De Schnoodle is een kruising tussen een Schnauzer en een Poedel. Het is tevens ook een erg populaire kruising, zoals vele kruisingen met de Poedel, omdat aan beide hondenrassen mooie eigenschappen kunnen worden toegekend die door de kruising met elkaar kunnen samensmelten.
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Schnoodle als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Schnoodle kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Schnoodle?
Overweeg je om een Schnoodle in je gezin op te nemen? Hier kom je alles te weten dat je kan helpen om te bepalen of deze hond je nieuwe trouwe viervoeter wordt. Laten we beginnen bij de kenmerken van een Schnoodle.
De oorsprong van deze kruising vinden we terug in de jaren tachtig. Het loyale en beschermende karakter van de Schnauzer en de vrolijkheid en intelligentie van de Poedel moesten een perfecte combinatie opleveren met het beste van de beide hondenrassen. Zodoende is de Schnoodle ontstaan.
De grootte van de Schnoodle wordt over het algemeen bepaald door de grootte van de ouders en kan dus afwijken. We kunnen hier dus geen algemene lijn in trekken. Het gewicht varieert tussen 5 en 25 kg en de schofthoogte tussen 25 en 40 cm. Het kan dus een kleine hond zijn, maar ook een middelgrote hondensoort.
Wat de vacht betreft vinden we bij de Schnoodle een combinatie van de golvende vacht en stugge vacht van de Schnauzer en de zachte, donzige en krullende vacht van de Poedel. De levensverwachting voor deze kruising is 10 tot 15 jaar, zowat de gemiddelde levensverwachting van veel hondenrassen.

Wat voor karakter heeft een Schnoodle?
Zoals aangegeven was één van de doelen van deze kruising het combineren van de loyaliteit en beschermingsdrang van de Schnauzer aan de ene kant en het vrolijke en intelligente van de Poedel aan de andere kant. Een combinatie die bij de overgrote meerderheid van de honden uit deze kruising wonderwel slaagt.
De Schnoodle is een aanhankelijke hond die graag alle aandacht krijgt en hier ook om zal vragen als het niet spontaan gebeurt. Deze honden zijn uitstekende waakhonden, omwille van de grote beschermingsdrang en zal dan ook luidruchtig van zich laten horen bij het minste dat er in zijn omgeving gebeurt. Voor de ene eigenaar een zegen, voor de ander eerder een bron van ergernis door het luide en veelvuldige geblaf.
De grote mate van intelligentie zorgt ervoor dat de Schnoodle relatief makkelijk te trainen is, al is een geduldige aanpak met de nodige structuur hierin wel een vereiste. Als de Schnoodle zich verveelt, of frustratie in zich heeft die hij niet kwijt kan, heeft hij de slechte gewoonte om in huis aan van alles te beginnen bijten. Dit is natuurlijk niet bij iedere hond het geval, maar het kan wel.
Voldoende beweging en uitdaging zijn voor dit hondenras dus erg belangrijk, de Schnoodle houdt erg van lange wandelingen dicht bij zijn baasje.
Enige vorm van verlatingsangst is de Schnoodle niet vreemd en maakt dat het geen hond is om lange tijd alleen gelaten te worden. Veelvuldig geblaf en destructief gedrag zullen het gevolg zijn van langere eenzame periodes.
Hoe verzorg je een Schnoodle?
Net zoals voor iedere hond is ook voor de Schnoodle een goede algemene verzorging uiteraard belangrijk. Gezonde en evenwichtige voeding, een goede vachtverzorging en een regelmatig bezoek aan de dierenarts houden de hond in goede conditie en gezondheid.
Voeding
Een Schnoodle doet het goed op droogvoer van hoge kwaliteit. Gelet op de grote verschillen in gewicht en grootte zal ook de hoeveelheid voeding die de hond dagelijks nodig heeft variëren. Eveneens bepalende factoren voor de juiste hoeveelheid zijn de leeftijd en het activiteitsniveau van de hond.
Een Schnoodle die de hele dag buiten rent en speelt, zal vanzelfsprekend een hogere voedingsbehoefte hebben dan een Schnoodle die de hele dag rustig binnenshuis vertoeft. Een verdeling van de dagelijkse hoeveelheid over twee eetmomenten is een goed idee.
Of je hond over- of ondergewicht heeft, kun je trouwens makkelijk zelf nagaan. Je plaatst de handen op de rug van de hond met de duimen langs de ruggengraat. Bij een goed gewicht moeten nu de ribben voelbaar, maar niet zichtbaar zijn.
Vachtverzorging
Over het algemeen genomen, kun je stellen dat twee tot drie keer borstelen per week volstaat om de vacht mooi en verzorgd te houden, aangevuld met een maandelijks hondenbadje. Spullen die je hiervoor nodig hebt zijn onder andere een goede honden kam, goede borstel hond, shampoo voor honden of shampoo puppy, een honden fohn, honden badjas en handdoek hond.
Een tweemaandelijks bezoek aan het trimsalon zorgt er dan weer voor dat er zich geen klitten in de vacht kunnen vormen en dat al het dode haar professioneel verwijderd wordt. Je kan dit eventueel ook zelf doen met een hondentrimmer of beste hondentondeuse.

Is een Schnoodle geschikt voor jonge kindjes?
De Schnoodle staat erom bekend een echte familiehond te zijn. Zowel de Schnauzer als de Poedel kunnen prima om met jonge kinderen en ook de combinatie van die twee rassen kan dat. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel een socialisatie van de hond die al als puppy moet gestart worden.
Niet alleen de Schnoodle moet leren wat wel of niet kan en mag, ook de kinderen moeten de grenzen kennen en respecteren. Leer de kinderen op jonge leeftijd al wat een goede manier is om een hond te benaderen en om ermee om te gaan. Wederzijds respect tussen de Schnoodle en de kinderen zal ervoor zorgen dat het de beste speelkameraadjes worden.
Uiteraard moet je als hondeneigenaar nog steeds aandacht hebben voor het soms onvoorspelbare en impulsieve karakter van een hond. Toezicht van volwassenen is dus altijd en overal nodig al jonge kinderen en honden in elkaars buurt vertoeven. Tevens kan het helpen om een honden babyfoon in huis te hangen, waarmee je van alles in de gaten kunt houden.
Of een Schoodle een geschikte hond is, hangt af van eigenaar tot eigenaar en van situatie tot situatie. Voor je overgaat tot het in huis opnemen van een Schnoodle doe je er goed aan je voldoende te informeren over de specifieke kenmerken en eigenschappen ervan.
Goed weten waar je aan begint, voorkomt ergernis en frustratie bij jou en voorkomt een herplaatsing met de bijbehorende stress voor de hond. Zijn jullie een goede match, dan zal de Schnoodle je een leven lang vele mooie momenten en een trouwe vriendschap bezorgen met alles wat hij in zich heeft.
De aanschaf van een Schnoodle
Ben je van plan om een Schnoodle in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
Veelgestelde vragen over de Schnoodle
Voordat wij dit artikel afsluiten, willen wij je wat veelgestelde vragen laten zien. Heb jij, na het lezen van dit artikel, alsnog een prangende vraag> Stel die dan gerust in de reacties hieronder. Dan nemen wij het mee in de onderstaande lijst.
Een Schnoodle is een kruising tussen een Dwergschnauzer en een Poedel. Deze hybride honden staan bekend om hun knuffelige uiterlijk en vrolijke karakter. Ze hebben een gekrulde, hypoallergene vacht die weinig tot geen verharing veroorzaakt, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met allergieën. De Schnoodle heeft de intelligentie van beide ouderrassen geërfd, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn en snel nieuwe trucjes leren.
De grootte van een Schnoodle kan variëren, afhankelijk van de grootte van de ouders. Over het algemeen variëren ze in schofthoogte tussen 25-40 centimeter en wegen ze tussen 5-25 kilogram. Miniature Schnoodles, afkomstig van Dwergschnauzers en Dwergpoedels, zijn meestal kleiner dan Standard Schnoodles, die voortkomen uit Standaard Schnauzers en Standaard Poedels.
Schnoodles zijn uitstekende gezinshonden vanwege hun liefdevolle en speelse aard. Ze zijn dol op menselijk gezelschap en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Hun vrolijke karakter en aanhankelijkheid maken hen tot geweldige metgezellen voor het hele gezin.
Schnoodles zijn energieke honden die dagelijkse beweging nodig hebben. Ze genieten van wandelingen, spelen in de tuin en interactieve speeltijd. Ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag is meestal voldoende om ze gelukkig en gezond te houden. Ze houden er ook van om hun hersenen te laten werken en ze hebben mentale stimulatie nodig, dus een honden puzzel en hondenspeelgoed intelligentie zijn geweldige manieren om dit te bereiken.
Schnoodles hebben regelmatige verzorging nodig vanwege hun gekrulde vacht. Borstel de Schnoodle vacht minstens twee tot drie keer per week om klitten te voorkomen en dode haren te verwijderen. Trim hun vacht om de paar maanden om het netjes en gezond te houden. Daarnaast is het belangrijk om hun oren schoon te houden en hun tanden regelmatig te poetsen om tandproblemen te voorkomen.
Ja, Schnoodles hebben een hoog intelligentieniveau, dat ze van zowel de Dwergschnauzer als de Poedel hebben geërfd. Ze zijn slimme honden die snel commando’s begrijpen en graag willen leren. Hun intelligentie maakt ze tot uitstekende werkhonden en ze kunnen ook worden ingezet als therapiehonden of hulphonden.
Schnoodles zijn over het algemeen vriendelijk en sociaal met andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn. Ze kunnen goed overweg met andere honden en katten in het gezin en zullen vaak speelmaatjes worden. Wel heeft de Schnoodle vroege socialisatie nodig
Zoals bij elk hondenras kunnen Schnoodles vatbaar zijn voor bepaalde genetische gezondheidsproblemen die in de ouderrassen voorkomen. Enkele veelvoorkomende aandoeningen zijn heupdysplasie, progressieve retinale atrofie en allergieën. Een verantwoordelijke fokker zal ouderdieren testen op erfelijke aandoeningen om het risico op gezondheidsproblemen te verminderen.
De voedingsbehoeften van een Schnoodle variëren op basis van zijn grootte, leeftijd en activiteitsniveau. Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op hun leeftijd en grootte. Verdeel de dagelijkse portie in twee maaltijden en vermijd overvoeding, omdat Schnoodles de neiging hebben om gemakkelijk gewicht te winnen.
Ja, Schnoodles zijn meestal geduldig en vriendelijk naar kinderen toe. Ze genieten van het gezelschap van kinderen en kunnen goede speelkameraadjes zijn. Het is echter altijd belangrijk om interacties tussen honden en kinderen te begeleiden en te zorgen dat zowel het kind als de hond zich comfortabel voelt.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Schnoodle. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!
Graag zou ik een schnoodle puppy kopen, maar kan geen fokker vinden
Vraag je terug: Heb je ondertussen al een fokker gevonden?