Is jouw hond bang voor onweer? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Veel honden raken nu eenmaal in paniek wanneer ze bliksem zien en donder horen, met alle nare gevolgen van dien.
In dit blog nemen wij je in waarom jouw hond bang is voor onweer. Ook geven wij je wat handige tips mee, waarmee je jouw hond kunt kalmeren wanneer het onweert. En we laten je zien hoe je jouw hond met onweer kunt leren omgaan.
Mocht je na het lezen van dit informatieve artikel nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de comments onderaan de pagina. Dan komen wij hier bij je op terug!
Wat is onweer?
Iedereen maakt het wel eens mee: onweer. Onweer wordt snel als “eng” ervaren door mens en dier. Dit is waarschijnlijk door het harde geluid van de donder en de plotselinge slag van het licht van bliksem. Je schrikt ervan en hierdoor associeer je dit als gevaar. Ook veel honden zijn bang voor onweer, maar wat is het eigenlijk?
Onweer is het gevolg van de stromen van snel stijgende warme lucht en snel dalende koele lucht. Dit veroorzaakt wrijving, waardoor de luchtdruk verandert en dit kan met wel honderd kilometer per uur gebeuren. Door middel van spanningsverschillen in wolken komt er bliksem vrij en dat is juist het geen waardoor je een angstige hond krijgt.
Omdat je een hond niet kunt uitleggen dat het goed komt, zijn ze bang omdat ze niet weten wat er gebeurt. Dit is ook het geval met bijvoorbeeld vuurwerk en harde geluiden. Soms, wanneer het weer omslaat, ruikt een hond dat het mogelijk gaat onweren.
Dus vertoont jouw hond al van te voren tekenen van angst, vergelijkbaar met de angst voor onweer, dan betekent dat dat jouw hond dit waarneemt. Ze ruiken het verschil in luchtvochtigheid. Maar waarom is een hond bang van onweer?

Waarom is je hond bang voor onweer?
Wanneer je merkt dat jouw angstige hond reageert op onweer, dan kan dit komen door verschillende factoren. Neem nou angst voor geluid en flitsen, een traumatisch verleden of een specifieke gebeurtenis die ze is bijgebleven. Zoals eerder genoemd weten ze niet wat er aan de hand is. Honden denken dat ze gevaar lopen.
Sommige honden blaffen, waar andere honden wegkruipen. Er zijn honden die gered zijn en wellicht een traumatisch verleden hebben, bijvoorbeeld als ze mishandeld werden. Hierdoor zijn ze schrikachtig en komt het angstig gedrag terug van vroeger.
Vuurwerk kan ook een trigger zijn voor honden. Wanneer ze iets meemaken met harde knallen, dan onthouden zij dit. Als het dan gaat onweren, herleven ze die slechte ervaring en willen ze weg. Op zich begrijpelijk, dit doen wij als mensen namelijk ook. Voor baasjes is het niet altijd duidelijk wat de reden van de angst is en waarom de ene hond het wel heeft en de ander niet.
Je wilt er natuurlijk alles aan doen om het voor jouw hond zo fijn mogelijk te maken. Daarom dat we jou een aantal tips meegeven, waarmee je jouw hond kunt kalmeren.
Hoe kalmeer je een hond die bang is voor onweer?
Medicijnen en pillen worden al snel voorgeschreven om te kalmeren, maar wil je dit nu niet meteen onnodig gebruiken, dan zijn er ook andere tips te gebruiken. Onderstaande tips zijn er maar een paar van velen, maar het zijn wel tips die ons heel goed hebben geholpen. Probeer voor jouw hond te achterhalen welke tip het meest effectief is.
Andere geluidsbronnen
Eén van de eerste tips die jouw hond kan helpen, is om andere geluidsbronnen aan te zetten. Onweer vormt een hard geluid. Probeer door middel van je televisie of radio het geluid iets harder te zetten. Dit leidt de hond af van het onweer en vaak zijn ze aan deze geluiden al gewend.
Maak het een leuke ervaring
Naast dat je het geluid van je tv, radio of speaker harder kunt zetten, kun je ook de situatie ombuigen. Maak er een leuke situatie van. Elke hond heeft wel een favoriete hondenspeelgoed of een snack die ze te gek vinden. Denk bijvoorbeeld aan een hondenbal die niet kapot kan, flostouw hond of een ander hondenspeelgoed sterk.
Geef dit aan je hond tijdens een onweersbui, zodat de hond een onweersbui gaat zien als iets leuks. Door je hond af te leiden met speeltjes, hondensnoepjes of hondensnacks, verleg je de aandacht naar iets leuks.
Schuilplaats
Als bovenstaande tips niet helpen, kan het voor een hond die wegkruipt helpen om een (zelfgemaakte) schuilplaats te hebben. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een honden iglo, hondenhuisje of hondenhok. Jouw hond heeft op die manier een veiliger gevoel. Daarbij helpt het als je de gordijnen dicht doet, omdat dit ervoor zorgt dat er minder licht de ruimte in kan komen.
Zet onweer aan
Het klinkt misschien een beetje gek, maar het kan echt werken. Een geluidsfragment van onweer op een laag volume op de achtergrond aanzetten. Wanneer je hond dit accepteert, kun je dit volume wat ophogen. Zo ga je door. Wanneer er dan een onweersbui komt, weet jouw hond dat er niks gebeurt en zijn ze veel beter voorbereid. Ze wennen eraan.

Hoe kan je een hond helpen om met onweer om te gaan?
Knuffelen, veel knuffelen. Er wordt veel gezegd dat knuffelen en aanhalen slecht is en dat een hond dan banger wordt. Dit is niet altijd waar. Zolang je de hond vastpakt en knuffelt is dit prima.
Wat je echter niet moet doen is het alert maken van de hond naar het weer. Voorbeeld: “Wat is dat nou?” of “Hoor je dat?” vragen aan je hond. Dit werkt namelijk averechts. Daarnaast kun je luiken of gordijnen sluiten. Dit weert het geluid, maar helpt vooral tegen de flitsen.
Honden zijn slim en weten hierdoor na enkele keren dat er een knal komt na een flits. Door die flitsen af te schermen, voorkom je dat. Mocht je hond het toelaten, dan kun je door middel van spelen de hond afleiden. Zeker wanneer je de eerder genoemde hulpmiddelen gebruikt, kan dit werken. Je kunt meerdere middelen tegelijk gebruiken, maar dat ligt eraan wat de hond nodig heeft.
Het eerder genoemde middel om andere geluiden harder te zetten, in combinatie met de luiken te sluiten en je hond te vertroetelen, kan het verschil maken voor je trouwe beestje.
Het kost even tijd en moeite voor de baasjes, maar baasjes krijgen veel liefde van de honden, dus andersom is dit het minste wat we voor ze kunnen betekenen. Jouw eigen viervoeter bang zien is, voor ons mensen immers ook een straf. En het regent vaak in Nederland, maar het aantal onweersbuien is gelukkig redelijk beperkt.
Samengevat
Kortom, er zijn veel honden bang voor onweer, maar ook veel oplossingen te vinden. Elke hond heeft wat anders nodig. Niet alleen medicijnen kunnen een uitkomst bieden, ook andere oplossingen zijn met een beetje moeite te bereiken. Door deze middelen te gebruiken kan jouw hond weer helemaal opleven en zonder angst door zijn of haar hondenleven. We zijn het aan ze verschuldigd. Dit doe je toch voor je trouwe vrienden? Baasjes blij, honden blij
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen voorzien van de juiste tips en de juiste informatie. Mocht je toch nog vragen hebben of bepaalde dingen willen weten, laat het dan hieronder in de comments weten. We komen er graag bij je op terug.