De Hollandse Smoushond is één van de wat populairdere Nederlandse hondenrassen. Je komt deze aaibare en schattige hond dan ook regelmatig in het straatbeeld tegen. Daarom dat wij dit artikel hebben geschreven, waarin je alles ontdekt over de Smous hond.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Hollandse Smoushond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Hollandse Smouskunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit Nederlands hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Hollandse Smoushond?
De Hollandse smoushond is een hond die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn bestaan verloren had door een gebrek aan interesse in dit ras. Hiervoor heeft de smous hond voornamelijk dienst gedaan als ongedierte vanger. Ook werd deze hond vaak ingezet als begeleider van paarden en hun rijtuigen. In de jaren 70 is er opnieuw een poging gedaan om het ras terug te fokken, wat geslaagd is. Wel is het zo dat het aantal honden van dit ras nog beperkt is. Kies jij er voor om voor een Hollandse smoushond te gaan, dan heb je daarmee de verplichting om te zorgen voor een nestje.
De Hollandse smoushond heeft een klein, stevig formaat en zijn ruige vacht in geelkleuren is kenmerkend voor het uiterlijk. De Hollandse smoushond heeft een snor, baard en volle wenkbrauwen.
De Smous is ongeveer rond de 37 en 40 centimeter hoog en hebben doorgaans een gewicht van rond de 9 kilo. Hierdoor kun je ze zowel als een klein hondenras als middelklein hondenras beschouwen. De sprekende ogen van de Hollandse smous zijn donkerbruin van kleur, groot van formaat en hebben een duidelijke, donkere omranding. Hun staart is relatief kort.
Er zijn tot op heden geen erfelijke problemen bekend die noodzakelijke medische zorg vragen. De smous hond kan dankzij zijn goede fysieke gesteldheid de leeftijd van dertien gemakkelijk behalen en in sommige gevallen kunnen deze honden zelfs wel achttien jaar oud worden. Vanzelfsprekend is een goede verzorging hierbij van groot belang, maar net als bij mensen, zal de ene hond ouder worden dan de ander.

Wat voor karakter heeft een Hollandse Smoushond?
De Hollandse smous is een levendige en beweeglijke hond die houdt van sportieve uitdagingen. Lange wandelingen, lekker zwemmen of een sport zoals behendigheid zijn dingen waar je de Hollandse smous zeker een groot plezier mee doet. Met dergelijke activiteiten help je de hond zijn energie kwijt te kunnen, wat voor dit ras van groot belang is om hem in zijn behoeften te kunnen voorzien. Binnenshuis gedraagt de hond zich dan doorgaans ook rustig en vriendelijk. Dit ras kent geen ongewenste karaktertrekjes, zoals nerveus gedrag.
De opvoeding van de Hollandse smoushond is eenvoudig. Het zit in zijn aard om te pleasen en commando’s zal deze hond dan ook gewillig opvolgen. Het is hierbij wel altijd belangrijk om consequent te zijn. Ook dient de hond niet hard aangepakt te worden. Trainen doe je het best op basis van belonen. Dit kan zowel met je stem, als met iets lekkers zijn. Heb je andere huisdieren? Dan vormt dit geen probleem met de Hollandse smoushond. Of het nu honden of katten zijn, de smous hond kan er goed mee overweg. Heb je kleine huisdieren, zoals bijvoorbeeld een hamster, dan is het wel opletten met het jachtinstinct van de hond.
Hoe verzorg je een Hollandse Smoushond?
Elke hond die je in huis neemt vraagt de nodige toewijding. Denk dus altijd goed na of jij de tijd, geld en moeite in een huisdier wilt steken, alvorens er een aan te schaffen. Is jouw antwoord hierop volmondig ja, dan is het goed om je te verdiepen in de rasspecifieke kenmerken, ook op het gebied van verzorging. We vertellen je graag wat meer over de voedingsbehoefte en vachtverzorging van dit ras.
Voeding
De beste hondenvoeding stem je af op de leeftijd van de smous hond, aangezien het niveau van energie daar voor een groot deel mee samenhangt. Zo geef je een pup het liefst een puppyvoeding die voorzien is van voldoende goede vetten. Ook (rauwe) eiwitten zijn belangrijk voor een optimale ontwikkeling.
Is je hond iets ouder, dan kun je de voeding vervangen door voeding die bestaat uit een goede verhouding voedingsstoffen. Toevoeging van schapenvet en visolie is altijd aan te raden, want niet in elke voeding komt dit terug.
Wanneer je hond de senioren leeftijd bereikt, zal hij minder energie uit zijn voeding nodig hebben en kun je kijken voor een variant die hierop aangepast is. Veel soorten en merken hebben namelijk een speciale voer voor oudere honden.
De hond is niet groot, dus ook de porties moet je niet overdrijven. Hoeveel je precies moet geven, kun je het best zelf aankijken. Richt je niet enkel op hoeveelheden, maar kijk naar de gesteldheid van je hond. Komt hij aan, geef dan minder. Lijkt hij slanker? Dan mag de hond best iets meer krijgen. Zorg hiernaast altijd voor vers water en wissel eens af met een bakje karnemelk als je hond daar van houdt.
Vachtverzorging
Borstelen van de Hollandse smoushond is niet nodig als je de hond tweemaal per jaar plukt. Wel is het goed om tussendoor de vacht goed te controleren op het eventueel ontstaan van klitten. Op de plekken waar de vacht wat langer is, kun je het eventueel af en toe bijknippen, maar zolang de hond er geen last van heeft, is dit in principe niet nodig.
Droog de vacht wel altijd goed af na een zwembeurt of plensbui, om te voorkomen dat er klitten in de vacht komen en er smetplekken ontstaan. Dit doe je het beste met een droogblazer hond of badjas hond.
Het komt voor dat de wenkbrauwen over de ogen gaan hangen. Een klein beetje is niet erg, maar als de hond er last van krijgt of zijn zicht belemmerd wordt, dient dit geknipt te worden.
Het plukken van de vacht dient met zorg te gebeuren. Je kunt dit zelf doen, maar ook een bezoek brengen aan de trimsalon als je dit makkelijker vindt. Hier werken enkel mensen met de juiste kennis, waardoor zij precies weten hoe ze de vacht van jouw hond moeten behandelen. Combineer dit desgewenst met een wasbeurt en je hond kan er weer even tegenaan.

Is een Hollandse Smoushond geschikt voor een gezin met kindjes?
De Smous hond is een sociale hond die goed overweg kan met kinderen van elke leeftijd. De Hollandse smoushond past zich namelijk gemakkelijk aan zijn huisgenoten aan. Van spelen tot knuffelen: je haalt met de Hollandse smous een hond in huis die overal voor in is.
De jonge smous hond kan soms wel wat onstuimig zijn. Hij zal absoluut geen kwaad in de zin hebben, maar in een dolle bui kan dit nog wel eens tot kleine ongelukjes leiden. Een pup heeft daarbij scherpe tandjes die zeker voor kleine kinderen nog wel eens pijn kunnen doen. Leer de hond zachtjes te doen en zorg altijd dat je het contact tussen hond en kind kunt begeleiden.
Met een goede socialisatie en de juiste training en begeleiding zul je geen problemen hebben met dit ras in combinatie met kinderen. Het is een hond die maar al te graag onderdeel uitmaakt van een gezin waar hij de nodige aandacht en beweging krijgt.
De aanschaf van een Hollandse Smoushond
Ben je van plan om een Hollandse Smoushond in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Hollandse Smous. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!