoet komt in zijn voedingsbehoeften. Een rauw ei, een bakje karnemelk of visolie kun je enkele keren per week als aanvulling geven. Dit zal enthousiast ontvangen worden.

Houd wel altijd het gewicht van de hond in de gaten. Een lekkere hondensnack tussendoor is altijd goed, maar een flatcoated Retriever kan snel in gewicht aankomen, zeker op momenten dat de beweging beperkt is. Zorg dus altijd voor de juiste balans.

Voeden doe je het best ook niet enkel op basis van een bepaalde hoeveelheid, maar mede door goed naar je hond te kijken. Zo moet je de ribben kunnen voelen, maar mogen deze niet zichtbaar zijn. Voel je ze amper? Dan heeft je hond vast een paar kilo te veel.

Vachtverzorging

De vacht ziet er misschien veeleisend uit, maar in de praktijk blijkt dit best mee te vallen. Natuurlijk moet de hond met enige regelmaat geborsteld worden, maar daar is het een heel eind mee gedaan. Gebruik hiervoor een goede borstel voor hond.

Naar de trimsalon is niet nodig, al kan het wel zo zijn dat je in de winterperiode de wat langere plukken tussen de tenen uit moet knippen. Ook de vacht rondom de oren vraagt net wat meer aandacht.

Heeft de hond lekker gezwommen of komt hij vies terug van een boswandeling? Maak jouw hond dan altijd droog en schoon, het liefste met een föhn voor honden of badjas voor hond. Aangezien de vacht daar namelijk wat langer is, ontstaan er eenvoudig klitten en gaat vocht broeien.

In principe hoort de vacht mooi te glanzen. Is je hond in goede conditie, dan zal dit doorgaans ook het geval zijn. Bij een gecastreerde reu of gesteriliseerd teefje kan de vacht echter wat doffer worden.

flatcoated retriever

Is een Flatcoated Retriever geschikt voor een gezin met kindjes?

Het is altijd goed om te kijken of een bepaald ras goed overweg kan met jonge kinderen. Of je ze nu zelf hebt, nog wenst, of dat je veel kinderen in de omgeving hebt: als je weet hoe een ras hier gewoonlijk op reageert, dan kun je een hoop narigheid voorkomen.

Met de Flatcoated Retriever in combinatie met kinderen van elke leeftijd zit het wel goed. Hoewel de jonge hond nogal onstuimig kan zijn, is de oudere Flatcoated Retriever rustig in zijn benadering. Het is een toegankelijk ras dat speels blijft tot late leeftijd. Dit vormt met kinderen dan ook een zeer geschikte combinatie.

Als je een pup in huis hebt, dan is het echter wel goed om te beseffen dat deze in zijn speelsheid soms wel een ongelukje kan veroorzaken. Denk aan de scherpe tanden van een puppy of de voortdurend kwispelende staart die nog wel eens in de weg wilt zitten. Het feit dat het een hondenras is dat ook wel atletisch is, zal een jonge hond een klein kind omver kunnen springen.

Goed om te weten, is dat er geen kwaad in de zin is, maar dat dit meer een kwestie is van enthousiast en een tikkeltje lomp gedrag. Leer je hond van pup af aan al dat hij met vier pootjes op de grond moet blijven en als je kinderen oud genoeg zijn, is het ook aan hen om deze regels voor de hond te hanteren.

De aanschaf van een Flatcoated Retriever

Ben je van plan om een Flatcoated Retriever in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Flatcoated Retriever. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie