Het Schipperke hoorden lange tijd tot de populairste hondenrassen van ons land. Tijdens de twintigste eeuw ging hun belangstelling in Nederland erop achteruit, maar in zowel Engeland als in vele Zuid-Afrikaanse landen niet. Daar zijn ze nog steeds razend populair. Daarom dat wij dit artikel geschreven hebben.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over het Schipperke als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Schipperke hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Schipperke?
De ene noemt het schipperke een kleine collie of een kleinere variant van de Leuvenaar, een van oorsprong zwarte Belgische herdershond. Voor anderen is het dan weer een keeshond, en daar lijkt hij nog het meeste op. Deze schattige hondjes waren al bekend in de zeventiende eeuw.
Ze werden toen gebruikt om de binnenschepen op Belgische kanalen te bewaken. De hond was toen vooral populair bij schoenmakers en werd veel gebruikt om knaagdieren te vangen.
Ondertussen werden ze wereldwijd populair, maar toch vooral in Engeland en in alle Zuid-Afrikaanse landen. Het is een kleine ras hond, maar ook een energieke en intelligente metgezel. Hij houdt vooral van het gezelschap van zijn baas. Ondanks zijn kleine gestalte zijn het échte herdershonden vol energie.
Het schipperke is de kleinste onder de herdershonden. Hij wordt gekenmerkt door een compact lichaam met een uitpuilende buik, een brede borst en heupen en een rechte rug. Andere typische kenmerken zijn hun kleine, ronde poten en spitse snuit. Dit maakt deze hond best vergelijkbaar met een vos. Alleen hun zwarte vacht is anders.
Schipperkes vacht is dik en zacht. Bovendien is de vacht op zijn kop en het lichaam iets korter en langer in de nek. Daardoor lijkt het wel een zwarte vos met leeuwenmanen. Net als bij een eekhoorn, is zijn staart naar voren gekruld. Vroeger werd dit staartje vaak afgeknipt, maar dat is al jaren verboden. Ze worden gemiddelde 32 cm hoog en weegt ongeveer 6 kg.

Wat voor karakter heeft een Schipperke?
Hun karakter is dat van een echte herdershond. Het is een typische waakhond, wantrouwig en nooit aflatend. Hij heeft een sterk karakter en zal elke onbekende bezoeker luidkeels aankondigen. Precies zoals elke herdershond, is ook het schipperke opvallend moedig en trouw. Vaak beseft hij niet eens dat hij aanzienlijk kleiner is dan de gemiddelde herdershond.
Jachtdrift is hem ook niet vreemd. Net zoals dat met katten het geval is, houden ze van een spelletje met muizen en vogels. Binnenshuis heeft het schipperke het vooral gemunt op vliegen en muggen. Schipperkes vertoeven graag in het gezelschap van hun baasje. Ze genieten zichtbaar van een stevige wandeling samen. Dat heeft ook zijn keerzijde: schipperkes zijn niet graag alleen.
Schipperkes zijn ook opvallend benieuwd en intelligent. Je merkt dat onmiddellijk wanneer je ze van nabij gadeslaat. Zelfs in hun slaap staan reageren ze op elk geluid en op de kleinste beweging. Daarnaast zijn schipperkes ook eigenwijs en koppig. Ze vragen een rechtlijnige en kordate opvoeding. Ze leren niet altijd even makkelijk. Schipperkes proberen altijd hun grenzen te verleggen. Het is aan jou als zijn baasje om de controle te houden.
Beweging
Onderschat deze kleine, maar bijzonder energieke hondjes zeker niet. Ze zijn altijd in beweging, al was het maar om vliegen en muggen te vangen. Ze houden even goed van knuffelen met hun baasje, als van een rustig moment om daarna even hard rond te rennen, te springen en te blaffen.
Met een schipperke krijg je geen enkele gelegenheid om je te vervelen. Dit betekent ook dat hun baasjes altijd klaar moeten staan om constant met hun schipperke aan het werk te gaan. Een wandeling door de ongerepte natuur of een bezoek aan de hondenschool maakt ze even gelukkig.

Hoe verzorg je een Schipperke?
Ben je nog altijd van plan om een schipperke aan te schaffen? Dan zul je ook op het vlak van hun verzorging met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden. Dat betekent zeker niet dat deze ‘hondjes’ veel en speciale verzorging nodig hebben. Toch hou je best met enkele praktische zaken rekening. Dat is vooral zo op het vlak van hun hond voeding. Schipperkes vragen weinig of geen extra verzorging. Bij dit hondenras gaat het gewoon om verzorging die ook andere honden nodig hebben.
Voeding
De voeding van schipperkes vraagt je volle aandacht. Een schipperke is een echte lekkerbek en een gulzigaard. Heb je katten in huis? Wees dan waakzaam, want bij een onoplettend moment is je schipperke meteen met het eten van de katten weg. Geef je schipperke dagelijks de juiste hoeveelheid voeding. Ze zijn namelijk gevoelig aan overgewicht.
Schipperkes zijn bijzonder actief en vragen dan ook aangepaste voeding met genoeg eiwitten. Krijgt je schipperke droge brokkenvoeding of natte voeding? Controleer altijd de hoeveelheid eiwitten die de voeding het bevat. Twijfel je? Vraag dan raad aan je dierenarts.
Vachtverzorging
Tijdens het verharen hebben ze wel een stevige borstelbeurt nodig. Maar ook hun tanden, oren en nagels vragen de nodige aandacht. Gebruik bij voorkeur een metalen honden kammetje. Na het kammen kun je de vacht gladstrijken met een haarborstel hond, met stevige, dunne metalen haren.
Borstel daarbij altijd met de haren mee, vanaf hun hoofd naar achter. Je kunt ook afwisselend tegen en in haarrichting borstelen. Zo worden alle dode en weerspannige haren makkelijk verwijderd. Vergeet tijdens deze borstelbeurt zeker ook de langere beharing rond de hals, de nekharen en aan de achterzijde van de dijen niet aan te pakken.
Door zowel te kammen als te borstelen worden zowel alle dode haren als de onderwol verwijderd. Het borstelen is tegelijk ook een deugddoende massage, wat de bloedsomloop van je schipperke verbeterd.

Is een Schipperke geschikt voor een gezin met kindjes?
Schipperkes leven vaak goed samen met kinderen, zelfs met kleine kinderen. Kleine kinderen laat je best niet alleen met honden, dus ook niet met schipperkes. Van nature hebben schipperkes een zacht karakter. Dat is in de eerste plaats het geval voor de eigen gezinsleden. Tegenover vreemde bezoekers zijn ze schuw en argwanend. Als ze zich in het nauw gedreven voelen, durven ze al wel eens hun tandjes laten zien. Aan hun eerder schattig en onschuldig voorkomen kun je je wel eens vergissen. Met een goede socialisatie kun je heel wat van deze problemen voorkomen.
Met andere huisdieren leven gesocialiseerde schipperkes uitstekend samen, zelfs met katten lukt hen dat perfect. Het is hierbij wel van belang dat beiden samen opgroeiden. Schipperkes die katten lastig vallen zijn niet zo uitzonderlijk. Dat danken ze aan hun opvallend energiek karakter. Zorg daarom altijd voor een rustig plekje waar zowel je kat als je hond kunnen ontspannen. Let wel op met konijnen en kleinere huisdieren. Die kunnen de jachtlust van je schipperke aanwakkeren en voor problemen zorgen.
De aanschaf van een Schipperke
Ben je van plan om een Schipperke hond in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over dit hondenrassen Nederlands. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!