Bichon Frisé: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

Overweeg jij een Bichon Frisé in huis te nemen, als onderdeel van jouw gezin? Dan is het niet gek dat je meer wilt weten over dit hondenras. Je bent bij ons aan het juiste adres.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Bichon Frisé. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Bichon Frise kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Bichon Frisé?

Op Tenerife is het schattige hondje Bichon Frisé ontstaan en het ras is na de 14e eeuw overgekomen naar Europese landen. De Bichon Frisé is jarenlang erg geliefd geweest in landen, zoals Spanje en Frankrijk. Hier werd deze hond dan ook gebruikt op koninklijke familieportretten, waardoor veel mensen denken dat het een Frans hondenras is.

Het is een klein hondje van ongeveer 28 centimeter hoog en met een gewicht van rond de 5 kilo. De vacht van deze witte honden is mooi gekruld en de oogjes hebben een diepzwarte kleur. De staart draagt deze hond in een krul over de rug. Ze hebben ergens wel iets weg van een Maltezer en worden hier vaak mee verward. Niet vreemd ook, gezien deze twee familie van elkaar zijn. Het verschil zit hem dan ook voornamelijk in de schofthoogte. De Bichon Frise is iets groter. Ook voelt de vacht iets luchtiger aan van deze hond die niet verhaart.

Ook bij dit ras komen erfelijke afwijkingen voor. Regelmatig heeft een Bichon Frisé last van oogafwijkingen. Ook knieschijven die loszitten, komen regelmatig voor. Hiernaast staat dit ras bekend om zijn traanogen. Blaasstenen komen tot slot ook vaak voor.

hond bichon frise

Wat voor karakter heeft een Bichon Frisé?

Hoe klein het hondje ook is, het is wel een waakhond. Op vreemde geluiden en bezoek zal altijd gereageerd worden door te blaffen. Ook als de Bichon Frisé erg enthousiast is, kan hij veel geluidjes maken. Het is verder een lief, aanhankelijk en vooral vrolijk hondje. Een beetje ondeugend wil dit ras op zijn tijd ook wel zijn, maar nooit op een vervelende manier.

Het is een hond die maar al te graag onderdeel van het gezin wilt zijn. Alleen blijven is daarom ook niet favoriet, al is het geen probleem voor een paar uurtjes. Wel is het belangrijk om dit al vroeg aan te leren. Hetzelfde geldt voor de omgang met andere (huis)dieren. De Bichon Frisé is doorgaans makkelijk in de omgang en hoe beter de socialisatie is geweest, hoe meer je hier de vruchten van plukt.

Denk niet dat dit kleine hondje genoeg heeft aan een korte wandeling, want het is een ras dat toch best hoog in zijn energie zit. Je doet er daarom ook goed aan om te zorgen voor fysieke inspanning. Even een balletje gooien of een stukje rennen, zal deze hond zeker waarderen. Wat het trainen betreft, zul je niet tegen problemen aanlopen. De Bochon Frisé luistert goed. Een pup kan nog wel eens zijn streken hebben, maar dat hoort een beetje bij de leeftijdsfase.

bichon frise

Hoe verzorg je een Bichon Frisé?

Om deze hond goed te verzorgen, moet je dus goed kunnen voorzien in zijn behoeften. Ga jij er graag met je hond op uit, dan is dit een ideale hond voor jou of jouw gezin. De hond vindt het prima om even op schoot genomen te worden voor een knuffel, maar heeft ook graag zijn eigen plekje. Uiteindelijk is dat iets wat voor elke hond belangrijk is, zodat deze zich ook terug kan trekken als daar de behoefte naar is.

Voeding

De Bichon Frisé is geen hondje dat specifieke behoeften heeft op het gebied van hondenvoeding. Sowieso doet een hypoallergeen voer hond, graanvrij voer hond of glutenvrij voer hond het erg goed bij honden, ongeacht ras.

In het specifieke geval van blaasstenen is het wel even opletten. Ga in dit geval voor voeding met een laag zoutgehalte. Vocht is daarbij ook belangrijk, dus als je een hondje hebt dat weinig drinkt, dan zou vers vlees of natte voeding hond een betere keuze zijn. Dit bevat namelijk al vocht, waardoor de hond toch het nodige binnenkrijgt.

Heeft jouw Bichon Frise hier geen last van? Dan maakt het niet zoveel uit voor wat voor soort voeding je gaat. Kieskeurig zijn ze over het algemeen niet, maar net als met mensen, kunnen smaken verschillen. Je kunt er altijd voor kiezen om bepaalde supplementen toe te voegen, al dient dit niet bij elke voeding te gebeuren. Bij de Bichon Frisé zou je kunnen denken aan visolie, omdat dit een positieve werking heeft op de vacht. En laat nu net de prachtige vacht van dit hondje het visitekaartje zijn!

Is de hond nog jong, kies dan voor specifiek voer voor puppy’s. Denk aan puppybrokjes of natte voeding puppy. Dit is wat samenstelling betreft speciaal afgestemd op de groei en ontwikkeling van een jonge hond. Een volwassen hond kan overgezet worden op voer voor volgroeide honden.

Vachtverzorging

De vacht van de Bichon Frise vraagt de nodige aandacht, maar het scheelt hierbij dat de hond klein van formaat is, waardoor het eigenlijk niet zo veel tijd in beslag neemt. Het is in elk geval belangrijk om klitten te voorkomen en dit doe je het best door dagelijks of om de dag de kam door de vacht te halen. Een hondenkammetje is hiervoor geschikt.

Het kan namelijk zijn dat de ondervacht gaat vervilten. Op dat moment zul je naar de trimmer moeten om de vacht even goed te laten behandelen. Een regelmatige knipbeurt is sowieso belangrijk, omdat de vacht wel meer dan tien centimeter lang kan worden. Dit is vooral het geval rond de ogen, de baard en bij de staart.

Ook is het aan te raden om de Bichon Frisé regelmatig te wassen. De heldere vacht wil je natuurlijk wel mooi wit houden. Als de vacht wat smoezelig wordt, zie je dit bij dit ras ook direct. Als je jouw hond van jongs af aan laat wennen aan het borstelen, knippen en wassen dan zal de hond het gelaten over zich heen laten komen. Ga je de vacht wassen, dan moet je hier een speciale shampoo voor honden of puppyshampoo voor kopen en hier nooit te veel van gebruiken.

Goed uitspoelen is eveneens erg belangrijk, omdat de vacht anders vettig wordt. Je kunt dit zelf doen, maar ook laten doen in een trimsalon als je toch voor een knipbeurt gaat. Naderhand even afdrogen met een hondenhanddoek, badjas hond, hond waterblazer of fohn hond en klaar is kees.

bichon frise hond

Is een Bichon Frisé geschikt voor een gezin met kindjes?

Het zijn hele leuke en lieve hondjes die graag onderdeel van het gezin uitmaken. Als je jonge kinderen hebt, dan is het belangrijk om het contact tussen beiden te stimuleren, zodat ook zij een band met elkaar kunnen opbouwen. Een Bichon Frisé is daarbij een gevoelig hondje, dus alert constant weggestuurd zou worden als je bezig bent met jouw kind of wanneer de hond toenadering zoekt, dan kan de hond hier op reageren door ongewenst gedrag te gaan vertonen. Zo is sloopgedrag hier een uiting van.

Het is ook goed om er op te letten dat de hond niet als speelgoed gebruikt wordt. Jonge kinderen zijn zich vaak nog niet bewust van hun manier van handelen en kunnen soms onvoorzichtig zijn. Met een kleine hond is dat net iets meer oppassen, dan met een grotere hond. Zorg altijd voor de juiste begeleiding en laat hond en kind nooit alleen.

De aanschaf van een Bichon Frisé

Ben je van plan om een Bichon Frisé in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Bichon Frise. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie