Kromfohrländer: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

De schattige Kromfohrländer kom je in Nederland bij steeds meer gezinnen tegen. Het is een lieve hond die zich goed kan vermaken in gezinnen met kinderen. Aangezien jij dit artikel leest, wil je meer weten over dit hondenras.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Kromfohrländer. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Kromfohrländer hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Kromfohrländer?

De Kromfohrländer is van origine een Duits hondenras. Het ras ontstond in de jaren veertig. De Kromfohrländer was vooral in het leger erg geliefd. Het was toen al een echte knuffelhond. De hond ontstond uit een kruising van een foxterriër en een grand basset griffon.

Dit hondenras valt tussen kleine hondjes en hondenrassen middelmaat. Het ras beschikt over een ruwe korte vacht en is meestal wit, met grote bruine vlekken. Veel bruine vlekken bevinden zich op de kop. Ze zitten over de ogen en oren. Ook op de romp en bij de staartaanzet, zitten bruine vlekken.

De hond wordt gemiddeld 46 cm hoog. De teefjes blijven meestal iets kleiner, namelijk 38 cm. De ogen zijn vrij donker. Verder beschikken de honden over een dikke langharige staart. Deze hangt wat omlaag. De Kromfohrländer weegt gemiddeld 12-14 kg. Het hondje wordt gemiddeld 13-15 jaar oud. Dit is alleen het geval, als hij goed verzorgt, wordt.

Kromfohrlander hond

Wat voor karakter heeft een Kromfohrländer?

De Kromfohrländer is een lieve en intelligente gezelschapshond. Hij kan prima overweg met huisgenoten, vreemden en andere huisdieren. Ook is hij waaks. Hij beschermt het gezin tegen indringers, door hard te blaffen, als er vreemden aan de deur komen. Het vrolijke karakter van de hond maakt hem een echt maatje voor het gezin.

Ook zijn ze aanhankelijke en speels. Ze leren bovendien snel, gehoorzamen goed en zijn zeer trouw aan hun baas. Ze zijn ook niet al te druk en houden absoluut niet van jagen. Hij past zich daarnaast snel aan zijn omgeving aan.

Buiten kan hij zijn volledige energie kwijt. Hij beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Daarom heeft hij zeker behoefte aan een stevige wandeling. In huis kan hij daartegen, ook lekker rustig zijn.

Groot pluspunt is hun korte vacht. Deze vacht bevat geen allergenen. Daarom is de Kromfohrländer ideaal voor mensen die een huisdierenallergie hebben.

Hoe verzorg je een Kromfohrländer?

De korte ruwe vacht vraagt om weinig verzorging. Wel heeft de hond ruimte nodig, vanwege zijn sportieve karakter. Een huis met een tuin is daarom zeker aan te raden. Het zijn geen honden voor krappe stadsappartementen, zonder tuin. De hond voelt zich namelijk alleen fit en vrolijk, als hij voldoende kan bewegen en zich uit kan leven.

Het is verstandig om dagelijks minimaal een uur met de hond te gaan wandelen. Binnenshuis kan de hond zijn energie namelijk niet zo goed kwijt. De hond houdt van een stevige wandeling in het bos of aan het strand. Een ruime omgeving is goed voor de Kromfohrländer.

Het ras heeft weinig gezondheidsproblemen. Het zijn actieve en fitte honden. Oudere honden moeten wel regelmatig op heupdysplasie gecontroleerd worden. Ook kan het ras gevoelig voor epilepsie zijn. Aanvallen kun je herkennen, doordat de hond gaat schokken en spastische bewegingen gaat maken. De hond verliest, voor korte duur, de controle over zijn lichaam. In dat geval moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen, voor verder onderzoek.

