De Saluki is een unieke windhond, maar ook een tikkeltje zeldzaam. Dit ras kom je niet zomaar tegen in Nederland. Wil jij meer weten over de Saluki als hondenras? Neem dan dit artikel door.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Saluki als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Saluki hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Saluki?
De Saluki is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Het is één van de veertien rassen die genetisch de minste verschillen vertonen met wolven. Ze komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, waar ze voormalig gehouden werden om op hazen te jagen. Ze werden gefokt om gazelles en hazen over het woestijn terrein te sturen.
Door de bedoeïenen werden ze beschouwd als nobele honden. Tegenwoordig worden ze vooral gehouden als gezelschapshond. De Saluki heeft erg sterke jachtinstincten. Hiermee kunnen ze alles wat beweegt moeiteloos achtervolgen. Het zijn elegante, middelgrote windhonden en ze passen zich snel aan.
Zolang je elke dag met de Saluki gaat wandelen en hij geregeld enkele keren per week kan rennen, is hij gelukkig. Als je voldoet aan hun trainingsbehoeften, kun je genieten van een stille en kalme metgezel. Ook zit hij graag eens op meubels of zacht beddengoed.
Deze honden worden ook wel de Perzische windhond of de gazelle hond genoemd. De schofthoogte van deze dieren bedraagt bij reuen tussen de 58 en de 71 centimeter. De teven van dit ras zijn meestal iets kleiner. Ze wegen gemiddeld rond de 14 à 25 kilogram. Qua gewicht is het dus een middelgroot hond, maar qua hoogte een grote hond.
Hun vacht kan verschillende kleuren hebben. De Saluki is vaak een wit hondenras, maar ze kunnen ook een roodgoude kleur hebben of reebruin zijn. Ten slotte bestaan er ook Saluki’s met drie kleuren of black and tan. Ze worden gemiddeld 12 jaar oud. Ze hebben een typerende, diepe borstkas en rechte, slanke en lange botten. Hun beenspieren zijn minder ontwikkeld dan die van een windhond en ze hebben hazelnootkleurige, kleine ogen.

Wat voor karakter heeft een Saluki?
Dit zijn geen honden die veel affectie of genegenheid zullen uiten. Ze hebben ook dagelijks veel lichamelijke beweging nodig. Je kunt er dagelijks een lange wandeling mee doen, maar ze hebben vooral nood aan rond te kunnen rennen in een veilige, grote ruimte die afgesloten is.
Je kunt hun snelheid en atletisch vermogen ook kanaliseren door het beoefenen van hondensport. Ze worden vaak gebruikt in behendigheidssport, maar ook in gehoorzaamheid en rally’s. Ze nemen vaak deel aan wedstrijden en worden soms gebruikt als therapiehonden. Uiteraard is het belangrijk om eerst even te overleggen met je dierenarts voordat je met een trainingsprogramma begint.
De Saluki is doorgaans een typische windhond. Dit kun je zien aan hun eigenwijs karakter en hun neiging om voedsel te stellen waar het beschikbaar is. Ook hebben ze instinctmatig de drang om geiten, katten, eekhoorns en andere dieren te achtervolgen en te doden.
Daarnaast springen ze snel over hekken, wanneer deze niet hoog genoeg zijn. Ook al is hij vrij eigenwijs, kun je hem toch de basis aanleren. Dit kun je doen aan de hand van positieve bekrachtiging, zoals bijvoorbeeld het belonen met voedsel. Je begint de training best wanneer ze nog jong zijn. Op jonge leeftijd zijn ze namelijk nog enigszins kneedbaar. Je houdt de trainingssessies best relatief kort, waarbij je harde correcties vermijdt. Echter is het zo dat je aan een Saluki geen tamme hond hebt die je in alles gehoorzaamt en aanbidt.

Hoe verzorg je een Saluki?
De Saluki heeft voornamelijk regelmatige vachtverzorging nodig. Daarnaast is het belangrijk dat ze gescreend worden op erfelijke gezondheidsproblemen. Over het algemeen zijn Saluki’s een erg gezond ras, maar er kunnen wel een aantal gezondheidsproblemen voorkomen.
Deze kunnen voornamelijk de kop opsteken wanneer je hen koopt bij fokkers die onoplettend of nonchalant zijn in het fokken van de honden. Deze gezondheidsproblemen zijn onder andere oogproblemen. Deze oogproblemen omvatten cornea dystrofie, retinale atrofie en glaucoom. Ook kunnen ze last krijgen van de ziekte van von Willebrands, dit is een stoornis van de bloedstolling. Ten slotte is dit ras relatief vatbaar voor hypothyreoïdie. Hierbij werkt de schildklier te traag en dus niet goed.
Je kunt deze aandoeningen niet steeds waarnemen wanneer ze een puppy zijn in hun groeifase. Daarom kun je moeilijk of zelfs niet voorspellen of de honden last zullen krijgen van deze gezondheidsproblemen. Om dit zo goed mogelijk te proberen vermijden, kun je daarom best op zoek gaan naar een fokker die gerenommeerd is en die gekend is voor hun inzet voor het fokken van de meest gezond mogelijke dieren.
Ga dus zeker op zoek naar een fokker die certificering kan voorleggen van de ouders en de grootouders van de pup, die aantonen dat de puppy een gezonde stamboom heeft.
Voor de rest hebben deze honden de doorgaanse basiszorg nodig. Zo moeten de nagels elke week of om de twee weken getrimd worden en moeten de oren droog en schoon gehouden worden.
Voeding
De voeding van Saluki’s is erg belangrijk. Geef je Saluki dagelijks de juiste hoeveelheid voeding. Ze zijn namelijk gevoelig aan overgewicht. Saluki’s zijn bijzonder actief en vragen dan ook aangepaste voeding met genoeg eiwitten. Krijgt je Saluki geperste brokken voor honden of natte hondenvoeding? Controleer altijd de hoeveelheid eiwitten die de voeding het bevat. Twijfel je? Vraag dan raad aan je dierenarts.
Vachtverzorging
De Saluki heeft een vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Je moet de vacht van de Saluki ongeveer één keer per week borstelen met een hondeborstel of kammen met een hondekam. De vacht van deze honden is glasachtig en zacht als zijde. Ze hebben redelijk korte haren, met langere haren aan hun hangende oren en hun staart.
Dit ras heeft twee vachttypes. Zo komen ze voor met een gladde vacht of met een bevederde vacht. De gladde vacht moet, zoals hierboven reeds gezegd, wekelijks geborsteld worden. In tegenstelling tot de gladde vacht, moet de gevederde vacht meerdere keren per week geborsteld worden. Dit doe je voornamelijk op de staart, benen, voeten en oren om klitten en matten te voorkomen of om ze te verwijderen.
Je kunt deze honden ook af en toe een bad voor honden geven. Ten slotte kun je hun oren in een snood steken, waarmee je kunt voorkomen dat ze in hun voederbak slepen. Ook een waterbak hond met zijkanten die naar binnen hellen aan de bovenkant, kan helpen voorkomen dat hun oren nat worden tijdens het drinken. Dit geldt ook voor een anti lek drinkbak hond.

Is een Saluki geschikt voor een gezin met kindjes?
De Saluki is een zachtaardige hond en zal dit dus ook zijn naar kindjes toe, maar hij is niet geschikt als speelkameraadje. Net zoals dit met andere honden het geval is, laat je kinderen en honden best niet alleen. Om het veilig te houden, houd je steeds een oogje in het zeil. Laat jonge kinderen dus nooit met honden spelen zonder dat er toezicht op gehouden wordt. Ook al zijn de honden en de kinderen lief met elkaar, het is beter om er steeds op te letten dat het veilig blijft
De aanschaf van een Saluki
Ben je van plan om een Saluki hond in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Saluki. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!