De Weimaraner is dankzij de zilverkleurige vacht een opvallende verschijning. Dit verklaart ook meteen waarom de Weimarse staande hond zo’n populair ras is. Vandaar dat wij dit artikel hebben geschreven.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Weimaraner. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Weimaraner hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Weimaraner?
De Weimaraner is een redelijk grote, atletische Duitse hondenras. Het hoofd van deze grote hond heeft een matige stop met een middellijn die over het voorhoofd loopt. De neus is grijs en de tanden komen samen in een schaargebit. De enigszins wijd geplaatste ogen komen voor in lichte amberkleurige, grijze of blauwgrijze tinten.
De hoog aangezette oren zijn lang en hangend, naar voren gevouwen en ze hangen langs de zijkanten van het hoofd. De voorpoten zijn recht met gevlochten, compacte voeten. De teennagels zijn grijs of amberkleurig.
De belijning loopt zachtjes af van de schouders naar de romp. De korte, gladde vacht ligt strak tegen het hele lichaam aan en komt voor in muisgrijze tot zilvergrijze tinten, die zich mengen met donkerdere tinten op het lichaam en lichtere tinten op het hoofd en de oren. Hij komt ook voor in een zeldzamere langharige variant. Soms is er een kleine witte aftekening op de borst.

Wat voor karakter heeft een Weimaraner?
De Weimaraner is liefdevol, intelligent, vrolijk en aanhankelijk. Deze kindvriendelijke middelgrote hond is goed met kinderen. Met onvoldoende beweging kan hij erg onstuimig gaan reageren en is hij moeilijk onder controle te houden. Dit ras leert snel, maar raakt verveeld als de training steeds hetzelfde is.
De Weimaraner heeft een stevige, ervaren training nodig vanaf zijn puppy tijd, met een eigenaar die begrijpt hoe hij de leider van een hond moet zijn. Anders kan hij koppig en eigenzinnig worden. Zonder dit goede leiderschap kan hij gaan vechten met andere honden. Deze jachthond heeft een sterk prooi-instinct en mag niet vertrouwd worden met kleine dieren die geen honden zijn, zoals hamsters, konijnen en cavia’s.
Goed gesocialiseerd met mensen, plaatsen, dingen en andere dieren. Moedig, beschermend en trouw, de Weimaraner is een goede bewaker en waakhond.
Weimaraners verlangen absoluut naar leiderschap. Ze willen weten wat er van hen verwacht wordt en hoe lang het gaat duren.
Als dit niet consequent duidelijk wordt gemaakt, zullen ze niet stabiel van geest zijn. Hierdoor kunnen ze gespannen raken en zelfs verlatingsangst ontwikkelen. Dan kunnen ze destructief en rusteloos worden.
Eigenaars moeten niet hardvochtig zijn, maar kalm en met een natuurlijk air van autoriteit in hun houding. Dit is instinctief en belangrijk voor het hebben van een gelukkige, evenwichtige hond die zich goed gedraagt. Geef je Weimaraner voldoende beweging, anders wordt hij erg onrustig en kan geprikkeld raken.
Omdat dit ras zo vol energie zit, is het eerste wat je de hond moet leren, zitten en blijf. Dit zal helpen om springen te voorkomen, want de Weimaraner is een sterke hond en zou ouderen of kinderen per ongeluk om kunnen stoten.
Dit ras moet vooral niet aan fysieke straf worden blootgesteld, want dan raken ze op hun hoede of bang. Als ze eenmaal bang zijn voor iets of iemand, gaan ze hen uit de weg en is training moeilijk. Ze zijn zo gretig om te behagen en worden gemotiveerd door beloning (voedsel of lof) dat als een kunstje eenmaal is geleerd, de Weimarse staande hond zal springen om het te herhalen voor lof.
Doordat ze vaak als dom worden gezien, omdat ze zo gefocust zijn, als de truc of het verzoek van de eigenaar niet hun focus is op dat moment, zal het niet gebeuren!
Breng veel tijd door met kort aangelijnd lopen, aan je voet. Als de Weimaraner vooruit kan lopen, zal hij trekken als een trein en gaat hij geloven dat hij alfa is, want als alfa hond moet hij vooraan lopen. Dit ras blaft graag, en moet worden gecorrigeerd als het overmatig wordt.

Hoe verzorg je een Weimaraner?
Zeer winterhard, met een goed reukvermogen, en een gedreven werker, kan de Weimaraner worden gebruikt voor allerlei soorten jacht. Het is een actieve hond die graag en veel wandelt. Het jachtinstinct is niet te onderdrukken, daarom heeft je hond goede en duidelijke aanwijzingen nodig en leiderschap met een vaste hand. Als een Weimaraner je ziet als zijn Alfa zal hij alles voor jou en voor je gezin willen doen. Andere honden zijn geen probleem, dieren die als prooi gezien kunnen worden kun je beter een beetje uit de buurt houden.
Voeding
Het is beter de Weimarse staande hond twee of drie kleine maaltijden per dag te geven dan één grote maaltijd. Droge hondenbrokken of een hondenbrok geperst zijn goed, maar gaan snel vervelen. Probeer zo veel mogelijk afwisseling in het dieet te brengen.
Verse groenten en zelfs fruit kunnen een goede aanvulling zijn, maar de hoofdmoot van de maaltijden is toch wel vlees. Af en toe een lekkere hondensnack is voor deze hond heel goed, omdat het verspreiden van het voedsel over de hele dag kan helpen.
De Weimaraner heeft soms problemen met de spijsvertering, die kun je voorkomen door meer en kleinere maaltijden. Ook kan een antischrokbak of slowfeeder hulp bieden hierbij.
Weimaraners doen het goed in een appartement als ze voldoende beweging krijgen. Ze zijn binnenshuis relatief inactief en doen het het beste met ten minste een grote tuin.
Dit zijn krachtige werkhonden met een groot uithoudingsvermogen.
Ze moeten dagelijks een lange wandeling maken of met je gaan joggen. Bovendien moeten ze voldoende gelegenheid krijgen om vrij rond te rennen. Ga geen activiteiten aan na de maaltijd. Het is het beste om een hond na een lange wandeling te voeren, zodra hij is afgekoeld.
Vachtverzorging
Regelmatig borstelen met een stevige hondenborstel en de losse haren verwijderen is een must. Een hondenbad kun je geven, ongeveer een maal per 10 weken maar met zachte hondenshampoos of shampoo puppy. Soms kan het handiger zijn om droogshampoo hond te gebruiken, met daarna een uitgebreide borstelbeurt.
De gladde, kortharige vacht is gemakkelijk in topconditie te houden. Borstelen met een stevige borstel en af en toe droogshampoo gebruiken. Baden met milde zeep alleen wanneer nodig. Een wrijfbeurt met een zeem maakt de vacht glanzend.

De aanschaf van een Weimaraner
Ben je van plan om een Weimaraner in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Weimaraner. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!