Ook is het ras gevoelig voor Hyperkeratose. Dit is een aandoening aan de voetzolen. Dit uit zich in gebarsten eelt en kan pijnlijk bij het lopen zijn. De ziekte kan worden behandeld, maar is chronisch van aard. De hond moet er dus mee leren leven. Dit vraagt meestal om speciale verzorging.

hond Kromfohrlander

Ook kunnen er erfelijke ziektes bij dit ras bekend zijn. Koop daarom altijd een Kromfohrländer bij een erkende fokker met stamboom. Een erfelijke ziekte bij dit ras is bijvoorbeeld de Ziekte van Von Willebrand. Bij deze ziekte zijn er problemen met de hechting van de stollingsfactor. Hierdoor is de vaatwand meestal beschadigd en kunnen bloedplaatjes je niet meer hechten.

Neusbloedingen, hevig bloedende wonden en interne bloedingen kunnen hier een aanwijzing voor zijn. Ga bij ongebruikelijke bloedingen dus naar de dierenarts. Ook kan de hond bij deze ziekte, meer last van bloedverlies na een operatie krijgen.

Controleer ook regelmatig de tanden. Geef de hond bij voorkeur kleine hondenkluiven, zodat de tanden sterk blijven. De hond heeft dan minder last van tanderosie en andere gebitsproblemen. Er zijn speciale kluifstaafjes verkrijgbaar, met dezelfde eigenschappen als tandpasta voor mensen. Ook een bot is goed voor een gezond gebit.

Voeding

Puppy’s moeten voldoende vitaminen en mineralen krijgen, om goed te kunnen groeien. Hiervoor zijn speciale hondenbrokjes voor puppy’s te koop. Ook kun je ze zo nu en dan een klein honden botje geven. Op een bot kluiven, zorgt voor sterke tanden. Ook is er speciaal rasvoer voor Kromfohrländers te verkrijgen.

Kleinere honden zitten sneller vol en hoeven ook geen uitzonderlijk grote porties te benuttigen. De honden kunnen nogal kieskeurig zijn. Kies daarom voer dat de hond daadwerkelijk eet. Anders lopen ze het risico om ondergewicht te krijgen. Vooral omdat ze zo actief zijn.

Het is zelf afwegen wat de beste keuze voor jouw hond is. Goede brokken met voldoende voedingsstoffen en eventueel wat paté, kunnen aan een goede gezondheid bijdragen.

Vachtverzorging

Door zijn korte vacht, hoef je de hond nauwelijks te borstelen. Vieze stukken in de vacht kun je met een klein schaartje wegknippen. Al zal er weinig vuil in de korte vacht blijven hangen. Een vieze vacht kan ook eventueel met de beste honden shampoo of pup shampoo worden gereinigd.

De hond is erg schoon en heeft bijna nooit last van een typische hondengeur. Daarom hoef je hem ook niet zo vaak te wassen. Het ras kan wel problemen met de nagels krijgen, als deze te lang zijn. Knip daarom regelmatig de nagels met een nagelvijl voor honden of een honden nagel knipper.

Is een Kromfohrländer geschikt voor een gezin met kindjes?

De Kromfohrländer kan erg goed met kinderen overweg. Kinderen kunnen daarom ook veilig met dit ras omgaan. Jonge kinderen kunnen soms nogal wat ruig zijn. De hond is over het algemeen lief, maar kan ook fel reageren, als hij gepest wordt. Leer daarom jonge kinderen om goed met de hond om te gaan. De hond zal kinderen gaan waarderen en een grote vriend voor hen zijn.

De honden zijn echte beginnershonden, die makkelijk te trainen zijn. Ze hebben een intuïtieve manier van leren en gehoorzamen. Ze voelen daardoor de situatie in huis, perfect aan. Behendigheid aanleren, kan wel een uitdaging zijn. De hond is wat gevoeliger dan andere rassen en doet dit daarom op zijn eigen tempo. Ga met de pup naar een puppycursus. Jonge Kromfohrländers leren namelijk het snelst. Zo zijn ze gehoorzaam en leren ze snel commando’s aan. Je kunt er ook op vertrouwen dat ze altijd luisteren

De aanschaf van een Kromfohrländer

Ben je van plan om een Kromfohrländer in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Kromfohrländer. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie