Ben jij momenteel de Labmaraner aan het overwegen als nieuwe lid van jouw gezin? Dan is het niet zo heel gek dat je meer te weten wilt komen over dit hondenras. Je bent bij hondjesinfo.nl aan het juiste adres!
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Labmaraner als hond. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Labmaraner hond kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.
Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!
Wat zijn de kenmerken van een Labmaraner?
Een kruising tussen een labrador en een Weimeraner; dat wordt een labmaraner genoemd. Deze hond valt daarmee onder de noemer designerhonden. Het is niet de meest populaire kruising, maar in toenemende mate zien we hem wel terug. Kijkend naar de oorsprong, valt enkel wat te zeggen over de originele rassen, waarbij de beide rassen gebruikt zijn voor de jacht. De weimeraner op het land, de labrador te water.
Qua grootte behoort de Labmaraner tot de middel grote honden met zijn formaat van gemiddeld 58 tot 62 centimeter hoog en een bijhorend gewicht tussen de 25 en 35 kilo. De vacht is kort en komt voor in verschillende kleuren, te weten: zwart, zilver, geel, grijs of bruin. De hond heeft een atletische bouw met vaak de poten, inclusief zwemvliezen van de labrador en doorgaans de typische staart van de weimaraner.
Het is een hondensoort die overwegend gezond is, maar wel gevoelig is voor de welbekende aandoening aan heup- en elleboog (dysplasie). De leeftijd die deze honden doorgaans behalen, ligt tussen de 11 en 14 jaar.

Wat voor karakter heeft een Labmaraner?
Als je je verdiept in de verschillende honden die er zijn, dan is een van de belangrijkste dingen toch wel het karakter van een hond. Natuurlijk verschilt dit ook binnen een soort van hond tot hond, maar over het algemeen kunnen we wel een goed beeld geven van de typische karaktereigenschappen die je bij de Labmaraner kunt verwachten.
Zo is het goed om te weten dat je met een Labmaraner een echte energieke hond in huis haalt. Het is een hond die zeer gedreven is, wat allemaal te maken heeft met het werkverleden van de ouders. De hond voert dan ook graag taken uit voor zijn baas en zal zijn toewijding hierin duidelijk tonen. Het een hond met wie gemakkelijk een goede band op te bouwen is, mits training gebeurt op een positieve manier.
Binnen een gezin voelt de Labmaraner zich goed op zijn plek. Wel heeft deze hond absoluut de nodige aandacht nodig. Het is een hond die op zijn tijd wel even op zichzelf kan zijn, maar zich over het algemeen het beste voelt als hij overal mee naar toe mag en op die manier echt onderdeel uitmaakt van het gezin. Lange wandelingen, een leuke hondensport en lekker ravotten; daar gaat het hart van deze hond sneller van kloppen!
Tegenover onbekenden is de hond vriendelijk en dit geldt zowel voor mens als dier. Hierbij moet je echter niet vergeten dat de hond beschikt over een jachtinstinct, waardoor deze wellicht achter katten en andere kleine dieren aan wil gaan. Luid is de hond soms ook wel, wat volledig te wijden is aan het enthousiasme van de hond.
Hoe verzorg je een Labmaraner?
Elk dier heeft natuurlijk de nodige verzorging nodig, dus ook dit is een belangrijk punt om je in te verdiepen als je op zoek gaat naar een nieuw huisgenootje. Denk je er aan om een Labmaraner aan te schaffen? Dan zul je bereid moeten zijn om voldoende tijd en energie in de hond te steken. Doe je dat, dan krijg je een maatje voor het leven.
Voeding
Een van de belangrijkste punten op het gebied van de verzorging, is toch wel de voeding. Hier is zoveel keuze in, dat het soms lastig is om te bepalen wat nu goed hondenvoer is voor jouw hond.
Je weet inmiddels dat de Labmaraner een energieke hond is. Voeding moet dus beschikken over voldoende energie in de vorm van koolhydraten. Daarnaast zijn vitaminen en mineralen natuurlijk van groot belang voor een goede ontwikkeling. Zeker een jonge hond heeft dit heel hard nodig. Eiwitten bijvoorbeeld, zijn dan zeer nuttig, maar ook onder meer calcium.
Je kunt dan ook het best beginnen met voeding die speciaal is afgestemd op de behoeften van een pup en nadien overgaan tot volwassen voer. Je start dus met puppyvoeding. Loopt de hond richting de 9 à 10 jaar, dan kun je overwegen over te gaan op senioren hondenvoer. Hierbij is het vetgehalte vaak wat lager.
Ook het energielevel van de hond gaat op een bepaald moment omlaag, waar senioren voeding goed op aangepast is. Of je kiest voor natvoer hond of droogvoer, is geheel aan jou. Het een is namelijk niet per definitie beter dan het ander, mits je altijd gaat voor een volwaardige samenstelling.

Vachtverzorging
Natuurlijk komt er bij de verzorging van een hond meer kijken dan enkel voeren. Ook de vacht vraagt tijd en aandacht, al valt het onder aan de streep bij deze hond best mee. De vacht is kort, dus gemakkelijk te onderhouden.
Borstelen doe je het beste wekelijks met een goede hondenborstel en het liefst een keer extra als de hond bijvoorbeeld gezwommen heeft. Na een wandeling in het bos of op het strand kan de vacht natuurlijk ook wel vuil zijn. Dit zijn van die momenten dat het goed is om de hond eens in een hondenbadje te doen, maar doe dit niet vaker dan een keer of twee, drie per jaar. Gebruik dan wel de beste puppy shampoo of honden shampoo.
De meeste Labmaraners vinden het heerlijk geborsteld te worden met een zachte borstel. Bijkomend voordeel is dat het de onderlinge band stimuleert en tevens bijdraagt aan een goede bloedsomloop. Laat wel de hond hier van jongs af aan goed aan wennen.
Is een Labmaraner geschikt voor jonge kindjes?
Over het algemeen kan op deze vraag een overtuigende ja gegeven worden. Een Labmaraner is een zeer vriendelijke hond en kan goed overweg met kinderen van elke leeftijd. Toch zijn er een aantal punten om zeker rekening mee te houden.
Zo is de tomeloze energie van deze hond een aandachtspunt. Zeker met kleine kinderen binnen het gezin kan dit nog wel eens tot wat ongelukjes leiden. De hond springt of rent de kinderen dan bijvoorbeeld omver. Niet onoverkomelijk, maar niet altijd even wenselijk. Goede training is dan ook van groot belang.
Een ander belangrijk punt, wat eigenlijk samenhangt met het energieniveau van deze hond, is dat het echt een hond is die er veel op uit moet. Drie keer per dag een blokje om is onvoldoende. Een gezin, zeker met jonge kinderen, is echter vaak druk. Werk, kinderen, school en overige activiteiten vragen al veel tijd en energie. Het is dan goed om jezelf af te vragen of je de Labmaraner op dit moment daadwerkelijk kunt bieden wat hij nodig heeft.
Kan een Labmaraner hond goed alleen zijn?
In principe kan deze hond prima een paar uurtjes alleen zijn. Wel is het belangrijk dat dit opgebouwd wordt. Begin zo snel mogelijk met het opbouwen, maar doe het rustig aan. Steeds tien minuutjes langer bijvoorbeeld.
Ook is het belangrijk dat de hond vooraf zijn energie goed kwijt kan. Op deze manier zal de hond zich rustig en braaf gedragen. Zou je meerdere dagen in de week een flink aantal uren per keer van huis zijn, dan is het echter goed om nog eens na te denken over de aanschaf van een hond en met name over de aanschaf van een hond met een dergelijk energielevel.
De labmaraner is een hond die graag deel uitmaakt van het gezin en gedreven voor de baas werkt. Veel alleen zijn is daarom niet bepaald aan deze hond besteed.
De aanschaf van een Labmaraner
Ben je van plan om een Labmaraner in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.
Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.
Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Kortom, je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.
We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Labmaraner. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!