De whippet is niet alleen een echte familiehond, maar ook de perfecte hond voor mensen die graag rennen. Dit hondenras houdt namelijk van rennen, erg veel rennen. Daarom dat wij dit blog hebben geschreven, waarin je alles te weten komt over dit ras.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Whippet als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Whippet hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Whippet?
De Whippet is een hond die bekend staat om zijn uitstekende werkhouding en uithoudingsvermogen. Snel zijn deze honden ook nog eens. Om deze reden is het dan ook een ras dat vroeger voornamelijk te zien was in Noord-Engelse ren wedstrijden. Het waren de mijnwerkers die hun geld inzette op hun favoriet. Een snelheid van meer dan 50 kilometer per uur is voor deze honden makkelijk te halen.
Het Engelse hondenras komt voort uit een mix van race- en jachthonden, evenals uit een combinatie van honden die gefokt zijn voor de sport. Het feit dat er jachtinstinct in deze honden zit, maakt dat zij al snel ook een geliefd ras waren onder de jagers. Tegenwoordig zie je de Whippet vooral als gezelschapshond.
De Whippet behoort tot de kleine windhonden. Reutjes zullen rond de 50 centimeter aan schofthoogte kunnen bereiken en teefjes worden ongeveer 45 centimeter hoog. Het gewicht ligt doorgaans rond de 10 tot 15 kilo. Hierdoor valt het onder de hondenrassen middelgroot.
Het zijn zeer atletische, maar sierlijke honden die in vele kleuren te zien zijn. Zo kan de Whippet wit, grijs, beige, bruin of zwart zijn, maar een mengeling van deze kleuren, al dan niet met patronen, is ook mogelijk.
Het is een relatief gezond ras dat een zeer respectabele leeftijd van wel 14 jaar kan behalen. Kies je dus voor dit ras, dan kies je voor een hond die jouw jarenlange liefde en toewijding vraagt, maar waar jij ook jarenlang echt van kunt genieten.

Wat voor karakter heeft een Whippet?
Met de Whippet haal je een heel vriendelijke hond in huis. Het karakter is loyaal, geduldig en tolerant naar mens en dier. Het is dan ook een hond die prima overweg kan met bijvoorbeeld katten, mocht je die in huis hebben. De Whippet is in staat om zich snel en makkelijk aan situaties aan te passen.
Met een overwegend rustig karakter is het tevens een hond die op een zachte manier opgevoed moet worden. Een paar uurtjes alleen blijven is voor deze hond geen probleem, maar het liefst vertoeft hij in het gezelschap van zijn baasjes of een andere hond. Het blijven tenslotte roedeldieren. Dit maakt het de overweging waard om te gaan voor een tweede hond, mocht de ruimte dit toelaten.
Uiteraard is dit een hond die wel de nodige beweging nodig heeft, maar dat heeft zich niet al te moeilijk laten raden. Even een blokje om is dan ook echt niet voldoende. De Whippet moet zijn energie voldoende kwijt kunnen en doet dat het liefst tijdens een lange wandeling of wanneer hij achter een bal aan mag rennen. Als de hond op deze manier in zijn behoefte wordt voorzien, is het in huis een maatje voor het hele gezin.
Even komen knuffelen doet de Whippet dan ook graag en voor een spelletje zijn deze honden altijd in. Wel zul je dan het competitieve karaktertrekje naar voren zien komen. Op een vriendelijke, maar consequente manier is het dus wel altijd belangrijk om te laten zien wie de baas is. Een trekspelletje win je dus ook altijd zelf en jij bent diegene die het begin en het einde bepaalt. Niet de hond.

Hoe verzorg je een Whippet?
Aan de verzorging van de Whippet worden geen hoge eisen gesteld. Het is een ras dat snel tevreden is. Zorg altijd dat je van tijd tot tijd een controlerend bezoek brengt aan de dierenarts. Op deze manier kunnen problemen worden voorkomen en zorg je voor onderhoud van onder meer de nagels. Uiteraard is een goede voeding en verzorging van de vacht bij elke hond belangrijk, dus hoe dat zit bij dit ras, lees je hieronder.
Voeding
Een Whippet is redelijk klein van stuk. Dit betekent dat het een hond is met een snelle stofwisseling. Ook de maag is niet zo heel groot. Beide zaken om zeker rekening mee te houden als je kijkt naar de voeding van deze hond. Je doet er goed aan om te zorgen voor hoogwaardige voeding met zeker de nodige eiwitten. Deze zijn belangrijk voor het behoudt van goede spieren.
Ook met de energie inname moet het goed zitten, maar houd er bij dit ras altijd rekening mee dat je de voeding in kleine porties geeft. Een keer extra op een dag een klein bakje eten geven is beter dan twee keer daags een vollere bak. Voor de afwisseling kun je zo af en toe een lekkere snack geven. Een honden botje is niet alleen goed ter vermaak, maar hier onderhoud je ook nog eens het gebit mee. Tandplak is namelijk bij alle honden een veelvoorkomende boosdoener.
Vachtverzorging
De vacht van de Whippet is erg kort. Deze licht dan ook dicht op de huid, maar is tegelijkertijd wat aan de dunne kant. Om deze reden zie je deze honden in de wintermaanden dan ook lopen met een honden jasje aan. Zo blijven ze beter warm.
Binnenshuis hebben ze graag een mandje dichtbij de kachel. Dit kan een fijne donut honden mand zijn of een andere hondenmand van stof. Een dik en zacht honden kussen, waar de hond lekker in kan kruipen, is ook een goede manier om hem lekker warm te houden.
Het onderhoud van de vacht zelf vraagt niet veel. Een Whippet verhaart doorgaans erg weinig. Als je de hond zo af en toe eens borstelt met de beste honden borstel, dan is dit al snel voldoende. Gebruik hiervoor wel een zachte borstel, aangezien je erg dicht op de huid zit.
Wat ook vaak aangeraden wordt, is om met een vochtige doek of zeem over de vacht te gaan. Haren die loszitten, krijg je er zo eenvoudig af. Borstelen is dan niet eens nodig. Van nare geurtjes zul je bij de Whippet niet snel last hebben. dus ook dat is mooi meegenomen.

Is een Whippet geschikt voor een gezin met kindjes?
Als je jonge kinderen in huis hebt, dan is de Whippet een goede keuze. Het beste is altijd om een hond van pup af aan aan kleine kinderen te laten wennen, maar zelfs als de hond al wat ouder zou zijn, dan vormen kleine kinderen geen probleem. Hierbij wordt er natuurlijk wel vanuit gegaan dat het contact tussen hond en kind altijd plaatsvindt onder toezicht van een volwassenen. De hond zal veel van kinderen over zich heen laten gaan en is zelf in zijn benadering rustig.
Een jonge pup heeft natuurlijk erg veel energie en kan daarom wat onstuimig zijn, maar gezien het formaat van dit ras vormt dit geen gevaar. Opletten met de scherpe puppy tandjes, dat blijft het altijd. Zeker als kind en hond met elkaar spelen, dan is dit nog wel eens iets dat tot een pijnlijk momentje kan leiden, al is hier nooit kwaad in de zin
De aanschaf van een Whippet
Ben je van plan om een Whippet in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Whippet. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!