In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Deerhound. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Deerhound hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van een Deerhound.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Deerhound?
De Deerhound vindt zijn oorsprong in Schotland, in de Schotse Hooglanden, en behoort tot de windhonden. Wat het uiterlijk betreft, heeft deze hond wel iets weg van de Ierse Wolfshond, waar hij dan ook vaak mee verward wordt. Vroeger gebruikten ze de hond als jachthond. Een belangrijke taak was het om te vechten met herten, die hun leiders voor de jacht wilde hebben. Ze hebben een atletisch gebouwd lichaam, zijn snel en redelijk onvermoeibaar.
De vacht is wat ruw en komt in meerdere kleuren voor. Vaak zie je de kleuren grijs, variërend van licht tot donker, maar ook zwart en reebruin komen voor. De vacht mag aftekeningen in een lichte, vaak witte kleur, hebben.
Reutjes worden gemiddeld rond de 75 centimeter hoog, teefjes halen een schofthoogte van ongeveer 70 centimeter. Het gewicht zal tussen de 35 en 45 kilo in zitten van een volwassen Deerhound.
De verwachte levensduur van deze grote honden ligt tussen de 8 en 11 jaar. Het ras staat bekend om enkele serieuze gezondheidsproblemen. Botkanker en aandoeningen aan het hart zijn de twee voornaamste. Oog- en leverproblemen kwamen voorheen ook veelvuldig voor, maar tegenwoordig zie je dit gelukkig steeds minder.

Wat voor karakter heeft een Deerhound?
Wil je een rustige hond, maar ook een stabiele hond in huis, dan is de Deerhound een goede keuze. Het is geen hond die overmatig blaft en hij is erg vriendelijk tegen zowel eigen volk als vreemde mensen. Een echte waakhond is het dan ook zeker niet, al kan zijn formaat mensen wel afschrikken.
De hond wordt graag fysiek en mentaal uitgedaagd, maar kan er ook heerlijk van genieten om in een mand of met een deken op de bank wat uurtjes slapend door te brengen. Uiteraard moet de hond er ook vaak op uit. Wel dien je je er dan bewust van te zijn dat het een hond is, waarbij zijn jachtinstinct de kop op kan steken. Hoewel de hond doorgaans goed luistert, kan hij afgeleid raken en het in zijn hoofd halen om er even op uit te gaan. Begin dus al direct met trainen en gebruik hiervoor positieve beloning. Zorg dat jij altijd leuker bent dan de omgeving en de hond zal niet ver uit je buurt willen gaan.
Met andere honden en andere huisdieren gaat het goed, maar hierbij is het wel belangrijk dat de hond als pup gewend geraakt is aan andere dieren. Ook in huis kan het prima samen, mits goede begeleiding.
Heb je bijvoorbeeld ook katten, dan vindt de Deerhound het nog wel eens leuk om hier achteraan te gaan. Dit zijn nu eenmaal in zijn genen. Leer hem tijdig af dat dit niet gewenst is en denk na over de mogelijke risico’s. Beslis vervolgens voor jezelf of dat je het aan gaat of dat dit reden is om je voorkeur naar een ander ras uit te laten gaan.

Hoe verzorg je een Deerhound?
De verzorging van een Deerhound vergt niet zo veel, maar vraagt natuurlijk wel een bepaalde mate van toewijding. Een Deerhound is eigenlijk een heel makkelijke hond als het gaat om de verzorging. Natuurlijk horen de standaard dingen erbij, zoals een bezoek aan de dierenarts op zijn beurt en lange wandelingen, naast het vertroetelen van je trouwe viervoeter. Ook hebben ze veel beweging nodig.
Bij de wandelingen is het op jonge leeftijd erg belangrijk om de hond niet te veel te belasten. Gezien de harde groei en het nogal slungelige gestalte van een jonge Deerhound liggen problemen al snel op de loer. Wandel dus regelmatig, maar in het begin zeker niet te lang per keer. Breid dit uit als de hond ouder, en actiever, wordt.
Voeding
De Deerhound is dus een grote en actieve hond. Logischerwijs heeft deze grote hond dan ook het beste hondenvoer nodig, die hem dagelijks voorziet in zijn energiebehoefte. Nu zijn er vele soorten voeding te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan hondenvoer allergie, tarwevrij hondenvoer, hondenbrokken zonder granen, geperste hondenbrok of dieetvoeding hond.
Feit is echter ook dat het per hond verschilt op wat voor soort voer en welk merk hij het goed doet. Dit laatste is ook zeker belangrijk. Probeer hier dus goed op te letten. De vacht hoort in goede conditie te zijn, evenals de ontlasting van de hond. Veel honden krijgen hondenbrokjes, eventueel vermengd met natvoer hond, wat een prima keuze is. Let hier goed op de samenstelling. Granen voegen weinig toe, maar mineralen en vitaminen zijn des te belangrijker.
Is de hond nog jong, dan groeit hij hard en hier zal de voeding dan ook op afgestemd moeten worden. Je koopt dan het liefste goed puppyvoer. Als de Deerhound wat ouder is, is het opnieuw tijd om de voeding onder de loep te nemen. Deze behoefte verandert namelijk naarmate de hond ouder wordt. Dan koop je liever senior hondenvoer.
Vachtverzorging
De vacht van de Deerhound kan er nogal ruw uitzien, waardoor het een beetje een onverzorgde aanblik kan geven. Dit hoort echter gewoon bij het ras. Eens per week even met de hondenborstel door de vacht is dan al snel voldoende. Op deze manier verwijder je loszittende haren en houd je de vacht in goede conditie. Ook plukken van de vacht is aan te raden. Doe dit een, hooguit twee keer per jaar als aanvulling op het borstelen.
Om het er netter uit te laten zien, kun je de vacht bij de oren plukken en her en der een beetje bijknippen. Bij de tenen bijvoorbeeld, kan de vacht weelderig groeien. Even bijpunten en het oogt al een stuk minder rommelig. Voor de rest hoef je aan de vacht eigenlijk weinig te doen.
Natuurlijk kan deze rustige hond gewassen worden, maar een of twee keer per jaar volstaat in dat geval. Doe dit wel met de beste hondenshampoo. Belangrijk is ook om de vacht goed af te drogen, omdat het vocht eenvoudig tussen de haren blijft zitten en dit smetplekken tot gevolg kan hebben. Je komt al een heel eind met een honden droogblazer, waterblazers, badjas voor hond of de beste hondenhanddoek.

Is een Deerhound geschikt voor gezinnen met jonge kinderen?
De Schotse Deerhound is een grote, kindvriendelijk hondenras. Ook als je jonge kinderen hebt, is dit in principe geen probleem. De hond staat bekend om zijn zachtaardige karakter. De hond is volgzaam, wat ook inhoudt dat hij niet snel de neiging zal hebben om de baas te spelen over kleine kinderen.
Wel geldt ook hier weer dat de juiste opvoeding en training van groot belang is. Met kinderen geldt ook altijd dat toezicht belangrijk is en dat ook zij leren hoe ze met een hond om moeten gaan. Over het algemeen zul je aan de Deerhound wel een echte gezelschapshond hebben die een prima aanvulling kan zijn op jouw gezin.
Kan een Deerhound goed alleen zijn?
Honden zijn nu eenmaal roedeldieren, dus ook voor de Deerhound geldt dat het geen hond die graag urenlang alleen is. Als het een keertje zo voorkomt, zal het niet snel een probleem vormen op twee voorwaarden: de hond moet hieraan gewend zijn door training. Deze training dient al van jongs af aan te beginnen en stap voor stap uitgebouwd te worden. De tweede voorwaarde is toch echt wel dat de hond zijn energie voor die tijd voldoende kwijt heeft kunnen raken.
Over het algemeen is een paar uurtjes echt lang zat en dient dit niet op zeer regelmatige basis voor te komen. Je neemt een hond tenslotte als aanvulling op je leven, niet om hem of haar iedere dag, bijvoorbeeld acht uur lang onder werktijd, in zijn eentje te laten. Tevens kan je met een hondencamera je hond goed in de gaten houden.
De aanschaf van een Deerhound
Ben je van plan om een Schotse Deerhound in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Deerhound hond. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!