De Skye Terriër is één van de oudste hondenrassen. Dit hondenras komt oorspronkelijk van het eiland Skye in Schotland en is niet een ras wat je hier snel tegen zal komen. Toch hebben wij een volledig artikel aan de Skye Terrier gewijd.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Skye Terriër als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Skye Terriër hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Skye Terriër?
De Skye terrier ontstond in de zestiende eeuw. Toen werden ze grotendeels gebruikt voor de bestrijding van ongedierte. Er wordt gezegd dat de honden die overleefden na de schipbreuk van de Spaanse Armada, met lokale Schotse Terriërs gekruist werden. Hieruit ontstond dan de langharige hond die als twee druppels water op de huidige Skye Terriër lijkt.
Van de Schotse Terriërs wordt vermoed dat ze mogelijk de vroege Cairn Terriërs waren, of er wordt ook wel eens gezegd dat ze afkomstig zijn van de Zweedse Vallhund. Deze laatsten leefden in de tijd dat de Vikingen Schotland binnengevallen zijn. Ze waren de honden van de grootgrondbezitters en de aristocraten. Ze werden ingezet om te jagen op onder andere de vos, de otter en de das. Dit hondenras is overigens zeer zeldzaam in Nederland en komt hier dus niet meer zo vaak voor.
De Skye Terriër valt tussen de kleine hondjes en middelgrote hond. Ze hebben een lang lichaam met korte poten. De schofthoogte van een volwassen reu bedraagt ongeveer 25 tot 26 centimeter en ze zijn 105 centimeter lang, geteld van de neus tot aan het puntje van hun staart.
De teefjes zijn, in tegenstelling tot de reuen, wel wat kleiner. Het zijn dus kortbenige, maar lange honden. Ze zijn namelijk twee keer zo lang als ze hoog zijn! Ze hebben een rechte rug en ze hebben een overvloedige vacht. De vacht van de Skye Terriër is steil en wat ruwer. Op de kop is het haar iets korter en het valt voor de ogen. Dit zorgt er echter niet voor dat hun zicht beperkt wordt.
Ze hebben oren die rechtop staan of hangen, met lange haren. De vacht kan meerdere kleuren hebben. Zo kunnen ze zwart zijn, maar ook zilver, grijs of reekleurig met blond, waarbij ze een zwarte aftekening hebben aan de neusspiegel, de oren en de staart. Hun staart is lang en harig en hangt voornamelijk naar beneden.

Wat voor karakter heeft een Skye Terriër?
De Skye Terriër is een erg lieve hond, die heel erg loyaal en liefdevol is naar z’n baasje toe. Ze zijn erg zachtaardig, maar het is een hondenras dat voornamelijk geschikt is voor baasjes die reeds ervaring hebben met honden. Ze hebben namelijk een uitgebreide training nodig.
Desondanks zijn ze, in tegenstelling tot andere Terriërs, niet extreem actief. Wel gaan ze graag ongeveer een uur per dag wandelen. Je kan deze honden dus zeker op een appartement houden, als je er voldoende mee gaat wandelen. Het zijn kleine, spraakzame honden. Ze waken graag over hun baasjes en hun territorium, dus ze blaffen wel regelmatig ter waarschuwing.
Om met andere dieren samen te wonen, is er wat extra training nodig. Het is erg belangrijk dat ze al op vroege leeftijd gesocialiseerd worden, zowel met mensen als andere huisdieren en met andere honden.
De Skye Terriërs zijn erg trouw aan hun baasje en ze hechten zich daarbij aan één persoon. Ze kunnen wantrouwend zijn ten opzichte van mensen die ze niet kennen, maar doorgaans zijn ze erg opgewekt. Ook hebben ze een sterke eigen wil. Ten slotte zijn ze best geschikt voor behendigheidstraining en gehoorzaamheidstraining.
Hoe verzorg je een Skye Terriër?
De Skye Terriër heeft wat gezondheidsproblemen die met de botten te maken hebben. Zo kunnen ze problemen hebben met de botten in de voorpoten. Dit ontstaat voornamelijk wanneer ze nog puppy’s zijn. Daarnaast zijn ze erg gevoelig voor aandoeningen aan het ruggenmerg. De reden hiervoor is dat ze een lange ruggengraat hebben en korte pootjes.
Het is dus belangrijk dat er met deze honden regelmatig op controle gegaan wordt naar de dierenarts. Zo kunnen deze ziektes uitgesloten worden, of kunnen ze er zo snel mogelijk bij zijn wanneer deze gezondheidsproblemen zich voordoen bij de honden. Daarnaast is het vooral belangrijk om de vacht goed te onderhouden.
Aangezien de Skyeterrier ruwharig is en hij erg lang haar heeft, moet deze regelmatig geborsteld worden. Dit doe je met een goede borstel voor honden. Ook moet hun vacht regelmatig nagekeken worden, om zeker te zijn dat er geen klitten of matten ontstaan. Het is voldoende om hen enkele keren per week te borstelen.
Voeding
De stofwisseling van kleine honden is veel sneller dan die van grotere honden. Dit zorgt ervoor dat ze op een heel snel tempo energie verbranden. Ook hebben ze een kleinere maag. Ze moeten daarom vaker eten en kleinere porties krijgen.
Doorgaans bevat goed hondenvoer voor de kleinere rassen de juiste essentiële voedingsstoffen. Ook zijn is een goed brokje meestal kleiner, dit verbetert de spijsvertering van de honden en stimuleert hen om te kauwen.
Zorg er dus zeker voor dat je deze honden regelmatig eten geeft, maar geef hen geen te grote porties, zoals je dat met een grote hond wel zou doen, bijvoorbeeld. Mocht je hond teveel schrokken, overweeg dan om een anti schrokbak hond in huis te halen.
Vachtverzorging
De vacht van de Skye Terriër bestaat uit een ondervacht en een bovenvacht. De ondervacht is erg zacht en kort en de bovenvacht is steil en ruwharig. De bovenvacht is ook veel langer dan de ondervacht. Dit beperkt hen echter helemaal niet in hun bewegingsvrijheid.
De vacht moet twee tot drie keer per week verzorgd worden. Dit doe je dus best regelmatig, zodat klitten en matten vermeden kunnen worden. Het is ook belangrijk om de vacht van de Skye Terriër even te controleren na het wandelen. Het is namelijk mogelijk dat zijn vacht van alles heeft opgeraapt tijdens de wandeling! Borstel de vacht van de Terriër dus regelmatig even.

Is een Skye Terriër geschikt voor gezinnen met jonge kindjes?
Als je kinderen hebt of graag kinderen zou willen in de toekomst, is het natuurlijk altijd fijn om te weten of dit ras geschikt is om met jonge kinderen om te gaan. Deze honden zijn erg loyaal en waakzaam, dus met de nodige socialisatie zou dit geen probleem kunnen vormen.
Over het algemeen kunnen deze honden goed om met kinderen. Let er wel op dat, ook al schieten de meeste mensen van nature goed op met kinderen, moeten zowel de honden als de dieren leren hoe ze met elkaar moeten omgaan op een respectvolle manier.
Daarnaast is er best ook steeds een volwassen persoon in de buurt wanneer de honden en de kinderen samen zijn. Laat jonge kinderen en honden daarnaast ook steeds enkel onder toezicht spelen met elkaar.
De aanschaf van een Skye Terriër
Ben je van plan om een Skye Terriër in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Skye Terriër. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!