Loopsheid bij je hond; aangezien je dit blog bezoekt, wil je meer weten over loopsheid bij honden. Je bent bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres, aangezien wij een aantal belangrijke zaken omtrent loopsheid behandelen.
Zo staan we stil bij wat loopsheid bij honden precies is, hoe je loopsheid herkent en wat de symptomen hiervan zijn. Daarnaast nemen wij je mee in wanneer je hond loops wordt, hoe lang én hoe vaak dit is en de fasen die je hond doorloopt tijdens de loopsheid.
We sluiten af met hoe je loopsheid bij je hond kan voorkomen en waarmee je rekening dient te houden, als je gaat wandelen met een loopse hond. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de reacties onderaan de pagina.
Wat is loopsheid bij honden?
Loopsheid bij honden is de periode waarin het lichaam van een teefje zich voorbereidt op een eventuele bevruchting. Tijdens deze periode verliest de hond bloed en is het teefje extra aantrekkelijk voor mannelijke honden.
De periode van loopsheid verloopt altijd in drie fases. Tijdens de eerste fase geeft de hond bloed af en zwelt haar vulva op, maar moet het teefje nog niets weten van andere reuen. In de tweede fase zal de eisprong plaatsvinden en neemt de zwelling van de vulva af. Het teefje is vruchtbaar en zal met haar geur reuen aantrekken.
Na de dekking volgt de derde fase. De hond is drachtig en staat geen andere honden meer toe. Is de hond niet gedekt, dan volgt vaak een periode van schijnzwangerschap, waarin de hormoonspiegel van het progesteron daalt tot normale waarden.

Hoe herken je een loopse hond + symptomen?
Bij de meeste teefjes zijn de symptomen van loopsheid goed herkenbaar. Het valt op dat de hond gaat bloeden, bijvoorbeeld omdat er veel kleine bloedvlekjes te zien zijn op de hondenmat, hondenmand of andere plaatsen waar de hond graag ligt.
Bekijk je hun vulva, dan zie je dat deze is opgezwollen. Dit is echter niet voor alle teefjes en rassen gelijk. Sommige teefjes zijn heel schoon op zichzelf en likken het bloed zelf weg, waardoor de start van de loopsheid niet direct opvalt. Het valt dan wel op dat de hond zichzelf extra vaak likt.
Er zijn andere symptomen die dan opvallen, waardoor je toch weet dat de hond loops is. Het teefje is onrustiger dan normaal en is sneller afgeleid. Soms kan de hond wat humeurig overkomen en reageren ze slechter op de baas. Krijgt de hond tijdens het wandelen opvallend veel aandacht van reuen, dan komt dit omdat ze tijdens deze periode voor hun aantrekkelijk ruikt.
Tijdens de eerste fase moet het teefje hier nog niets van weten en zal daardoor een opdringerige reu verjagen door te blaffen of te happen. Tijdens de vruchtbare periode zal de staart meer naar opzij gedraaid staan. Soms kan de hond juist meer genegenheid tonen en laat ze zich meer aaien.
Wanneer wordt jouw hond loops?
Tijdens de puberteit zal een teefje voor de eerste keer loops zijn. Bij kleine honden is dit tussen de zes en tien maanden. Bij grote honden valt hun eerste loopsheid tussen de tien en zestien maanden. Bij hele grote honden kan dit nog langer duren, maar zal in ieder geval binnen twee jaar plaatsvinden.
Is dit niet het geval, dan kan het teefje zich misschien niet voortplanten en kan een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk zijn. In de meeste gevallen is het bereiken van een volwassen lichaamsgewicht bepalend, maar ook factoren als hun algemene conditie en gezondheid spelen een rol.

Hoe lang is je hond loops?
De eerste fase (pre-oestrus) duurt drie tot zeventien dagen met een gemiddelde van negen dagen. Tijdens deze periode is het teefje nog niet paringsbereid. Fase twee, (oestrus) duurt tussen de drie en eenentwintig dagen. Op de tweede tot vierde dag van deze fase zal de eisprong (ovulatie) plaatsvinden en is de hond vruchtbaar.
De derde fase (mesotrus) duurt negen tot twaalf weken, met een gemiddelde van twee maanden. Onervaren reuen zullen het teefje tijdens deze nog steeds als spannend ervaren, maar de teef zal hier niet snel meer op ingaan. Tijdens deze periode komt de hormonale verandering tot stilstand. Bij sommige teefjes zal de dalende hormoonspiegel van progesteron ervoor zorgen dat de hond meer van het hormoon prolactine aanmaakt. Prolactine bevordert de aanmaak van melk, waardoor dit de oorzaak kan zijn van een schijnzwangerschap.
De vierde en laatste fase (Anoestrus) is de rustfase. Tijdens deze fase, met een duur van enkele weken tot maanden, is er geen sprake meer van loopsheid. Na deze fase begint de cyclus van loopsheid opnieuw.
Hoe vaak is je hond loops?
Gemiddeld is een teefje om de zeven maanden loops, maar het varieert, afhankelijk van het ras tussen de vijf en twaalf maanden. Bij kleine hondenrassen ligt de cyclus tussen vijf en zeven maanden, terwijl grote honden een cyclus tussen de acht en elf maanden aanhouden.
Er zijn rassen, zoals de Siberische Husky of de Basenji, die maar 1 keer per jaar loops zijn. In alle gevallen zal een teefje tot aan het einde van haar leven loops blijven, maar kan de frequentie afnemen.
Ook de tijd tussen twee cycli neemt op oudere leeftijd toe. Omdat ze geen menopauze krijgen, blijft de kans op bevruchting hun hele leven aanwezig.

Wat zijn de fasen bij loopsheid?
Er zijn diverse fasen, waaruit de loopsheid bij honden kan ontstaan. We staan hieronder stil bij iedere fase, met een korte toelichting.
- 1. Pro-oestrus, met als kenmerken bloedingen, gezwollen vulva, vaker urineren en meer belangstelling van reuen.
- 2. Oestrus, waarbij de bloederige vloeiing en zwelling afnemen. Tijdens deze periode is het teefje bereid om te dekken en kan ze bevrucht raken.
- 3. Metoestrus. Het teefje is wat rustiger of zelf slomer dan normaal en haar vulva is nog steeds iets gezwollen. Tijdens deze periode bestaat er kans of een schijnzwangerschap. De hormoonspiegels van de hond zal herstellen tot normale waarden.
- 4. De Anoestrus is de rustperiode genoemd. De duur is zowel afhankelijk van het ras als van het individu.
Hoe voorkom je loopsheid bij je hond?
Er zijn twee manieren om loopsheid van de hond te voorkomen. De meest voorkomende methode is sterilisatie. Dit is een kleine, operatieve ingreep, waarbij de eierstokken verwijderd worden. De hond gaat onder narcose en via een klein sneetje in de onderbuik verwijdert de dierenarts de eierstokken.
Voor grote hondenrassen is een kijkoperatie een veel gebruikte methode. Door de operatie is het teefje direct niet meer vruchtbaar, omdat de verwijderde eierstokken verantwoordelijk zijn voor hormonen die de loopsheid bepalen. Een bijkomend voordeel is een verlaagde kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren, schijnzwangerschap en baarmoederontstekingen. Bij sommige hondenrassen is op hogere leeftijd wel een verhoogde kans op meer urineverlies.
De tweede methode is het toedienen van een prikpil. Hierbij is er keuze uit een kortdurende variant, of een langwerkende variant, die de hond vijf tot zes maanden beschermd.
Houd hier rekening mee als je gaat wandelen met een loopse hond
Een loopse hond zal als het dekken begint ‘vast komen te zitten’, waardoor je als eigenaar altijd te laat ingrijpt. Voorkom dit risico door te wandelen in een omgeving of tijdstip waarbij je weinig andere honden tegenkomt. Hou de hond gedurende deze periode tijdens het uitlaten aan de lange lijn hond of rollijn hond en laat andere reuen niet in de buurt komen.
Een loopsheidsbroekje of hondenluier beschermd niet alleen je spullen in huis tegen bloedverlies, het zorgt er ook voor dat de hond tijdens de wandeling minder geur afgeeft. Het is niet de bedoeling dat je de hond minder vaak uitlaat. De behoefte aan beweging blijft, ook tijdens de loopsheid, onveranderd
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.