De Chinese Shar Pei heeft een uniek en kenmerkend uiterlijk, wat ook meteen voor veel mensen een reden is om dit hondenras in huis te halen. Overweeg jij hetzelfde te doen? Dan ben je hier aan het juiste adres.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Shar Pei. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Sharpei hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Shar Pei?
De Shar Pei is een al eeuwen bestaande Chinese jacht- en waakhond. Van dit ras zijn in oude graftombes aardewerken beeldjes met hun gelijkenis gevonden die teruggaan tot circa 200 v. Chr. Ze worden dan ook wel graftombe-honden genoemd.
Omdat deze honden beschikken over een sterk jachtinstinct, werden ze ook ingezet bij de jacht op wilde zwijnen. Eind jaren veertig, toen in China de hondenbelasting tot extreme hoogte steeg en het fokken verboden werd, dreigde dit ras uit te sterven. Niet alleen werden er toen veel honden gedood maar ook opgegeten met als resultaat dat de Shar Pei een bedreigde diersoort werd.
Doordat de Shar-Pei door fokkers naar Hongkong werden gehaald, bleef het ras behouden. Hoewel het nieuwe type slechts weinig met de oorspronkelijke Shar Pei gemeen heeft. Later werden ze naar Europa gebracht, zodat men eind jaren zeventig hier ook kennis kon maken met zijn grote donker amandelvormige ogen en fronsende blik.
Vertaald betekent de naam van dit ras ‘zandhuid’, wat slaat op de kenmerkende vacht. De Shar Pei is een actieve, compacte, een beetje vierkant gebouwde hond met een gemiddelde grootte. Hij kan een leeftijd van tussen de 10 tot 12 jaar bereiken. Behalve de rimpels op zijn hoofd en schoft, zijn de kleine oren en de blauwe tong kenmerkend voor deze honden met blauwe tong.
De schofthoogte varieert tussen de 46 tot 51 cm en het gewicht ligt tussen 20 en 30 kilo. Dit maakt hete een middel groot hondenras. Zijn haren zijn kort, hard en borstelig en de lengte daarvan varieert van 1 tot 2,5 cm. Hij heeft geen ondervacht.
Afhankelijk van het individu kan hij een dunne snuit (bone mouth) of dikke snuit (meath mouth) hebben. Als pup zit een Shar pei duidelijk veel ruimer in zijn huid dan andere pups. Dat is de reden dat ze ook wel ‘rimpel hondjes’ genoemd worden. Die rimpelige huid wordt tussen de tweede en de 16e week gevormd.

Wat voor karakter heeft een Shar Pei?
De Sharpei ziet er heel stoer, en mogelijk zelfs een enigszins angstaanjagend uit, maar ze houden van aandacht en knuffelen graag. Hoewel de persoonlijkheid en het temperament per individu verschilt, is de Shar Pei een goede huisvriend. Hij is trouw, maar niet slaafs. Met zijn waakinstinct verdedigt hij huis en haard.
Hij blaft zelden, maar als hij dit doet, dan is er ook daadwerkelijk iets aan de hand. Hij is aanhankelijkheid, intelligent en een kindvriendelijke hond. Er is altijd binnen het gezin een bepaald gezinslid waaraan de hond zich hecht en wie dat is dat bepaalt de hond.
Je kunt deze hond vroeg en gemakkelijk zindelijk maken. Ze zijn gehoorzaam en plezierig om te trainen maar kunnen ook koppig en territoriaal zijn. Een consequente opvoeding en een strakke hand zijn dan ook van belang. Ze zijn het liefste bij de baas in de buurt en hebben er een hekel aan om alleen gelaten te worden.
Andere mensen en honden
Tegenover vreemden stelt een Shar Pei zich gereserveerd. Zelfs wat wantrouwend op en het is de hond zelf die bepaalt of hij aangehaald wil worden. Laat de hond zo vroeg mogelijk wennen aan zo veel mogelijk verschillende mensen. Zo kun je vaak voorkomen dat hij te beschermend naar baas en gezin gaan worden.
Hoewel de meeste Shar Pei’s het huis prima kunnen delen met huisdieren waar ze mee zijn opgegroeid, kan dit ras met andere honden vaak niet altijd even goed overweg. Door de rimpels in hun nek lijkt het alsof zijn haren omhoog staan. En dat is iets wat honden als een dreigende houding kunnen beschouwen.
Het kan daarom voorkomen dat hij plotseling wordt aangevallen door een andere hond. De Shar Pei is dominant maar geen hond die graag het gevecht aangaat, maar als hij aangevallen worden vecht hij behoorlijk terug.

Hoe verzorg je een Shar Pei?
De Shar Pei is een actief ras en een ideale hond voor mensen die er graag op uit trekken. Vaak moeten ze echter niets hebben van water en kou en ook met wandelen in de regen doe je ze geen plezier. Pas ook op met hitte want ze raken snel oververhit. Ze houden van de ruimte van het platteland, maar kunnen ook leven in de buitenwijken van de stad.
De karakteristieke gerimpelde huid kan gevoelig zijn voor infecties. Er zijn dan ook een aantal specifieke gezondheidsklachten voor dit ras zoals entropion, tightlip en familial Shar-Pei fever. Een overmaat aan huid kan ervoor zorgen dat ze problemen met hun ogen en bek krijgen.
Een bekende oogaandoening bij dit ras is entropion waarbij de haren van de oogleden naar binnen of buiten krullen. Bij individuen met een te zwaar ontwikkelde onderlip kan die over de ondertanden gaat krullen (Tightlip).
Bij Familial Shar-Pei Fever (FSF) krijgt de hond koorts, wat gepaard gaat met het opzwellen van gewrichten wat pijnlijk voor de hond is. Daarnaast is dit ras gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie en patella luxatie. Het is daarom van belang om de conditie en de gezondheid van je hond altijd goed in de gaten te houden.
Voeding
De voedingsbehoefte is voor elke hond verschillend en afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de activiteit van de hond. Het dieet van een hond, dus ook van een Shar Pei, moet gebalanceerd zijn en uiteraard maakt ook vers water daar deel van uit.
Hondenvoer van goede kwaliteit heeft vaak de juiste samenstelling aan voedingsstoffen. Wanneer een Shar Pei de neiging heeft tot overgewicht moet je op de porties letten en eventueel het dagrantsoen verdelen over twee voedermomenten. Let op met graan en sojaproducten, want die kunnen bij dit ras een allergische reactie veroorzaken. Ga dan het beste voor een hondenvoeding zonder graan, hondenvoer allergie of voer hond zonder gluten.
Vachtverzorging
Een Shar Pei kan verschillende vachttypes hebben. Het haar van de horsecoat is kort en voelt borstelig en hard aan. Deze vacht kan huidirritatie geven. Soms zijn die haren zo hard dat ze door je broek heen gaan.
De brushcoat voelt zachter aan, maar mag volgens de rasstandaard niet langer zijn dan 2,5 cm. De bearcoat heeft echter wel haren die langer zijn dan 2,5 cm en heeft volgens de rasstandaard dan ook een foute vacht.
Allergische of parasitaire huidontstekingen komen voor en kunnen ernstiger zijn bij individuen met een overvloedige rimpeling. Bij de Shar Pei is het dan ook belangrijk om de huidplooien schoon en droog te houden.
Bij sommige individuen zit de staart dicht tegen het lichaam aan. Die moet dan ook schoongehouden worden want anders kan dit een broeiplek voor bacteriën worden en kunnen er infecties ontstaan. Borstel de vacht af en toe met een zachte hondenborstel en controleer regelmatig de oren en de ogen.

Is een Shar Pei geschikt voor gezinnen met jonge kinderen?
De Shar pei staat bekend als een kindvriendelijk hond. Shar pei’s kunnen dan ook goed overweg met kinderen en zijn tolerant. Tot op zekere hoogte. Leer kinderen om niet alleen een Shar Pei maar elke hond met respect te benaderen en te behandelen. Dat betekent dat je hem niet moet storen wanneer hij eet of slaapt of zijn voer weg te halen. Daarnaast is het altijd verstandig om een volwassene in de buurt te laten zijn wanneer honden en kinderen met elkaar spelen.
De aanschaf van een Shar Pei
Ben je van plan om een Shar Pei in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Sharpei. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!