Pumi: Ontdek alles wat je moet weten over dit ras [foto’s]

De Pumi is, net als de Puli, een populair ras uit Hongarije. Ook in Nederland zijn Puli’s honden die je weleens tegenkomt. Om die reden hebben wij dit artikel geschreven, waarin je alles ontdekt over dit ras.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Pumi als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Pumi hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Pumi?

Een Pumi kun je direct herkennen aan zijn bijzondere uiterlijk. Zijn prachtig krullende vacht is een kenmerk waaraan je hem direct kan herkennen. De vacht van de Pumi verloopt van kort naar langere krullen. De vacht van dit hondenras met krullen komt in verschillende kleuren. Zo heb je Pumi´s met een zwarte vacht, maar ook een witte, roodbruin of verschillende tinten grijs.

Deze hondensoort is een kruising van een Puli en een keeshond. De Pumi heeft hetzelfde karakter als een terriër. Oorspronkelijk komt deze hondensoort uit Hongarije en is later geëmigreerd. Deze hondensoort kan 35 tot 45 cm groot worden en hun gewicht ligt tussen de 10 tot 15 kg. Hiermee valt het dus binnen de medium hondenrassen.

Wat voor karakter heeft een Pumi?

Een pumi is een zeer actieve, waakse hondensoort. Hij zal blaffen om zijn territorium en familie te beschermen van potentiële gevaren. Geen zorgen, want dit kan je jouw hond afleren. Deze gehoorzame hondensoort is ook zeer leergierig en daarom goed te trainen.

Hij is ook een goede verdelger van ongedierte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ratten of andere ongewenste plagen op jouw erf. De pumi is, zoals de Puli, een fantastische veedrijver en houdt van het leven op een boerderij. Een pumi is een hond die zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving, dus mocht je in de stad wonen dan past hij zich hier op aan.

pumi

Hoe verzorg je een Pumi?

Zoals hierboven beschreven is de Pumi een zeer actieve hond. Deze hond heeft daarom veel beweging nodig. Hou hier rekening mee wanneer je opzoek gaat naar een hondensoort die bij jou past. Actieve honden die niet genoeg beweging krijgen kunnen ongewenst gedrag vertonen.

Weet ook dat bij deze hondensoort heup- en elleboogdysplasie kan voorkomen. Heupdysplasie is een aandoening aan de heupkop. Deze past namelijk niet goed in de heupkom. In gevolge hiervan schuurt de heupkop in de heupkom. Het kan voorkomen dat de heupkop uit de kom schiet.

Om jouw pumi gelukkig te houden is het van belang dat je ermee wandelt en mee speelt. Denk bijvoorbeeld aan apporteerspelletjes. Tijdens het apporteren kan jouw hond naar hartenlust rennen en dit is precies waar de Pumi van houdt.

Voeding

De voeding honden die je aan je huisdier geeft is jouw keuze. Om jouw huisdier gezond te houden, raad ik je aan om de aangegeven hoeveelheid op de verpakking aan te houden. Dit wordt namelijk berekend op de grootte en het gewicht van jouw hond.

Merk je bijvoorbeeld dat de uitwerpselen van jouw hond er niet gezond uitzien of dat jouw hond zijn voerbak niet leeg eet? Dan kan je altijd van voer veranderen. Mocht jouw hond een allergie hebben, dan kan je aan jouw dierenarts voor advies vragen omtrent hypoallergeen hondenvoer.

Let altijd op de uitwerpselen van jouw dier, want dit vertelt jou hoe gezond uw huisdier is. De uitwerpselen mogen niet te zacht zijn, de kleur ervan mag niet te licht zijn, en er mag ook geen vocht of bloed bij zitten. Ga naar de dierenarts wanneer je twijfelt over de gezondheid van jouw huisdier.

Vachtverzorging

De prachtige krullen van de Pumi verdienen natuurlijk de aandacht die ze nodig hebben. Dit kan je zelf doen met een borstel hond of laten doen in een hondensalon. De vacht van de Pumi moet vaak geborsteld worden.

Ik raad je ook aan om de bladeren en eventueel ander vuil na de wandeling uit hun vacht te halen. Het haar in de oren van de Pumi moet, wanneer het lang is, ook voorzichtig verwijdert worden. We willen natuurlijk dat de hond optimaal kan blijven horen. Haar in hun oren kan hun gehoor beïnvloeden.

Pumi’s worden ook vaak gebruikt in tentoonstellingen. Dit is niet zo gek, want hun vacht en krachtige uitstraling is een echte pracht om te bewonderen. Voor deze tentoonstellingen worden de Pumi’s getoiletteerd. Dit betekent, simpel uitgelegd, dat ze van kop tot staart verzorgd worden, zodat ze er op hun opperbest uitzien. Mocht je geen raad weten of geen tijd hebben om de vacht van jouw Pumi te verzorgen dan kan een hondensalon jou hierbij helpen.

Is een Pumi geschikt voor een gezin met kindjes?

De Pumi is uitermate geschikt voor het gezinsleven. Deze hondensoort gaat namelijk goed overweg met kinderen, andere honden en andere eventuele huisdieren. Als puppy kan je de Pumi aanleren om sociaal om te gaan met andere, maar mocht je een iets oudere hond adopteren kan je dit hun ook gemakkelijk aanleren.

Deze hond is gehoorzaam en goed te trainen dus dit moet geen probleem zijn. Wees echter wel altijd op je hoede wanneer jouw hond kennis maakt met nieuwe personen/dieren.

De Pumi staat er namelijk om bekend om zeer waaks te zijn en om deze reden kan hij blaffen naar kennissen. Laat jouw hond weten dat er geen gevaar dreigt en dan zal hij waarschijnlijk ophouden met blaffen. Dit kan je afleren met training zowel zelf als in een hondenschool.

Op de hondenschool krijg je hierbij begeleiding en leert jouw hond ook omgaan met andere dieren. Dit is al helemaal een pluspunt als het een hondenschool in jouw buurt is. Op deze manier leert jouw hond namelijk de andere honden in de buurt kennen.

De aanschaf van een Pumi

Ben je van plan om een Pumi hond in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Pumi. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie