Maltipoo: Ontdek alles wat je moet weten! [foto’s]

De Maltipoo is een kruising tussen een Maltezer en een Poedel. Zoals met veel kruisingen met de Poedel het geval is, is ook de Maltipoo steeds populairder aan het worden. Vandaar dat wij dit artikel hebben geschreven, waarin je alles te weten komt over dit hondenras.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Maltipoo als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Maltipoo kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hybride ras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Maltipoo?

De Maltipoo is een vrij nieuw hondenras. Het is een kruising tussen een raszuivere Poedel en raszuivere Maltezer met een oorsprong in Noord-Amerika. Toch is de Maltipoo geen officieel erkende hondenras. Ze zijn gefokt als gezelschapsdier met hypoallergene eigenschappen, waardoor mensen met een hondenallergie de Maltipoo als huisdier kunnen kiezen voor dit ras.

Ze halen en hoogte van 24 tot 36 cm met een gewicht tussen vier en acht kilo. Het zijn dus kleine honden die niet verharen, met een gemiddelde leeftijd tussen 14 en 15 jaar behoren ze tot hypoallergene honden die lang kunnen leven.

Voor een klein hondenras zijn ze behoorlijk gespierd en atletisch. De zachte vacht van deze hybride hond varieert van wit, goud, grijs tot abrikoos. Zwarte exemplaren zijn zeer zeldzaam. De krullende vacht of lossere golvende vacht is zacht en middellang, waarbij de lengte bij de staart en oren wat langer en voller zal zijn.

Het uiterlijk van de gekrulde vacht is afhankelijk van de meest dominante genen van de Poedel of Maltezer. Als je de vacht niet trimt, dan groeit de vacht tot een lengte van tien tot twaalf centimeter. De ogen zijn donker, de snuit is klein en de oren hangen altijd omlaag. Een Maltipoo met een raszuivere afkomst is geen goedkope hond, maar wel een hele schattige hondenras.

maltipoo

Wat is het karakter van de maltipoo?

De Maltipoo staat bekend om zijn vriendelijke karakter en als een vrolijke hond. Ze zijn gek op aandacht en knuffelen en zijn zeer sociaal. Hierdoor kunnen ze goed samenleven met meerdere mensen en ook met kleine kinderen. Dit maakt het de ideale hond voor gezinnen of voor mensen die houden van kleine kindvriendelijke honden.

Ook voor ouderen is de Maltipoo een geschikt ras. Normaal gesproken zijn andere honden of huisdieren in huis geen probleem. Ze beschikken over een waaks karakter en blaffen als de deurbel gaat, of als ze iemand voorbij zien kopen. Blaft de hond te vaak, dan is correctie nodig om te voorkomen dat ze onnodig op prikkels reageren en niet overmatig blaffen.

Zoals bij ieder vriendelijke hond is socialisatie van de Maltipoo pup ook zeer belangrijk. Ga daarom altijd met de jonge hond naar een puppycursus, waar ze leren om met andere honden om te gaan en goed naar hun baasje te luisteren. Van nature zijn ze vrij volgzaam en leergierig, waardoor ze commando’s snel oppikken. Doe dit wel op een stimulerende en vriendelijk manier, omdat ze angstig reageren op een harde of bozige toon.

maltipoo puppy

Hoe verzorg je een Maltipoo?

Wanneer je deze kleine honden houdt, hoef je slechts een paar keer per dag een kwartiertje deze speelse hond uit te laten. Een korte stevige wandeling is meer dan voldoende. Binnenshuis mogen honden speeltjes waarmee ze zich urenlang kunnen vermaken niet ontbreken. Hierdoor zal deze kleine hond genoeg beweging krijgen. Voor zorgzame en welopgevoede kinderen is het een geweldige speelkameraad.

De meeste Maltipoo’s houden van water en vinden het niet vervelend om door de regen te lopen. Hun speelse karakter zorgt ervoor dat ze graag door hun baasje vermaakt willen worden, maar ook graag hun huisgenoten uitnodigen om aandacht te krijgen.
Hierbij valt op dat zeker jonge exemplaren de grenzen opzoeken met hun speelse capriolen. Hierin moet je ze soms begrenzen.

Als echte familiehond vinden ze het niet fijn om lange tijd alleen in huis te zijn. Is dit het geval, dan bestaat de kans dat ze last krijgen van verlatingsangst. De Maltipoo is een kruising tussen een poedel en een Maltezer, waardoor ze vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen van beide rassen. Er is een verhoogde kans op tand- en tandvleesproblemen en ontstekingen aan de ogen.

Vooral puppy’s met een witte vacht zijn sneller gevoelig voor huidproblemen. Maak de ogen regelmatig schoon van vuil en vocht om ontstekingen te voorkomen. Hou er rekening mee dat de Maltipoo geen ondervacht heeft. Hierdoor is de hond gevoelig voor vorst, waardoor je de hond met een hondenjas tijdens een wandeling in de wintermaanden veel plezier doet.

De nagels van de Maltipoo moeten regelmatig gevijld of geknipt worden. Te lange nagels hinderen onder het wandelen en kunnen door de kromming zelfs ingroeien.

Voeding

Een Maltipoo geef je gewoon nat of droog hondenvoer. Hou de aanbeveling aan op de verpakking en geef deze hoeveelheid tijdens twee voedingsmomenten. Kies wel voor hoogwaardig voer, omdat dit bestaan uit een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten en een lager gehalte zout. Hierdoor geef je ook een kleinere hoeveelheid voer in de voederbak.

Droog voer heeft een positieve invloed op het gebit, terwijl de hond vaak een voorkeur heeft voor nat voer. Kenners raden vaak aan om te starten met met droog voer. Geef je alleen nat voer, dan bestaat de kans dat de maag en darmen onrustig reageren.

Heeft de hond moeite met droog voer, dan kan het helpen door droog voer te bevochtigen met water, waarmee je de harde honden brokken zacht maak en kijk of de hond dit wel accepteert.

Het is per hond uitproberen welk voer of geperste brokken hond het beste past. De Maltipoo is gek op de beste hondensnoepjes. Zeker in de socialisatiefase gebruik je deze snoepjes om gewenst gedrag te belonen en ook op oudere leeftijd is het een geliefde traktatie.

Vachtverzorging

De vacht van de Maltipoo heeft verzorging nodig. Kam dagelijks of minimaal 1x per week de vacht met een speciale kam voor honden. Hierdoor voorkom je vervelende viltvorming van de vacht.

De haren van de vacht vallen door de genen van de Poedel niet veel uit en door te kammen zal je weinig losse haren in huis tegenkomen. Was de vacht ongeveer 1x per twee maanden met speciale honden shampoo of puppyshampoo. Het liefst een milde shampoo, waarmee je huidirritaties voorkomt.

De Maltipoo laat dit snel toe, omdat de meeste exemplaren niet bang zijn voor water. Afhankelijk van de lengte van de haren is een trimbeurt soms nodig. Dit kun je zelf doen met een goede hondentondeuse of bij een trimsalon. Knip het hoofd maandelijks bij en beperk dit bij de staart tot 1 of 2 keer per jaar.

maltipoo karakter

Is een Maltipoo geschikt voor jonge kindjes?

Een Maltipoo is zeker geschikt voor een gezin met kinderen. Door zijn lieve karakter is de Maltipoo al snel de grootste vriend van alle huisgenoten. Net als alle (jonge) honden houden ze er niet van om ruw behandeld te worden. Jonge kinderen moeten dan ook leren hoe ze met de hond moeten omgaan, waardoor je ze in de gaten moet houden als ze samen spelen. Tevens kan het helpen om een camera in huis voor hond te hangen, waarmee je van alles in de gaten kunt houden en negatief gedrag kunt spotten.

Wil je dit voorkomen, dan neem je een Maltipoo in huis als de kinderen minimaal 6 jaar oud zijn. Vooral een jonge Maltipoo pup is kwetsbaar en kunnen gewond raken als ze ruw worden behandeld of vastgehouden. Vooral bij wat oudere kinderen is het een onvermoeibare speelkameraad en grootse vriend. Kinderen leren door het contact goed hoe ze goed overweg met een hond of andere dieren moeten omgaan en verzorgen.

De aanschaf van een Maltipoo

Ben je van plan om een Maltipoo in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Maltipoo. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

3 gedachten over “Maltipoo: Ontdek alles wat je moet weten! [foto’s]”

  1. Vandaag is onze Maltipo 16 jaar
    Zoveel vriendschap van gekregen
    Nu is ze echt oud
    Blind en dementie waardoor ze haar onzeker voelt en begint te bijten

    Beantwoorden

Plaats een reactie