Schapendoes: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

Overweeg jij om een Schapendoes in huis te halen? Dan is het niet zo gek dat je graag meer wilt weten over dit Nederlandse hondenras. Je bent bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Schapendoes. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Schapendoes hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Schapendoes?

De Schapendoes is een levendige en vrolijke hond met een intelligent, waaks en gevoelig karakter. Een reu heeft een schofthoogte 43 en 50 cm en weegt rond de 18 kg. Het teefje is met een schofthoogte tussen de 40 en 47 centimeter en een gewicht rond de 13 kg iets fijner gebouwd. Dit maakt het een middelmaat hondenras.

De dubbele vacht, die alle kleuren mag hebben, is lang en dicht en valt licht golvend over hun huid. De Schapendoes heeft een herkenbare kuif, baard en snor en de oren vallen langs het hoofd.

De voorloper van de Schapendoes was rond het begin van de 20e eeuw geliefd als beschermer van schapenkuddes, maar na de Tweede Wereldoorlog was het bijna verdwenen. Het was de kynoloog Toepoel die het ras, zoals we het vandaag kennen, weer opbouwde door honden met Schapendoes eigenschappen te kruisen.

In 1971 is de hond erkend als officieel ras. Een Schapendoes met een stamboom is altijd een raszuiver exemplaar en valt onder de rasgroep ‘herders en veedrijvers’. Hun levensverwachting ligt rond veertien jaar.

Koop een Schapendoes alleen via een geregistreerde fokker bij een rasvereniging. De fokker moet de raszuiverheid via een DNA-test aantonen en op de stamboom vermelden. De pup moet geregistreerd en gechipt zijn en in het bezit van een EU-dierenpaspoort.

Ben je van plan een Schapendoes in huis te halen, neem dan contact op met een rasvereniging en vraag om de lijst van geregistreerde fokkers. Hierop staat het aanbod van puppy’s, maar ook eventuele volwassen honden die in aanmerking komen voor herplaatsing.

Wat voor karakter heeft een Schapendoes?

De Schapendoes is een enthousiaste, energieke en alerte hond met een intelligent karakter. Daarnaast zijn ze zelfstandig, waardoor ze soms eigenwijs gedrag vertonen. Ze hebben een goede band met hun baas en tonen regelmatig hun aanhankelijkheid. Ze gaan graag samen met de baas naar buiten voor een lange wandeling.

Naast speels gedrag, hebben ze de neiging om snel te springen en te blaffen, waardoor de hond een duidelijke en consequente opvoeding nodig heeft. Houd er rekening mee dat de hond tot 10 maanden moeite heeft om zich te concentreren. Ben je in deze periode te streng, dan zal de hond hier blijven last van houden. Een vriendelijke, liefdevol, maar consequente opvoeding zal de hond volledig laten ontplooien. Hierdoor is het een hond voor een meer ervaren eigenaar.

De hond heeft dagelijks behoefte aan voldoende beweging om zijn energie kwijt te raken. Een uur rennen en springen per dag is wel het minimum. Ze zijn gek op hondensport en balspelletjes. Een grote, omheinde tuin zal de hond waarderen. Het voordeel van buiten bewegen is dat ze zich in huis rustig gedragen.

Tegenover vreemde zal de hond zich meer afwachtend opstellen, maar blijft altijd.
vriendelijk. Lopen mensen of dieren op snelheid langs de hond, dan kan hij uit zijn enthousiasme hier achteraan lopen.

Na een goede socialisatie is de Schapendoes vriendelijk tegenover andere honden of andere huisdieren. Je kunt de hond aanleren om enkele uren alleen in huis te blijven. Ruikt de hond onraad of komt er bezoek, dan zal hij blaffen om de baas te waarschuwen.

schapendoes

Hoe verzorg je een Schapendoes?

De dikke vacht heeft een duidelijke functie. Als voormalige hoeder van schapen beschermt de vacht dit ras tegen kou en warmte. Tijdens het wandelen zal de vacht snel kleine takjes en blaadjes opnemen. Hierdoor heeft de vacht veel verzorging nodig.

Daar staat tegenover dat je de hond bijna niet hoeft te wassen. Heeft de hond modder in zijn vacht, dan droogt dit op en valt er vanzelf uit. Mocht de hond in vies water zwemmen en hierdoor onaangenaam ruiken, dan is een wasbeurt met hondenshampoo voldoende om de vacht schoon te krijgen.

Er is speciale aandacht nodig voor hun oren. Knip overtollig haar voor de gehoorgang kort, zodat de oren voldoende lucht binnen krijgen en reinig de oorschelp met een wattenschijfje zonder reinigingsmiddel. Hierdoor verminder je de kans op een oorontsteking. Controleer en poets de tanden geregeld en geef ze speciale kauwstaven die de conditie van het gebit verbeteren.

Het ras is bekend met enkele erfelijke aandoeningen zoals progressieve retina atrofie, waardoor de hond slechter gaat zien. De rasverenigingen stellen een oogonderzoek via een DNA-test verplicht, waardoor alleen honden zonder deze aandoening in het fokprogramma terecht komen.

Voeding

De Schapendoes is een matige eter, maar heeft wel behoefte aan hoogwaardige hondenvoeding. Dit kan een hypoallergeen hondenvoer zijn, geperste hondenbrok, normale hondenbrokjes en ook blikvoer hond. De hoeveelheid voedsel hangt af van hun leeftijd en activiteitenpatroon. Krijgen ze te veel voer, dan bestaat er kans op overgewicht.

Hondenkoek en hondensnoep zijn belangrijk tijdens de opvoeding, maar wees terughoudend in de hoeveelheid. Zorg er voor dat er altijd voldoende vers water voor de hond aanwezig is.

Vachtverzorging

Maximaal om de week moet je de vacht volledig doorkammen, om te voorkomen dat klitten ontstaan. Tijdens de ruiperiode kam je de vacht vaker. Het is een klus waar je gemakkelijk een uur mee bezig bent, waardoor het verstandig is om de hond aan te leren dat ze stil moeten liggen of staan terwijl je ze kamt.

Gebruik een hondenkam en zachte hondenborstel, waarmee je laagje voor laagje de haren in goede conditie brengt. De kop, achterpoten en oksel kam te tussendoor extra, omdat dit plekken zijn waar sneller kleine takjes en blaadjes zitten en de kans op klitten het grootst is.

Het haar van de Schapendoes heeft de neiging om over hun oren te groeien, wat hun zicht belemmerd. Dit kun je tegengaan met een haarelastiekje, of door uitdunnen van het haar. Het is geen goed idee om recht af te knippen omdat de haarpunten irritatie aan de ogen kan veroorzaken. Haren bij de anus en geslachtsdelen mogen wel worden bijgeknipt. Dit is ook het geval voor haren tussen de tenen, terwijl je haren onder de voetzolen wel knipt.

Is een Schapendoes geschikt voor een gezin met kindjes?

De Schapendoes is gek op aandacht en is aanhankelijk naar zijn familieleden. Dit is ook het geval voor kinderen, mits hier tijdens de socialisatie en opvoeding aandacht voor is geweest. Dit niet alleen het geval voor de hond, maar ook de kinderen moeten leren hoe ze met hun nieuwe huisdier omgaan.

Als ouders hou je toezicht, zodat de kinderen de hond onbedoeld geen pijn doen of laat schrikken. Doe je dit goed, dan zijn het vrienden voor het leven en is het een kindvriendelijk hondenras. Is de hond gedurende zijn opvoeding niet gewend om met kinderen om te gaan, dan is de houding meer gereserveerd. Komen ze te dicht bij, dan kan de hond grommend reageren.

Kan een Schapendoes goed alleen zijn?

De Schapendoes is een hondenras die in principe goed een paar uur alleen thuis kan zijn. Dit is van nature niet het geval, maar door het alleen zijn te trainen en steeds iets langer van huis te gaan, leert de hond hieraan te wennen.

Zijn ze het niet gewend of heb je verlatingsangst hond, dan bestaat de kans dat ze in huis de inboedel beschadigen. Al hebben van nature niet de neiging om hun omgeving te beschadigen. Ga je van huis, dan doe je het dier veel plezier met enkele hondenspeeltjes of een lekkere hondenkluif.

De aanschaf van een Schapendoes

Ben je van plan om een Schapendoes in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Schapendoes. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie