Dwergkeeshond: Ontdek alles over dit ras [foto’s]

Ben jij op zoek naar een schattig hondje? Overweeg dan om een Dwergkeeshond in huis te halen. In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Dwergkeeshond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Dwergkees hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Dwergkeeshond?

De Dwergkeeshond wordt ook wel Pomeranian genoemd, vooral in Engelstalige landen. In Nederland noemt men de hond vaak Pomeriaan. Waar dit hondenras oorspronkelijk vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen, maar het is heel waarschijnlijk dat ze afstammen van sledehonden afkomstig uit het Arctisch gebied. Daarnaast is een verwantschap met de Samojeed en Noorse Elandhond zeer waarschijnlijk.

In de 19e eeuw zijn er in Pommeren, gelegen rond de Baltische zee, nestjes geboren met hondjes die leken op de Dwergkeeshond. Ze waren wel een stuk groter, sommige wogen maar liefst 14 kilogram. De kleinste honden waren favoriet en verspreidden zich over Europa. Het hondenras werd in 1888 steeds populairder, nadat Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk verliefd werd op de Dwergkeeshond. Het hondenras werd veelvuldig gefokt met als doel kleine honden te creëren met een dikke vacht.

Om te zien is het een licht en klein hondje met heel veel vacht. De kleur van de vacht verschilt. Zo zijn er Dwergkeeshondjes met een oranje, witte, zwarte, grijze, bruine, bonte of wolfsgrauwe vacht. Ook komen ze voor in de kleuren oranje-sable, crème en crème-sable. Gemiddeld gezien wordt dit hondenras niet heel groot. De schofthoogte is vaak tussen de 18 en 30 centimeter en qua gewicht wegen de honden meestal tussen de 1,8 en 3,5 kilogram. De meeste katten zijn zwaarder dan de gemiddelde Dwergkeeshond.

dwerg keeshond

Wat voor karakter heeft een Dwergkeeshond?

De Dwergkeeshond staat bekend als vriendelijk, vrolijk en soms een tikkeltje eigenwijs. Daarnaast is dit hondenras erg nieuwsgierig en gaat hij graag op avontuur uit. Dwergkeeshondjes zijn doorgaans erg gehecht aan zijn baasjes, echter zitten ze niet graag op schoot. Wel gaan ze het liefst altijd mee op pad met het baasje. Ze zijn leergierig, waakzaam en oplettend, als er gevaar dreigt zullen ze snel gaan blaffen.

Een Dwergkeeshond is normaal gesproken erg klein, maar dat merk je niet in het gedrag. Ze zijn namelijk erg zeker van zichzelf, ook als ze oog in oog staan met een grote hond. Als de hond een grotere hond tegenkomt zal hij niet zo snel agressief worden, maar blijft wel waakzaam. Toch is het belangrijk om als baasje zijnde goed op te letten mocht jouw Dwergkeeshond een grote hond tegenkomen op straat. Grote honden kunnen kleine hondjes plotseling aanvallen en bijten, zonder dat je als baasje altijd de reden weet.

Je zou het misschien niet meteen denken, maar zelfs als waakhond is een Dwergkeeshond goed geschikt. De hondjes zijn niet heel erg groot, maar ze kunnen wel enorm hard blaffen. Vooral als een onbekend dier of persoon zijn territorium binnentreedt. Toch zal de Dwergkeeshond niet alleen blaffen als er gevaar dreigt. Het kan ook gebeuren als ze iemand willen begroeten en op dat moment heel vrolijk zijn.

dwergkeeshonden

Hoe verzorg je een Dwerg keeshond?

Qua verzorging ben je de meeste tijd kwijt aan de vachtverzorging, aangezien de vacht twee keer in de week geborsteld dient te worden. Vroeg tandverlies is iets wat veel voorkomt bij dit hondenras. Daarom is het belangrijk om jouw hond een gezond dieet te laten volgen en uitsluitend droog hondenvoer te geven.

Tevens kan je de tanden van de hond poetsen om de tanden en het tandvlees gezond te houden. Dit doe je met een honden tandenborstel en hond tandpasta. Daarnaast hoef je met een Dwergkeeshond geen kilometers lange wandelingen te maken. Een paar keer per dag een korte wandeling is voldoende. Als je een grote tuin hebt kan je de hond ook daar laten rondrennen.

Een Dwergkeeshond haalt plezier uit oefeningen doen en trainingen volgen. De hondjes zijn slim en vinden het leuk om verschillende trucjes te leren en op te volgen. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met het trainen van jouw Dwergkeeshond, aangezien ze in sommige situaties opzettelijk kunnen zijn. Blijf daarom ook altijd consistent.

Voeding

Aangezien een Dwergkeeshond een kleine hond is, zal je geen kilo’s hondenvoer hoeven geven. Dit hondenras is erg energiek en zal daarom wel meer verbranden dan de meeste grote honden. Vaak verbranden deze honden de helft meer aan calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Zorg ervoor dat de voeding een goede combinatie bevat van vezels, mineralen, vetten en vitamines. Als je hondenvoeding aanschaft waar omega 3 en 6 uit zalmolie inzit, zal de vacht van jouw hond zijdezacht aanvoelen.

De voedingsbehoefte van een Dwergkeeshond is afhankelijk van meerdere kenmerken. Zo heeft een puppy een hele andere behoefte dan een volwassen hond. Afhankelijk van hoeveel jouw hond in beweging is, heeft het veel of weinig calorieën nodig. Is jouw Dwergkeeshond gecastreerd of gesteriliseerd? Dan hoeven er 35% minder calorieën per kilogram lichaamsgewicht in het hondenvoer te zitten. Tot slot kunnen honden, net als mensen, een allergie hebben voor bepaalde voedingsmiddelen. Ze kunnen onder andere allergisch zijn voor: gluten, zuivel, kip en graan. Dan al je een allergie hondenvoer moeten kopen.

Vachtverzorging

Op het moment dat de Dwerg keeshond zijn puppyvacht verliest, heeft zijn vacht de meeste verzorging nodig. Borstel de hond dan dagelijks met een hondenborstel. Hierna, als de hond geen puppyvacht meer heeft, dient de mooie volle vacht van de hond regelmatig geborsteld te worden. Doe dit minimaal twee keer per week. Neem hiervoor de tijd en borstel de haren grondig, niet alleen met de haren mee maar ook tegen de haarrichting in.

Gebruik tijdens de vachtverzorging een grove honden kam. Als je een fijne kam gebruikt kan dit namelijk de ondervacht beschadigen. Tevens kan dit ervoor zorgen dat de vacht minder vol lijkt. Het haar rond de voeten van de hond dient zo nu en dan getrimd te worden.

dwergkeeshondjes

Is een Dwergkeeshond geschikt voor een gezin met kindjes?

Over het algemeen geldt dat veel honden goed overweg kunnen met kinderen. Wel is het belangrijk om zowel de hond als het kind te leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Laat daarnaast kleine kinderen nooit alleen met honden spelen, houd altijd toezicht! Als jij een Dwergkeeshond én jonge kinderen hebt, zorg er dan voor dat jullie hond een fijne plek heeft om zichzelf terug te trekken.

Op het moment dat hij zich in het nauw gedreven voelt kan de Dwerg keeshond onverwachts bijten. Om deze reden is dit hondenras dan ook meer geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen, een stel zonder kinderen of senioren. Oudere kinderen zullen de hond beter begrijpen en daarnaast kunnen ze helpen bij de opvoeding. Je kan ze uitleggen hoe ze respectvol met de hond om kunnen gaan.

Als je een Dwerg keeshond wilt kopen, doe dit dan alleen bij een erkende fokker. Aangezien deze honden genetische aanleg hebben voor verschillende ziektes, verklein je zo de kans op het aanschaffen van een hond met mogelijk vervelende ziektes. Deze fokkers hebben veel kennis en in combinatie met resultaten van medische onderzoeken zullen ze hun best doen om gezonde hondjes te fokken.

De aanschaf van een Dwergkeeshond

Ben je van plan om een Dwergkeeshond in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Dwergkeeshond. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie