Bull Terriër: Ontdek hier alles! [foto’s]

Overweeg jij om een Bull Terriër in huis te halen en wil je graag meer weten over dit hondenras? Dan ben je bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Bull Terriër als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Bull Terrier kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Wat zijn de kenmerken van een Bull Terriër?

Om te zien is een Bull Terriër een hond die erg gespierd is en hij heeft een vrij lange kop. Als je van voren kijkt is de vorm van het hoofd eivormig en de bovenkant van het hoofd is vrij plat. De ogen van de Bull Terriër zijn smal met een driehoekige vorm. Als je goed kijkt kan je een glinstering in de ogen zien.

Gekeken naar de gemiddelde hond is het gewicht tussen de 24 en 28 kilo en de schofthoogte tussen de 53 en 56 centimeter. Hiermee is het een middelgrote hond. De vacht is kortharig en ze komen voor in verschillende kleuren, waaronder als wit hondenras, rood-wit en zwart. Gemiddeld leeft een Bull Terriër tussen de 11 en 13 jaar.

Van oorsprong komt de Bull Terriër uit Groot-Brittanië, waar het Engelse hondenras in 1862 op een hondenshow in Birmingham werd geshowd door de Brit James Hinks. Rond 1850 paste hij selectieve kruising toe tussen de Bull Terriër en andere Terriër rassen. Een van die rassen was de White English Terriër en door deze hond met de Bull Terriër te kruisen wilde hij een ‘heren metgezel’ creëren.

Het is zeer waarschijnlijk dat zowel de Bulldog als de Engelse White Terriër afstammen van de Engelse Bull Terriër. Tevens is er een vermoeden dat de Dalmatiër en andere hondenrassen gebruikt werden om het hondenras Bull Terriër te ontwikkelen. Het hondenras werd oorspronkelijk gecreëerd voor gevechten tussen stieren en honden.

James Hinks was grote fan van wit gekleurde honden welke ook bij veel andere mensen populair werden. In 1887 richtte Hinks de Bull Terriër club op. Tijdens de begintijd werden er voornamelijk witte honden gefokt waarvoor gekleurde honden werden gebruikt. Pas rond de 20ste eeuw werden er door verschillende fokkers inspanningen geleverd om ook gekleurde Bull Terriër te fokken. Vanaf dit moment werden alle honden, wit en gekleurd, gezien als één hondenras. In 1917 werd de eerste hond geboren dit erkend werd als Bull Terriër, genaamd Lord Gladiator.

bull terrier hond

Wat voor karakter heeft een Bull Terriër?

Dit hondenras staat bekend als vriendelijk, vrolijk, moedig, maar ook koppig. Ze kunnen opstandig zijn maar daarentegen zijn ze wel heel goed in de omgang met mensen. Toch is het niet de ideale hond voor mensen die voor het eerst een hond in huis halen. Tegenwoordig zijn deze honden vrij rustig, maar van oorsprong werden ze gefokt als vechthonden. Dit kan je merken in het gedrag op de momenten dat de honden uitgedaagd worden door hun baasje of andere dieren. Als je een Bull Terriër in huis haalt kan je de hond het beste niet te lang alleen laten. Dit hondenras houdt van gezelligheid en kan als de hond zich verveelt schade aanrichten in huis.

Door selectief fokken is er door de jaren heen een Bull Terriër hond gecreëerd die een perfecte metgezel en een familiehond is. Qua uiterlijk zien ze er vaak gevaarlijk uit, maar niets is minder waar. De aard van deze hond is zeer vriendelijk en daarnaast heeft de hond een goed gevoel voor humor. Wel is het belangrijk dat de Bull Terriër dagelijks genoeg lichaamsbeweging krijgt en mentaal gestimuleerd wordt. Vanaf het moment dat je een Bull Terriër in huis haalt is het belangrijk dat de hond goed getraind wordt. Ze moeten leren naar wie ze op dienen te kijken voor begeleiding en sturing.

bull terrier

Hoe verzorg je een Bull Terriër?

Naast de verzorging van de vacht van de Bull Terriër, zijn er nog andere aandachtspunten. Zo is het belangrijk om de hond te laten wennen aan het knippen van de nagels. Gebruik hiervoor een nagelvijl hond of een nagelknipper hond. Het controleren van de oren is ook van belang. Raak deze daarom regelmatig spelenderwijs aan, zodat ze hier niet gestrest van zullen raken.

Als je de oren van de hond controleert, wat je het beste regelmatig kan doen, dien je erop te letten dat er niet te veel was in ophoopt. Is dit wel het geval is het belangrijk om dit schoon te maken om infecties te voorkomen. Omdat de oren van een Bull Terriër rechtop staan kan er gemakkelijk viezigheid in de oren komen. De oren kunnen schoongemaakt worden met behulp van een doek met wat lauw water.

Daarnaast komen bij dit hondenras vaak huidaandoeningen voor, zoals bijvoorbeeld acne. Mocht je dit tegenkomen tijdens een borstelbeurt, breng dan een bezoek aan de huisarts.

Tot slot kan je de tanden van een Bull Terriër dagelijks poetsen voor een goede gezondheid. Veel huisdieren hebben namelijk een slecht gebit en stinken erg uit hun mond als gevolg. Voor het tandenpoetsen kan je een tandenborstel hond gebruiken. Haal daarnaast hondentandpasta in huis en je kan aan de slag!

Voeding

De honden voeding van een Bull Terriër dient van hoge kwaliteit te zijn en daarnaast ook calciumrijk. De hoeveelheid en soort voeding is afhankelijk van de leeftijd van de hond en of hij bepaalde allergieën heeft. Je schaft bijvoorbeeld voor een puppy puppyvoer aan en voor een ouder hond juist senior voer hond. En voor een hond met een allergie haal je juist hypoallergeen hondenvoer in huis.

Als de hond nog jong is heeft hij een extra grote behoefte aan calcium. Dit is vooral belangrijk tijdens periodes van ontwikkeling, zoals botontwikkeling of wanneer ze een snelle groei doormaken.

Let wel altijd op het calorieverbruik van jouw honden aangezien sommige Bull Terriër honden gevoelig zijn voor overgewicht. Gebruik hondensnoepjes als beloning tijdens trainingen maar geef ze niet te veel. Probeer op zijn minst twee keer per dag voedsel te geven en ververs regelmatig de honden drinkbak met vers water.

Vachtverzorging

Aangezien de vacht van een Bull Terriër relatief kort is, hebben ze weinig verzorging nodig en is het een hond die geen haar verliest. Laat jonge hondjes wennen aan de hulpmiddelen die je zo nu en dan moet gebruiken om de vacht er mooi uit te laten zien. Probeer minimaal twee keer in de week de Bull Terriër te behandelen met een verzorgingshandschoen. Op deze manier houd je de vacht gezond en mooi glanzend.

De ruiperiode van een hond vindt normaal gesproken twee keer per jaar plaats. In het voorjaar heb je de overgang van de winter- naar zomervacht en in het najaar andersom. Tijdens deze periode dien je jouw hond vaker te borstelen dan als de ruiperiode weer voorbij is. Doe dit een paar keer per week. Zo kan je de losse haartjes verwijderen die op de ondervacht zitten. Er zijn Bull Terriër honden die in het najaar een hele pluizige ondervacht hebben.

hond bull terrier

Is een Bull Terriër geschikt voor een gezin met kindjes?

Over het algemeen kan dit hondenras goed overweg met kleine kinderen. De Bull Terriër voelt zich verbonden met kinderen en is erg speels, waardoor jonge kinderen er een speelmaatje in zullen zien. Desalniettemin is het belangrijk om de hond nooit alleen te laten met kinderen, aangezien ze soms erg onstuimig kunnen zijn. Tevens kan je met een hondencamera de boel in de gaten houden.

Vooral de mannelijke honden kunnen zo nu en dan agressief zijn, zeker in vergelijking met de vaak wat rustigere vrouwtjes. Socialisatie en training op het moment dat ze nog klein zijn is daarom erg belangrijk.

Laat de hond wennen aan nieuwe situaties, waarbij je vreemde mensen of andere dieren tegenkomt. Het is belangrijk dat je hond rustig blijft tijdens zulke momenten.

De aanschaf van een Bull Terriër

Ben je van plan om een Bull Terriër in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Bull Terrier. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Foto van auteur
Boyd
Baasje van Bincky
Hoi! Ik ben Boyd. Als eigenaar van hondjesinfo.nl help ik hondeneigenaren met het maken van de juiste keuzes. Ik heb in de afgelopen 20 jaar diverse hondenrassen in het gezin gehad, waaronder de West Highland White Terrier, Mechelse Herder, Tibetaanse Terrier en de Shih Tzu. Door mijn jarenlange expertise weet ik hoe ik producten moet beoordelen en hoe ik jou van het beste advies kan voorzien. Ook komen wij meerdere keren voor in landelijke media, zoals fhm,nl, nieuws.nl, justrussel.nl, wonen.nl en autorai.nl.

Plaats een reactie