Norfolk Terriër: Ontdek alles wat je moet weten over dit ras [foto’s]

De Norfolk Terriër is misschien wel één van de meest kleine terriërs. Ondanks dat kleine hondjes zijn, is het een populair ras dat thuis is bij veel gezinnen. Vandaar dat wij dit artikel hebben geschreven, waarin je alles ontdekt over de Norfolk Terrier.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Norfolk Terriër als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Norfolk Terrier kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Norfolk Terriër?

De Norfolk Terriër komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en wel uit het Graafschap East England. In dit gedeelte van Engeland lagen in de twintigste eeuw veel boerderijen. Op deze boerderijen waren veel ratten en muizen en de Norfolk Terriër werd speciaal gefokt om te jagen op dit ongedierte. Dit ging deze honden heel goed af, mede door hun compacte bouw waardoor ze heel snel en wendbaar zijn.

Later waren deze Engelse honden ook heel populair onder studenten uit Cambridge. In hun studentenkamers waren honden verboden, maar deze kleine hondjes konden ze gemakkelijk stiekem meenemen naar hun kamer. Studenten waardeerden vooral de sportiviteit en intelligentie van deze honden.

De Norfolk Terriër heeft een schofthoogte van ongeveer 25 centimeter en weegt rond de 6 kilogram. Ze zijn gespierd en hebben een sterke rug. Dit hondenras schattig oortjes die hangend gedragen worden en een hoge staart.

De vacht van deze niet verharende hond is en kan de kleuren rood, bruin, rode tarwe en black and tan hebben. De gemiddelde leeftijd van de Norfolk Terriër ligt rond de 13 jaar, dit is afhankelijk van de gezondheid van de hond. Er zijn ook honden die wel 15 jaar oud geworden zijn.

norfolk terrier karakter

Wat voor karakter heeft een Norfolk Terriër?

De Norfolk terriër wordt nu niet meer voor de jacht gehouden, maar als familiehond.
Ze zijn dol op gezelschap en zullen iedereen vrolijk begroeten. Ze zijn niet zo graag alleen, hierin zijn ze wel te trainen. Begin daar al mee als je hond nog een puppy is door de hond steeds een beetje langer alleen te laten. Zorg er wel voor dat de hond voordat je weggaat voldoende beweging gehad heeft, dit voorkomt dat je hond zich gaat vervelen als hij alleen is en dingen gaat vernielen.

Het zijn actieve honden die over een goede conditie beschikken. Ze gaan graag wandelen. Door hun goede uithoudingsvermogen kunnen ze ook verre wandelingen maken. Deze honden hebben behoefte aan een baas die voldoende tijd en energie heeft om met hen te gaan wandelen

Ze genieten er ook van om te zwemmen. Spelen in de tuin vinden ze ook geweldig, let er hierbij wel op dat deze honden graag graven. Doordat ze intelligent zijn, kun je ze goed trainen. Dit is ook belangrijk omdat dit hondenras als eigenwijs bekend staat. Ze hebben dan ook baat bij een consequente opvoeding en een baas die altijd duidelijk tegen hen is. Een puppycursus zal zeker helpend zijn om de hond de basisvaardigheden bij te brengen.

Een positieve benadering en goed gedrag belonen geeft de beste resultaten bij de Norfolk Terriër. Vraag daarom vooraf bij de hondenschool wat hun aanpak tijdens de trainingen is.

Norfolk Terrier hond

Hoe verzorg je een Norfolk Terriër?

Ongeacht welk hondenras je aan jouw gezin toevoegt, is het van belang dat je iedere hond op de juiste manier verzorgt. Daarom dat wij je nu meenemen in de twee belangrijkste delen van de verzorging, namelijk: de voeding en vachtverzorging.

Voeding

Zijn ruwe vacht moet een tot twee keer per week geborsteld worden met de beste borstel hond of beste kam hond, die speciaal geschikt is voor deze vacht. Begin al met kammen als de hond nog jong is, hierdoor wordt het een gewoonte voor de hond.

Ondanks het kammen zullen er losse haren in de vacht achterblijven waardoor de vacht dof wordt. Om de vacht mooi te houden is het daarom belangrijk om de hond twee keer per jaar te laten plukken bij een trimsalon. Plukken wil zeggen dat de bovenste dode laag haren van de hond met de hand of met een speciale trimmer hond verwijderd worden. Hierdoor ziet de vacht er weer netjes uit en kunnen de nieuwe haren ook beter groeien.

Laat bij de trimsalon meteen de nagels van de hond controleren en indien nodig knippen met een honden nagel knipper of elektrische nagelknipper hond. Voor een goede tandverzorging is het aan te bevelen om de tanden van de hond iedere week te poetsen met een speciale tandenpasta honden en tandenborstel voor hond. Controleer regelmatig de oren op overmatig oorsmeer of eventuele ontstekingen

Vachtverzorging

De Norfolk Terriër kun je het beste een droge en geperste brok geven. Kies bij honden totdat ze ongeveer negen maanden oud zijn voor een speciale puppybrok. Deze brokken bevatten alle ingrediënten die een hond die in de groei is nodig heeft.
Na negen maanden kun je overgaan op een brok voor volwassen honden. Voor oudere honden zijn senior brokken heel geschikt.

Dit ras is dol op eten en zal zijn voerbakje met voer meestal meteen met smaak opeten. Ze houden ook van koekjes. Een koekje geven mag natuurlijk maar overdrijf hier niet mee.

Let goed op het gewicht van de hond, de kans op overgewicht is bij de Norfolk Terriër zeker aanwezig. De meeste dierenartsen hebben een weegschaal voor honden die je gratis kunt gebruiken, doe dit in ieder geval bij iedere afspraak met de dierenarts en indien nodig nog een keertje extra.

Als je merkt dat de hond dikker aan het worden is geef dan iets minder voer en zorg iedere dag voor een extra wandelingetje.

Is een Norfolk Terriër geschikt voor een gezin met kindjes?

De Norfolk Terriër is dol op gezelschap en is een echte familiehond. Ze reageren enthousiast en vrolijk op kinderen en spelen graag met hen.
Toch is dit ras minder geschikt voor gezinnen met baby’s en peuters. De Norfolk Terriër zal voor deze jonge kinderen te onstuimig zijn. Jonge kinderen kunnen schrikken van dit onstuimige gedrag en hierop reageren.

Voor gezinnen met kinderen vanaf een leeftijd van vier jaar is deze hond wel een leuk speelkameraadje. Laat je kind nooit alleen met de hond, zorg ervoor dat er altijd toezicht is. Leer kinderen om de hond met rust te laten tijdens het eten en het slapen.
Sta plagerijtjes nooit toe.

Het is goed om de regels die voor de hond gelden ook met de kinderen te bespreken, dit geeft deze eigenwijze honden duidelijkheid en structuur. Misschien mag je kind wel een keer mee naar de hondencursus om te leren hoe ze het beste met hun huisdier om kunnen gaan. Als je hiervoor zorgt, zal de Norfolk Terriër een vriend voor het leven zijn

De aanschaf van een Norfolk Terriër

Ben je van plan om een Norfolk Terriër in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Norfolk Terrier. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie